Wat je moet weten over luchtbevochtigers

Begrijpen van luchtbevochtigers en wat u kunt verwachten bij gebruik van een luchtbevochtiger

Als je de informatie over de luchtbevochtiger verwarrend vindt, ben je niet alleen. Van de capaciteit om warme of koele mist functies, zullen we de lucht zuiveren en geven u rechte basis feiten bevochtiger die u moet weten. Het zal u helpen om goede beslissingen te nemen bij het kopen van een luchtbevochtiger en het zal u ook een beter begrip geven van de zorg die u nodig heeft om dit apparaat voor de luchtkwaliteit te geven. Als u niet zeker weet wat een luchtbevochtiger is of wat het doet, moet u de definitie van een luchtbevochtiger leren en waarom dit een belangrijk huishoudelijk apparaat is.

Heeft u een luchtbevochtiger nodig?

heb je een luchtbevochtiger nodig

Uw arts kan u aanraden een luchtbevochtiger te kopen om u te helpen beter te ademen, een droge huid te verhelpen of een bepaald medisch probleem te verhelpen. In dit geval moet u ook informeren welk type wordt aanbevolen voor u-warme of koele mist.

Maar consumenten maken vaak beslissingen over het kopen van een luchtbevochtiger gewoon op basis van hoe ze zich voelen of wat ze zien gebeuren in hun huis. Een te droog huis kan gezondheidsproblemen veroorzaken, maar het kan ook schade toebrengen aan meubels en muziekinstrumenten (hout).

Een hygrometer is de beste maatstaf voor de vochtigheidsgraad, maar u kunt ook de tekenen leren dat uw huis meer vocht nodig heeft. Zoek dan een luchtbevochtiger die voldoet aan uw voorkeuren als het gaat om gemak, onderhoud en prijs.

Zijn luchtbevochtigers eigenlijk wel stil?

U vindt veel luchtbevochtigers met een 'stille' of 'fluisterstille' productbeschrijving. De ene luchtbevochtiger mag dan wel stiller zijn dan de andere, zoals een ultrasoon model waarvan bekend is dat het stiller is dan sommige andere types, maar er zijn geen volledig stille luchtbevochtigers. Met ten minste twee snelheden kun je het laagste (stilste) niveau kiezen, of een nachtelijke instelling.

Aangezien u zich zou aanpassen aan het werkingsgeluid van een airconditioner of ventilator om te profiteren van het verbeterde comfortniveau in een slaapkamer, moet u hetzelfde doen met een luchtbevochtiger die gewend is aan het geluidsniveau. Het kan zijn goede punten hebben: een laag werkend bromgeluid kan irritante huishoudelijke geluiden overstemmen en het kan u eraan herinneren om het apparaat te vullen of uit te schakelen.

Hoe te beslissen over de grootte van de luchtbevochtiger

Koop een luchtbevochtiger op maat voor het gebied waar u vocht moet toevoegen, niet op de capaciteit van een luchtbevochtiger. Elke luchtbevochtiger is ontworpen voor een bepaald dekkingsgebied in vierkante meters. Gebruik dat als leidraad, meet uw eigen gebied en stem de luchtbevochtiger af op dit gebied.

Overdimensioneer het apparaat niet - u zult waarschijnlijk te maken krijgen met overtollige vochtproblemen. Het is beter om een fout te maken bij het kleinere formaat. Wanneer u een luchtbevochtiger voor het hele huis koopt, houd er dan rekening mee dat, hoewel ze ontworpen zijn om een groot gebied te bestrijken - uw hele huis, hoe goed het vocht wordt afgevoerd naar het volledige gebied, afhankelijk is van de indeling van uw huis.

Waar is de beste plaats voor een draagbare luchtbevochtiger?

Als u een luchtbevochtiger in een familiekamer plaatst omdat dit de grootste ruimte is of omdat iedereen er baat bij kan hebben, kunt u de luchtbevochtiger het beste daar plaatsen waar u hem het meest nodig heeft, zolang u hem maar voor die kamer heeft gedimensioneerd.

