Hou condensatie en schimmel deze winter op afstand

Hou condensatie en schimmel deze winter op afstand

Naarmate de temperaturen dalen en de nachten kouder worden, is het goed mogelijk dat eigenaren en beheerders de draaiknop van hun centrale verwarming hoger zetten. De mensen moeten zich er echter van bewust zijn dat deze tijd van het jaar ook de periode is waarin we de meeste meldingen van condensatieproblemen en daarmee samenhangende problemen zoals schimmel horen.

Het niet snel vinden van een oplossing voor condensatieproblemen kan ernstige gevolgen hebben, waaronder schade aan de wandbekleding en vervuiling van het muurpleisterwerk. Naar schatting hebben condensatieproblemen invloed op één op de vijf Vlaamse eigendommen.

In deze blog onderzoeken we de stappen die u kunt nemen om condensatie te voorkomen en om ernstigere problemen te voorkomen, zoals schimmel die uw pand deze winter beschadigt.

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste gevallen van condensatie worden veroorzaakt door een gebrek aan luchtverversing in een woning. Moderne gebouwen zijn ontworpen om zeer energie-efficiënt te zijn en zijn goed geïsoleerd, vaak met dubbele beglazing en tochtwering. Dit kan echter luchtvochtigheid in het gebouw afdichten, waardoor de kans op condensvorming toeneemt. Hoewel het in de winter contra-intuïtief kan lijken, is het belangrijk om warme lucht de kans te geven om te ontsnappen door ramen of ventilatieopeningen zoveel mogelijk gecontroleerd te openen.

Keukens en badkamers zijn condensatiehotspots, omdat zowel het koken als het douchen vocht in de lucht afvoert. Een goed onderhoud van uw afzuigventilatoren zal helpen om de effecten hiervan te verminderen. Als u al een ventilator heeft geïnstalleerd, raden wij u ten zeerste aan deze regelmatig te reinigen. Dit kan zoiets simpels zijn als het losknippen van de voorkant en het uitnemen van de ventilatorwaaier en het schoonmaken ervan voordat deze opnieuw wordt gemonteerd.

Schimmel

Omdat schimmel zo vaak voorkomt kunnen velen van ons ten onrechte aannemen dat het geen probleem is. Maar naast het feit dat het lelijk is, kan een regelmatige en langdurige blootstelling aan schimmel ook onderliggende gezondheidsproblemen veroorzaken voor iedereen die in contact komt met schimmel. Deze symptomen kunnen bestaan uit hoesten en piepen, maar ook uit een aantal allergische reacties.

schimmel op gordijnen

Zwarte schimmel is een van de meest voorkomende schimmelsoorten die voorkomt op plaatsen waar regelmatig condensatie optreedt. Het kan zich ontwikkelen op verborgen plekken zoals achter meubels en keukenapparaten waar de ventilatie kan worden beperkt. Condensatie kan ook optreden onder vloeren wanneer er onvoldoende ventilatieopeningen zijn geïnstalleerd of wanneer deze geblokkeerd raken, en dit kan leiden tot droogrot in de vloer. Eenmaal gelokaliseerd is het gemakkelijk te herkennen, omdat de wandoppervlakken vochtig zijn en bedekt met zwarte vlekken. Andere verklarende tekenen van zwarte schimmel zijn onder andere een vochtige, fusty geur, en in sommige gevallen kunnen bewoners van het gebouw zelfs klagen over huiduitslag, maar dit hangt af van de individuele fysiologische reactie van een persoon op de schimmel.

Condensatie- en schimmelproblemen oplossen

Positieve Druk Ventilatie is de beste controlemaatregel tegen zwarte schimmel en werkt door schone droge lucht van buiten het gebouw terug in het gebouw te dwingen en zo de woning zachtjes onder druk te zetten. Dit betekent dat vochtige vochtige lucht door kieren, onder deuren en rond ramen naar buiten wordt geduwd, waar normaal gesproken tocht in de woning komt. Binnen 6 uur kan de lucht in het pand volledig worden ververst. Als de vochtigheidsgraad begint te dalen, sterven de schimmels af en kunnen ze niet meer gedijen.

Positieve Druk Systeem

Lees meer over: Hoe ontstaat condensatie? Oorzaken en Oplossingen

Als aanvulling op het Positieve Druk Systeem kan het ook voordelig zijn om een warmteterugwinningsventilator te installeren in vochtige 'hot spots' zoals badkamers en keukens. Deze recupereren 75% van de warmte die normaal gesproken verloren zou gaan aan de buitenzijde.

Tot slot, om schimmels op afstand te houden, zoals die veroorzaakt worden door condensatie, is de meest effectieve oplossing in de eerste plaats het voorkomen van de opbouw van vocht. Als dit moeilijk blijkt te zijn door eenvoudigweg de ventilatie te verhogen - vooral in de winter - dan kunt u het beste de experts bellen die de probleemgebieden professioneel kunnen behandelen. Vochtbestrijding Snel landmeters zullen alleen oplossingen installeren waarvan ze zeker weten dat ze werken en het probleem oplossen.