Koudebrug

Een huis of gebouw dat voorzien is van een goede isolatie heeft een zogenaamde isolatieschil. Deze isolatieschil omringt de woning en zorgt dat warmte behouden blijft en je geen last krijgt van warmteverlies. Toch kan het voorkomen dat je warmte verliest en de muur koud wordt. In dat geval zou je last kunnen hebben van een koudebrug of meerdere koudebruggen. Neem vandaag nog contact op met vochtbestrijdingsnel.be voor al je vochtproblemen.

Wat is een koudebrug?

Koudebrug

Een koudebrug ontstaat op plekken waar de isolatieschil doorbroken is. De thermische weerstand is dan doorbroken, waardoor er een koudebrug of zelfs meerdere koudebruggen en daardoor warmteverlies ontstaat. Koudebruggen kunnen voorkomen, ook als je een geïsoleerde muur hebt. De oorzaak van een koudebrug kan gezocht worden in de constructie, waarbij er meestal door geleiding warmteverlies ontstaat en warmte gemakkelijk uit de ruimte ontsnapt.

Waar treden koudebruggen in de constructie op?

Een koudebrug kan optreden op plekken in de isolatieschil bij overgangen tussen goed geïsoleerde delen van de constructie en slecht geïsoleerde delen van de constructie. De koudebrug kan zo een gat in de isolatieschil maken en warmte kan de woning verlaten. Een bekend voorbeeld van een koudebrug is de overgang van een geïsoleerde muur en de constructie van een vloer, waar de isolatie niet in deze constructie van de vloer doorloopt. Andere bekende plekken waar koudebruggen ontstaan zijn de overgangen van een muur naar ramen en deuren. Er ontstaat dan een koudebrug met warmteverlies dat bij een goed geïsoleerde muur normaal niet voorkomt.

De gevolgen van een koudebrug in de constructie

Het verlies van warmte zal bij koudebruggen meer bedragen dan normaal en je zult om toch van warmte te profiteren meer moeten stoken. Daarnaast kan een koudebrug onderbreking voor vochtproblemen zorgen en dit kan weer tot schimmelvorming op de muur leiden. Ook zullen bepaalde plekken op de muur koud aanvoelen.

Koudebrug oplossen

Omdat koudebruggen vooral in de constructie ontstaan kan hier in de ontwerpfase reeds wat aan gedaan worden om koudebruggen te voorkomen. Er moet dan goed naar de koudebrug isolatie gekeken worden en welk materiaal er voor een constructie gebruikt wordt. Een koudebrug onderbreking staal is bijvoorbeeld een bekende veroorzaker van koudebrug. Ook alle verbindingen, zoals een muur met het dak, een balkon of kozijn zullen goed op het verlies van warmte gemeten en getest moeten worden op de thermische waarde. Uiteindelijk is het het beste om koudebrug reeds in het voorstadium te herkennen, zodat koudebrug achteraf niet meer aangepakt hoeft te worden. Wanneer je in een bestaand gebouw met constructiefouten woont en daardoor snel verlies van warmte ervaart dan zou dit ook koudebrug kunnen zijn. Om de koudebrug dan op te lossen, vergt dit wat groter ingrijpen. Een wijziging van de constructie en vervanging door ander materiaal kan dan nodig zijn om definitief van de koudebrug verlost te zijn.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.