De meest voorkomende plaatsen voor draagbare apparaten zijn slaapkamers. Het hangt echter echt af van wat u nodig heeft en of u gewoon vocht wilt toevoegen aan een droge ruimte, of persoonlijk wilt profiteren van extra luchtvochtigheid.

Capaciteit heeft geen betrekking op de grootte van de watertank

Bevochtigers worden verkocht per capaciteit, maar dit heeft geen betrekking op de grootte van het waterreservoir. Het heeft betrekking op de hoeveelheid vocht die over een periode van 24 uur wordt geproduceerd. Om de aangegeven output te bereiken kan het nodig zijn de luchtbevochtiger meer dan eens te vullen (het waterreservoir zal kleiner zijn) en het apparaat kan ook op hoog niveau moeten worden gebruikt.

Hoe vaak moet een luchtbevochtiger worden gevuld?

U zult waarschijnlijk elke dag een luchtbevochtiger moeten vullen. Een één-liter luchtbevochtiger die acht uur lang op laag staat, moet dagelijks worden gevuld, net als een drie-gallon luchtbevochtiger die 12 tot 15 uur lang kan werken. Zelfs een groter 10-gallon console model moet regelmatig worden gevuld, simpelweg omdat het makkelijker is om het dagelijks te doen, dan wanneer het leeg is.

Met een draagbare unit moet u de tank volledig leegmaken en vervolgens bijvullen - niet alleen maar meer water toevoegen. Dat komt omdat bacteriën zich voortplanten in stilstaand water en u kunt dat risico verminderen door de watertank volledig te legen, indien mogelijk te wassen en te drogen en vervolgens bij te vullen met water. Dit is niet zo eenvoudig met een console-model, maar het zou om dezelfde reden in ieder geval regelmatig moeten gebeuren.

Verdampingsbevochtiger vs. ultrasone luchtbevochtiger

Verdamping is het meest voorkomende (en meest elementaire) type bevochtiging en het is meestal het goedkoopste. Een ultrasoon model produceert anders vocht, vaak in een zeer fijne of onzichtbare nevel en kost meestal meer. Sommigen vinden ultrasone luchtbevochtigers stiller te bedienen.

Heeft u een luchtbevochtiger met ingebouwde vochtigheidsregeling nodig?

Een ingebouwde luchtbevochtiger is zeker een leuke functie, maar moet niet volledig vertrouwd worden. Hoe het werkt: U stelt het gewenste vochtigheidsniveau in en het regelt de werking om dat vochtigheidsniveau te handhaven. Sommigen vinden echter dat deze functies over het algemeen een aantal gebreken hebben - sommige bereiken het aangewezen niveau niet.

Hoewel ze tot op zekere hoogte helpen, kunt u voor uw eigen gemoedsrust voorkomen dat uw huis te vochtig wordt en dat er een onjuiste vochtbalans ontstaat, een goedkope hygrometer kopen en uw vochtigheidsniveaus controleren, en vervolgens de humidistat aanpassen om ervoor te zorgen dat de luchtbevochtiger naar behoren werkt. Leer het verschil tussen een hygrometer en een humidistat.

Onderhoud is een must

Als u niet de tijd wilt nemen om een luchtbevochtiger te onderhouden, kunt u beter geen luchtbevochtiger hebben. Dat komt omdat u alle vochtafdrijvende voordelen teniet doet door het verspreiden van bacteriën in de kamer, van een luchtbevochtiger die niet regelmatig wordt gereinigd.

Sommigen raden aan de luchtbevochtiger te reinigen met azijn en maandelijks te ontsmetten met bleekmiddel, maar de meesten vinden dat ze dit elke week moeten doen. Hoe vaak dit gebeurt hangt af van verschillende factoren zoals het mineralengehalte in het water, de luchtkwaliteit in de kamer, hoe lang het water al staat en hoe snel de deeltjes zich ophopen in het filter.

