In-huis vs. Draagbare luchtbevochtigers

compacte thuis luchtbevochtiger

Wat is het verschil tussen een luchtbevochtiger voor het hele huis en een draagbare luchtbevochtiger? Wat is beter?

Als uw huis of kamer niet goed wordt bevochtigd tijdens het stookseizoen, kan dat een heleboel gezondheidsproblemen veroorzaken. Zeer droge lucht met een luchtvochtigheid van minder dan 30 procent kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, ongemakkelijke droge neusspiegels, neusbloedingen en een schrale en jeukende huid. Het kan ook aandoeningen zoals allergieën en astma verergeren.

Droge lucht voert ook vocht uit poreus materiaal zoals hout, inclusief hardhouten vloeren, en kan splijten en barsten veroorzaken. Uw huis en de inhoud ervan kunnen baat hebben bij een zorgvuldige bevochtiging, vooral van houten muziekstukken zoals piano's, violen en cello's, maar ook van antieke meubels, lijstwerk en ander houtwerk.

Deskundigen zijn het erover eens dat een luchtvochtigheidsgraad van 30 tot 50 procent optimaal is, en als u uw verwarmingssysteem gebruikt, betekent dat ook dat u een luchtbevochtiger moet gebruiken. Er zijn twee basistypes: een hele-huis-unit die meestal is aangesloten op uw ovenblaasapparaat en de draagbare of "kamer"-unit.

Huiselijke luchtbevochtiger voor- en nadelen

In het algemeen is een hele huisunit een install-it-and-forget-it item. Het is geïntegreerd in het blaassysteem van uw oven en onttrekt het water rechtstreeks aan uw watervoorziening. Er zijn een paar verschillende types, waaronder een sproeier die nevel in de luchtstroom in uw kanalen injecteert en een schuimcilinder die in een waterbak draait, met lucht die erdoor en er omheen blaast.

Het grootste voordeel van het systeem voor het hele huis is dat het vrijwel geen onderhoud nodig heeft en dat het uw hele huis met een eenmalige opstelling op een bepaalde vochtigheidsgraad houdt. Omdat het water uit uw sanitairsysteem wordt gehaald als het nodig is, hoeft u het nooit te vullen of zich zorgen te maken dat het niet vochtig wordt omdat het droogloopt. Het is vrijwel geruisloos en de initiële kosten zijn een fractie van de kosten van de meeste draagbare apparaten. Bovendien kosten de meeste luchtbevochtigers voor het hele huis letterlijk centen per jaar om te werken.

Er is enige expertise nodig voor de installatie van een complete luchtbevochtiger, maar vrijwel elke doe-het-zelver kan het werk aan. Ze hebben wel de neiging om minerale afzettingen te verzamelen, afhankelijk van de lokale watervoorziening, en een huisunit garandeert een grondige reiniging met verdunde witte azijn aan het einde van het stookseizoen voordat de afzettingen verharden en moeilijk te verwijderen zijn.

Draagbare luchtbevochtiger voor- en nadelen

Kamerunits zijn vrijstaande machines, meestal op wielen, die een eigen watervoorziening hebben en op standaard stopcontacten zijn aangesloten. Ze zijn meestal krachtig genoeg om een tot twee kamers te bevochtigen, maar grotere eenheden kunnen genoeg vocht leveren om meerdere kamers comfortabel te houden. Er zijn ook kleine desktopmodellen beschikbaar, maar verwacht geen groot dekkingsgebied. Ze hebben de neiging om net genoeg ruimte te bedekken om u comfortabel te houden in uw cabine op het werk.

Draagbaarheid is hier de sleutel, evenals gemak. U kunt het apparaat verplaatsen waar u het nodig heeft: 's nachts een slaapkamer of overdag een woonruimte. Het is perfect voor huurders die geen hele woning kunnen installeren, en als het tijd is om te verhuizen, gaat de luchtbevochtiger ook mee. Ze zijn eenvoudig te bedienen en houden een kleinere ruimte goed vochtig.

Betere draagbare units zijn veel duurder dan luchtbevochtigers voor het hele huis. De hele huisunits maken gebruik van uw ovenblusser, maar de draagbare units moeten er wel een bevatten. Ze zijn wel zwaar. De meeste zijn uitgerust met rollende wielen voor een gemakkelijke verplaatsing. Verwacht ook wat lawaai, soms net zo veel als een raam airconditioner.

Onderhoud is de grootste valkuil voor de draagbare apparaten. Afhankelijk van de instellingen en de grootte van de ruimte die u bestrijkt, kan het zijn dat u het waterreservoir bijna dagelijks moet vullen. De meeste units hebben afneembare tanks, maar bij andere moet je het water naar de unit brengen.

Bovendien wilt u het reservoir zo schoon mogelijk houden. Staand water is de speeltuin van bacteriën, die ziektekiemen in de binnenlucht spuwen. De Mayo Clinic beveelt de volgende stappen aan, voor het veilig gebruik van een draagbare luchtbevochtiger:

  • Vul de luchtbevochtiger niet met leidingwater, maar gebruik gedestilleerd of gedemineraliseerd water.
  • Leeg het reservoir dagelijks en vul het met vers water.
  • Maak het apparaat om de drie dagen grondig schoon.
  • Vervang het filter minstens zo vaak als de fabrikant aanbeveelt.
  • Let op de vochtigheid rond het apparaat, wat aangeeft dat het te hoog is opgedraaid en dat het de omstandigheden kan creëren voor schimmel en bacteriën om te gedijen.