Ideale omstandigheden voor schimmel

schimmel omstandigheden

Het voorkomen van schimmelvorming in uw huis is een belangrijke overweging voor een gezonde, veilige omgeving om te leven. De eerste taak bij het op afstand houden van schimmel is het ontdekken van welke gebieden en omstandigheden de schimmelgroei kunnen bevorderen. Schimmels zijn overal aanwezig en gedijen in natte omstandigheden. Hoe groeit schimmel? Schimmel groeit het best wanneer er vocht en vochtigheid aanwezig is. Wanneer schimmelsporen een vochtig oppervlak tegenkomen dat het meest gunstig is voor de groei van schimmels, kunnen ze beginnen te groeien en gedijen. Lees meer over gemakkelijke oplossingen om schimmel te bestrijden op Vochtbestrijding Snel

Wat heeft schimmel nodig om te groeien?

Schimmelsporen hebben drie dingen nodig om schimmel te laten groeien:

 • voedingsstoffen
 • vocht
 • tijd (schimmelgroei kan beginnen na 24 uur)

Hoe groeit schimmel in een huis?

Schimmelsporen zijn overal, en worden gedragen door luchtstromen. Als de sporen een vochtige, donkere omgeving ontdekken zullen ze zich waarschijnlijk vestigen en vermenigvuldigen tot uw huis een groot schimmelprobleem heeft. Ze zijn de sleutel tot het voorkomen van schimmel in uw huis is om ijverig te zijn over het handhaven van de juiste vochtniveaus, het bijhouden van het onderhoud van het huis, zoals dak of loodgieterij lekken, en snel en effectief reinigen en drogen van alle water gemorste, lekken, of overstroming.

Vochtigheidsniveaus in de woning

De EPA stelt voor de luchtvochtigheid in huis te handhaven of te verminderen tot 30-60% (idealiter 30-50%) om schimmelvorming te voorkomen. Schimmel groeit ook optimaal in warmere omstandigheden, en bloeit het best tussen 25 en 30 °C. Condensatie op of rond ramen kan een indicatie zijn dat het vochtgehalte in uw huis te hoog is. Twee manieren waarop een huiseigenaar de luchtvochtigheid in huis kan verlagen is door de ventilatie te verhogen en een luchtontvochtiger te kopen.

Om de ventilatie in uw huis te verhogen, moet u in de keuken en de badkamer gebruik maken van correct geventileerde luchtafvoerventilatoren om het vochtgehalte in de lucht te verminderen. Zorg ervoor dat de ventilatie in uw hele huis voldoende is om het vochtgehalte bij te houden. Als uw huis nog steeds te kampen heeft met een hogere luchtvochtigheid dan aanbevolen, overweeg dan de aankoop van een luchtontvochtiger om een gezonde hoeveelheid vocht in huis te behouden die ongevoelig is voor of bestand tegen schimmelvorming. Zorg ervoor dat u een luchtontvochtiger koopt die de benodigde vierkante meters voor uw woning dekt.

Lekken en thuisonderhoud

Als uw huis een lek heeft, is er waarschijnlijk een schimmelprobleem. Lekken kunnen zich voordoen in leidingen, daken, kelders, apparaten en ramen. Omdat lekkages meestal niet te detecteren zijn achter een muur of op zolder, kunnen lekkages het voordeel hebben van tijd om continu water in uw huis te laten stromen. Deze constante toevoer van water kan de schimmelgroei aanzienlijk bevorderen. Om op zoek te gaan naar lekken, moet u op de uitkijk staan:

 • watervlekken
 • kromtrekken of buigen van muren
 • aantasting van het hout
 • borrelende of barstende verf of behang
 • schimmelsymptomen (ook wel "sick building syndrome" genoemd)

Overstroming en andere waterschade

Overstroming is een ernstige risicofactor voor schimmelvorming. Als er te veel water in een gebouw komt en een tijdje blijft staan, zal er schimmel ontstaan. Vergeet niet dat schimmel binnen 24 uur kan ontstaan onder de juiste groeiomstandigheden. Daarom is snelle actie nodig in het geval van een overstroming om schimmelschade in uw huis te voorkomen of te verminderen.

Het kan zijn dat u een professional wilt inhuren om uw huis te herstellen na een overstroming. Dit is een zeer goede optie als u het zich kunt veroorloven om iemand in te huren die beschikt over de referenties en apparatuur om de schade in een huis te behandelen, of als uw verzekering u deze optie biedt. Zorg ervoor dat u de verzekering van uw huis controleert op overstromings- en vormschade.

Als de overstroming of waterschade klein en veilig is voor u om te gaan met uzelf, zijn hier enkele essentiële stappen om schimmel na waterschade of overstroming te voorkomen.

Schimmel binnenshuis

We brengen veel tijd binnen door. We slapen binnenshuis, eten binnenshuis en velen van ons werken binnenshuis. Schimmel in huis (of op de werkplek) kan een ernstig probleem zijn voor onze gezondheid en de structuur van het gebouw. Er zijn tal van schimmels die binnenshuis kunnen groeien, dus het is belangrijk om onze huizen te controleren op de risicofactoren voor schimmel.

Stachybotrys chartarum

Stachybotrys chartarum is een giftige schimmel/fungi die vaak in huizen en gebouwen groeit en "sick building syndrome" kan veroorzaken, een medische aandoening waarbij mensen ziekteverschijnselen ontwikkelen die verdwijnen of verbeteren als ze niet in het gebouw zijn. Stachybotrys chartarum is groenachtig-zwart van kleur en voelt slijmerig aan. Deze schadelijke schimmel koloniseert graag op hoog-cellulose materiaal zoals droge muur, tapijt, wandpapier, vezelplaat, plafondtegels, thermische isolatie, enz. Enkele andere veel voorkomende schimmels die binnenshuis groeien zijn Cladosporium, Penicillium, Aspergillus en Alternaria. Binnenshuis groeien schimmels wanneer er sprake is van waterschade, te veel vocht of vochtigheid, waterlekkage of overstroming.

Waar groeit de schimmel het beste?

De keuken en de badkamer zijn vaak plaatsen in uw huis waar schimmel graag wortel schiet en groeit. De luchtvochtigheid van baden, douches, koken en afwassen is vaak hoger in deze ruimtes. Keukens en badkamers hebben meestal meer loodgieterswerk dan andere delen van uw huis die binnen de muren kunnen gaan lekken. Kelders zijn ook gevoelig voor een hogere luchtvochtigheid, evenals voor waterschade door overstromingen. Als u een daklek heeft, kan de zolder schimmel bevatten. Het is belangrijk om te controleren op lekken in deze gebieden, de luchtvochtigheid te bewaken en eventuele condensatie die zich ontwikkelt op te drogen. Controleer ook op schimmel in airconditionings- en verwarmingskanalen, wasmachines, vaatwassers en in de douche en het bad.

Symptomen van blootstelling aan schimmels binnenshuis

Soms zie je geen schimmel omdat die zich binnen een muur of zolder bevindt. Echter, als u een aantal van deze symptomen ondervindt die verbeteren als u niet meer in huis bent, kunt u uw huis laten controleren op schimmel.

 • huiduitslag
 • oogirritatie
 • hoofdpijnen
 • vermoeidheid
 • keelpijn
 • benauwdheid
 • loopneus of verstopte neus
 • niezen
 • hoesten