En warm water zorgt ervoor dat bacteriën sneller groeien dan dat ze afkoelen. Ook al hoeft u geen permanent filter te vervangen, u moet het wel schoonmaken en desinfecteren.

Kiem- of bacteriebestrijdingsfuncties

Sommige luchtbevochtigers hebben ingebouwde functies voor bacteriële controle om het risico van bacterievorming in het waterreservoir of op het punt van de vochtafvoer te voorkomen of te verminderen. Deze en andere functies, zoals nano- of zilverionentechnologie, zijn uitstekend geschikt om de bacteriegroei te beperken. U zult meer betalen voor deze functies, maar ze zijn de moeite waard.

Maar houd er rekening mee dat deze niet de reiniging van de luchtbevochtiger elimineren. U moet nog steeds ijverig zijn en een goede routinematige reiniging en desinfectie van uw luchtbevochtiger uitvoeren. Er zijn enkele luchtbevochtigers die gebruik maken van zilveren staafjes voor de bescherming tegen bacteriën en deze moeten af en toe worden aangeschaft en vervangen.

Tekenen van overmatige vochtigheid

Terwijl u geniet van de voordelen van het toevoegen van vocht aan een droge woning, kunt u de weegschaal gemakkelijk kantelen en dan te maken krijgen met overtollig vocht. Zoals hierboven vermeld, zal een hygrometer u helpen om de vochtigheidsgraad te controleren.

Tekenen dat u te veel vocht toevoegt aan uw huis zijn onder andere water of vocht dat zich ophoopt of druppelt aan de binnenkant van uw ramen, meubels, papier of harde vloeren die klam aanvoelen, stoom of vocht op spiegels, of het bewijs van schimmel/zwam in de hoeken van een muur. Als u vermoedt dat er te veel vocht is, neem dan een meting en bedien vervolgens een ontvochtiger om dat overtollige vocht te verwijderen.

Hoe vaak moet u de filters vervangen?

Zelfs als uw fabrikant aanbeveelt om het filter elke drie maanden te vervangen, kan het zijn dat het filter van uw luchtbevochtiger niet zo lang meegaat. Als uw water veel mineralen bevat, kan de kalk zich gemakkelijk ophopen in het filter en de werking ervan belemmeren.

Ook andere factoren kunnen de levensduur van het filter beïnvloeden, zoals rook, huidschilfers van huisdieren en als er water in het apparaat is blijven staan en er schimmel ontstaat. Zelfs als u het filter vorige maand heeft vervangen, als u een vieze geur van uw luchtbevochtiger waarneemt, is de kans groot dat het filter moet worden vervangen en/of gereinigd. Wees pro-actief als het gaat om het onderhoud van de luchtbevochtiger en houd een reserve filter bij de hand.

Wick Filters zijn eenvoudig te vervangen

De meeste longfilters zijn wasbaar. Het kost echter veel handenarbeid en tijd om een lont filter volledig te reinigen. Ze zijn redelijk geprijsd en gemakkelijk te vervangen als dat aantrekkelijker is voor u. Vergeet niet om uw luchtbevochtiger regelmatig te reinigen en te desinfecteren.

Wat is het witte stof dat zich rond de luchtbevochtiger verzamelt?

Dat witte stof is minerale afzetting van het water dat met het vocht naar de kamer wordt afgevoerd en zich als stof verzamelt in de buurt van het uitgangsrooster van het apparaat, evenals op voorwerpen die zich in de buurt ervan bevinden.

Sommigen vinden dat het gebruik van demineralisatietabletten zal helpen, maar de beste manier om kalkaanslag te verminderen als u hard water heeft, is het gebruik van gedestilleerd water in de luchtbevochtiger. Hoewel dit niet altijd mogelijk of voordelig is, kan het het overwegen waard zijn als uw apparaat klein is. Anders moet u uw luchtbevochtiger misschien vaker schoonmaken en stofzuigen.

