Hygroscopiciteit

Als je last hebt van vochtproblemen, zoals opstijgend vocht of doorslaand vocht, dan tast dit bepaalde materialen aan. Naast het feit dat je binnen in je woning last kunt krijgen van schimmels en vochtplekken, zijn bepaalde bouwmaterialen gevoelig voor vocht. Je hebt dan hygroscopische bouwmaterialen. Wanneer je dus bouwmaterialen, maar ook andere producten, met een hoge mate van vocht opzuigende werking hebt, heb je last van hygroscopiciteit. Klik hier voor meer informatie over vochtproblemen

Wat is hygroscopiciteit?

Hygroscopiciteit

Sommige bouwmaterialen hebben een hygroscopisch karakter. Dit houdt in de materialen door een hoog vochtgehalte in een bepaalde ruimte vochtig of nat worden. Dit hygroscopische materiaal heeft een hoge zuigende werking, waardoor er vocht intrekt. Hygroschopicieit komt bij meer producten voor, denk bijvoorbeeld aan voedsel of cosmetica. Als gevolg hiervan zal zijn dat het materiaal kan gaan klonteren of zelfs ontbinden. Het betreft vooral materialen met een hoge dichtheid aan fijne poriën en dat betreffen vaak afwerkingsmaterialen. Voorbeelden van hygroscopische materialen zijn gipskartonborden, hout, gips, pleisterwerk en behang. Dit zijn typische materialen met hygroscopiciteit, maar ook juist materialen waar je juist geen vochtprobleem aan wilt hebben. Wanneer het vochtgehalte namelijk te hoog wordt en de hygroscopische materialen vol vocht komen te zitten, is dit een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en kan condensatie in de ruimte ontstaan. Het is daarom van belang om het vochtgehalte in je woning niet te hoog te laten oplopen, om zo het hygroscopisch materiaal droog te houden. Daarnaast zal hygroscopiciteit niet enkel bij bouwmaterialen aan de binnenkant van de woning voorkomen. Daarom kan je ook hygroscopische vochtbestrijding laten uitvoeren.

Hygroscopische zouten

Bij een vochtprobleem wordt er vaak niet gekeken de hygroscopische zouten terwijl dit wel degelijk een reden kan zijn dat hygroscopisch materiaal gaat verschimmelen of door vocht aangetast wordt. Bakstenen en metselwerk kunnen namelijk ook een hygroscopisch karakter hebben. Dit komt door de zogenaamde hygroscopische zouten die van nature in metselwerk aanwezig is of dat door middel van opstijgend vocht of doorslaand vocht in de muur trekt. Het vocht zal uiteindelijk verdampen, maar de zouten blijven achter. Van zout is bekend dat het vocht aantrekt en dus is dit ook het geval bij hygroscopische zouten in metselwerk. Vocht wordt door de zouten aangetrokken waardoor de muren vochtig blijven, met als gevolg aantasting van de hygroscopische materialen aan de binnenzijde van de muur, zoals pleisterwerk en behang. Van binnenuit de woning is het meestal niet mogelijk om het hygroscopisch effect te verminderen, zodat je toch een zoutsanering op de buitenste muren moet laten toepassing om de hygroscopiciteit van de muren te verminderen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.