Wat is condensatie?

Wat is condensatie?

Veel vochtproblemen in huis worden veroorzaakt door condenseren. Hierdoor gaat het vaak muf ruiken in de woning en ook is de vorming van schimmels een veel gezien probleem. De meeste condensatie ontstaat wanneer er in de woning onvoldoende ventilatie is en er hierdoor een te hoge luchtvochtigheid ontstaat.

Waaruit bestaat condensatie?

Wanneer de warme en vochtige lucht afkoelt in een omgeving die koeler is, kan het aanwezige vocht als condens neerslaan. We spreken dan van condensatie of condenseren. Dit komt onder meer voor op spiegels en ruiten, ook als we er alleen maar tegen blazen. Ook deze lucht is namelijk vochtig en warm. Zodra de lucht de koelere omgeving bereikt, zal het direct als kleine druppels water oftewel condens neerslaan.

Hoe kan condensatie in huis ontstaan?

In een standaard huishouden van vier personen wordt iedere dag opnieuw zo’n 10 à 15 liter aan condensvocht gecreëerd. Een deel hiervan komt simpelweg door het ademhalen, transpireren en uitstoot van ander lichaamsvocht. Daarnaast zijn er diverse andere oorzaken aan te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan het drogen van wasgoed binnenshuis, koken, baden en douchen en het dweilen van de vloeren.

Waar in huis heeft men het meest te maken met condensatie?

In feite kan condensatie zich voordoen in iedere ruimte die vochtig is en waar niet genoeg ventilatie plaatsvindt. Zo kan je ook in bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer te maken krijgen met condensvocht en schimmel. Sommige ruimtes in huis zijn net wat gevoeliger voor condenseren. Hierbij gaat het met name om de badkamer (waar veel vocht geproduceerd wordt), de keuken (waar bij het koken extra veel vocht geproduceerd wordt) en de kelder of kruipruimte (waar het vocht langer blijft hangen in de koele wanden en waar zeer weinig ventilatie is).

Condenseren kan grote gevolgen hebben

Condensatie kan ervoor zorgen dat de wanden alsmaar vochtiger worden, waardoor onder meer de muurafwerking zoals stucwerk kan beschadigen of loslaten. Ook kunnen er schimmels ontstaan en kan het in huis muf ruiken. Verder kan het isolatiemateriaal aangetast worden door condensatie. Denk aan isolatiemateriaal in de spouw of het dak, waarbij de thermische isolatie flink verslechtert en de stookkosten enorm vergroot worden. Tevens kan condensvocht ook de algehele constructie van je huis aantasten. Door het teveel aan vocht zullen met name de houten gedeeltes verzwakken, zoals de kozijnen, vloerdelen en zelfs steunbalken. Je zult begrijpen dat dit zeer onwenselijk en ook gevaarlijk is. Zorg daarom voor goede ventilatie, waardoor je de hoeveelheid vocht in de ruimtes kunt reduceren.

Het voorkomen van condensatie in huis

De meeste effectieve aanpak tegen condensatie en schimmel in huis is het reduceren van vocht door middel van ventileren. Daarnaast is het ook goed om de vochtproductie te verkleinen. Je kunt onder andere een mechanische ventilatie (van het type C of D) aanbrengen. Ook kun je een ventilator installeren in zeer vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. In de keuken is het verstandig om ook een wasemkap te installeren. Plaats ook luchtroosters boven je ramen. Je wasgoed droog je het beste in een ruimte waar voldoende verluchting plaatsvindt. Als je ook nog eens iedere ochtend je ramen een kwartiertje openzet, zorg je voor een optimale ventilatie.

Betere luchtkwaliteit door ventileren

Het verluchten van je woning is de beste manier om af te komen van condensatie en een hoge luchtvochtigheid. Het helpt ook om te hoge concentraties aan kooldioxide (CO2) tegen te gaan. Zo voorkom je hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.