Wanneer moet u de luchtbevochtigers met warme en koude mist gebruiken?

Hoewel het logisch lijkt om in de winter een warm-mist-bevochtiger te gebruiken en in de hete zomer een koel-mist, is het voor velen een kwestie van voorkeur. Warm of koel hangt af van welke voordelen u het meest heeft als het gaat om het ademen of het verminderen van hoesten.

Als u problemen heeft met de ademhaling in een sauna, zult u het waarschijnlijk moeilijk hebben met een luchtbevochtiger in warme mist. Aan de andere kant, als een sauna troostend is, dan is het misschien wel de beste keuze.

Beide types voegen vocht toe aan een huis, maar uw arts kan het ene type over het andere aanraden. Als u een gemedicineerde damp wilt, is een warm-nevel bevochtiger voor dit doel ontworpen, maar koel-nevel is het meest voorkomende type bevochtiger.

Is een warme mist veiliger dan koele mist?

Sommigen denken dat een warme nevel bevochtiger veiliger is om te werken, vooral als er kleine kinderen in huis zijn en met een goede reden.

Waarschuwing

Een warme nevelbevochtiger bevat warm water in de tank en een warm verwarmingselement, die beide een risico op verbranding of brandwonden kunnen opleveren als een kind hiermee in aanraking komt.

Er zijn enkele standaard veiligheidsstappen als het gaat om het gebruik van een luchtbevochtiger en met de juiste zorg kan elke luchtbevochtiger veilig zijn.

Is er een optie voor een luchtbevochtiger met minder onderhoud?

Als u niet kunt genieten van al het routinematige onderhoud dat een draagbare unit nodig heeft en u heeft noodluchtverwarming die een netwerk van kanalen omvat, kunt u een hele home flow-through bypass luchtbevochtiger installeren. Het onderhoud is minimaal, maar het moet professioneel worden geïnstalleerd en zal alleen vocht toevoegen aan uw huis wanneer het verwarmingssysteem van het huis in werking is.

Bewaar het niet om het later te reinigen

Bewaar nooit een luchtbevochtiger met een nat filter en zonder eerst te reinigen, het apparaat te desinfecteren en alles volledig te drogen voordat u het voor het seizoen opbergt.

Zelfs als u het apparaat al hebt gereinigd voordat u het opbergt, moet u het bij het ophalen nog een keer schoonmaken voordat u het apparaat met water vult. Er kan zelfs een kleine hoeveelheid bacteriën in de luchtbevochtiger achterblijven als deze wordt opgeslagen.

Dit lijkt misschien een overdreven schoonmaakbeurt, maar kiemen kunnen zo gemakkelijk groeien op plaatsen waar nog vocht achterblijft, dat u het als een belangrijke stap moet beschouwen om u te beschermen tegen de verspreiding van bacteriën.

Inzicht in luchtbevochtiger en ontvochtiger Beoordelingen

Het is een geweldig idee om de prijzen van een luchtbevochtiger te vergelijken en de recensies van de consument te lezen alvorens een luchtbevochtiger te kopen. De recensies van consumenten over luchtbevochtigers zijn echter nogal gemengd. De meest invloedrijke beoordelingsfactor lijkt het werkingsgeluid te zijn, gevolgd door hoeveel reiniging een apparaat nodig heeft.

Houd er rekening mee dat de term 'stil' onderhevig is aan interpretatie - wat de een stil kan vinden, kan de ander luid vinden. En gezien het feit dat verschillende factoren ervoor kunnen zorgen dat een luchtbevochtiger moet worden gereinigd, hebben consumenten vaak verschillende ervaringen als het gaat om schaalvergroting of algemene reiniging van de luchtbevochtiger - en dit moet worden verwacht.

Ook kunnen de beoordelingen van de luchtbevochtiger worden gemengd, voornamelijk omdat de consument kiest voor een onvoldoende capaciteit voor zijn vochtproblemen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden