Wat is condensatie?

Wat is condensatie?

Condensatie, die vaak voorkomt op ramen, muren en plafonds, is de naam die wordt gegeven aan het proces waarbij de waterdamp in de lucht in vloeistof verandert, maar hoe precies gebeurt dit en waarom is het in uw huis?

Lees meer over: Condensatievocht: Oorzaken, oplossingen & ventilatiesystemen

Bij activiteiten zoals het koken van water en het drogen van kleding komt er veel van de waterdamp in de atmosfeer van uw huis vrij, en wanneer deze warme vochtige lucht in contact komt met koelere lucht (onder het dauwpunt ) of een kouder oppervlak kan het niet dezelfde hoeveelheid vocht vasthouden. Als gevolg hiervan vormen zich condens of waterdruppels op het koude oppervlak. Als dit ongecontroleerd doorgaat, kan dit leiden tot vochtige problemen bij vocht in huis zoals zwarte schimmel.

Wat zijn de typische oorzaken en hoe ontstaat condensatie?

Normaal gesproken zijn vocht en condensatie in de woning het gevolg van onvermijdelijke dagelijkse activiteiten zoals:

  • Koken
  • Koken van een ketel
  • Douchen
  • Kleding wassen en drogen
  • Algemeen wassen
  • Bepaalde vormen voor verwarming zoals paraffine- en gasverwarmingselementen zoals paraffine en gaskachels
  • Zelfs eenvoudigweg ademhalen voegt vocht toe aan de lucht...

Door het vrijkomen van vocht uit deze activiteiten in het pand wordt de atmosfeer vochtiger. Naarmate de temperatuur van de ruimtelucht echter daalt, neemt het vermogen van de lucht om vocht vast te houden af. De lucht is dus niet meer in staat om het vocht vast te houden. Op dat moment wordt de lucht te verzadigd en ontstaan er waterdruppels (condensatie) op koude oppervlakken. Dit leidt op zijn beurt tot problemen zoals condensatie op muren en condensatie in zolders.

De opbouw van overmatige vochtigheid en vocht wordt verergerd door een gebrek aan luchtventilatie in het gebouw. Moderne levensstandaarden zoals dubbele beglazing en isolatie kunnen ons warm houden, maar ze kunnen ook warme vochtige lucht in het gebouw afdichten. Om meer te weten te komen, ga naar onze website over de oorzaken van condensatie.

Kan condensatie gezondheidsproblemen veroorzaken?

Als het condenswater niet wordt verteerd, kan het leiden tot de groei van zwarte schimmel rond muren, plafonds, ramen en op de zolder. Van sommige soorten zwarte schimmels is bekend dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, huidirritatie en misselijkheid. Voor alle duidelijkheid, de gezondheidsrisico's van zwarte schimmel zullen alleen bepaalde kwetsbare groepen mensen treffen.

Wat te doen met condensatie?

Kleine gevallen van condensvorming zijn relatief eenvoudig op te lossen door enkele eenvoudige maatregelen in het hele huis toe te passen om de hoeveelheid vocht die u in de lucht laat ontsnappen te verminderen en de ventilatie in het gebouw te verbeteren. Bekijk de bovenste tips en tips om condensatie tegen te gaan.

Ernstigere gevallen zullen vaak leiden tot lelijke materiële schade zoals schilfers en blaarvorming in het behang, afstotende muffe geuren die in de getroffen ruimtes blijven hangen en zich mogelijk ontwikkelen tot een aantasting door zwarte schimmel. Voor een lange termijn oplossing voor hardnekkige condensatieproblemen kunnen huiseigenaren en verhuurders geïnteresseerd zijn in een gesprek met onze condensatiespecialisten over onze condensatie oplossingen, zoals onze complete woningventilatiesystemen of de behandeling van condensatie met een anti-condensatieverf.

Neem contact met ons op voor hulp met betrekking tot condensatie

Wij hebben onze klanten geholpen om condensatie te voorkomen en te verminderen. Als u een huiseigenaar of verhuurder bent met een vermoeden van condensatieproblemen, dan kunnen onze experts u behulpzaam, vriendelijk advies en professionele oplossingen bieden om het probleem op te lossen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden