Muren injecteren tegen opstijgend vocht
De muren injecteren is een effectieve en relatief goedkope manier om opstijgend vocht te bestrijden. Opstijgend vocht kan voor grote problemen zorgen in woningen. Vooral oudere woningen zijn nog niet voorzien van een waterkering en lopen grote risico’s. Vooral als je woont in een gebied met een hoog grondwaterpeil, staat er grote druk op het grondwater. Als de muren dan poreus zijn of er zitten barsten of scheuren in, kost het weinig moeite voor het vocht om de muren in te sijpelen. Eenmaal in de muren zal het vocht opstijgen naar de muren van de woning met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen kun je de muren laten injecteren, zodat vocht niet meer via de muren kan opstijgen.
Ga snel naar: Gevolgen – Werkwijze – Prijzen – DHZ – Aandachtspunten
Gevolgen van opstijgend vocht
Je hebt last van opstijgend vocht als vochtprobleem in je woning, dan is dit uitermate belangrijk om dit goed aan te pakken zodat je ook daadwerkelijk van het probleem verlost bent. Opstijgend vocht is namelijk niet een probleem dat zich vanzelf oplost. Sterker nog, als je het voort laat gaan, worden de problemen alleen maar erger. De muren zullen zich volzuigen met vocht, waardoor het pleisterwerk en behang loslaat, verfwerk wordt aangetast en je zult een muffe lucht ervaren. Vocht in de muren betekent ook dat je koude muren zult hebben. Hierdoor zet je de kachel hoger en zal je energiefactuur ook flink stijgen. Je krijgt last van grote vochtplekken op de muren of plafond en nog veel erger is het dat er schimmelvorming zal optreden. Je krijgt dat veelal grote zwarte plekken op je muren dat zich blijft uitbreiden als er niets aan gedaan wordt. Schimmels zijn daarnaast erg schadelijk voor de woning. Het kan zelfs in de constructie van de woning trekken en onherstelbaar beschadigen. Ook de gezondheid van de bewoners wordt door schimmel aangetast. Veelgehoorde klachten zijn allergische klachten en problemen met de luchtwegen. Het injecteren van de muren is dus ook noodzakelijk om de leefkwaliteit te waarborgen.
Waarom ?
Woningen die reeds voorzien zijn van een waterkering zijn veelal nieuwere woningen die gebouwd zijn vanaf de jaren 80. Als de waterkering hier goed is, zullen deze woningen geen last krijgen van opstijgend vocht. Toch wel een grote hoeveelheid woningen in Vlaanderen zijn oudere woningen en hebben helemaal geen waterkering. Als deze woningen last hebben van opstijgend vocht zijn er eigenlijk twee opties. Dit kan door alsnog een waterkering aan te brengen, ook wel onderkappen genoemd en het injecteren van de muren. Het onderkappen is een dusdanige grote operatie, dat dit toch wel een grote renovatie voor de woning betekend. Op vloerpas niveau moeten aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de woning een laag bakstenen verwijderd worden om de waterkering te plaatsen. Mensen die voor deze methode kiezen hebben dan ook vaak al een renovatie in de planning staan. Maar als je juist niet een grote renovatie wilt hebben, dan is het injecteren van de muren een zeer goed alternatief. Beide methodes zijn effectief en betrouwbaar, alleen is injecteren gemakkelijker uitvoerbaar.
Hoe gaat het injecteren?
Zo’n 3 tot 5 centimeter boven de vloerpas worden gaten in muren geboord of een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar. Let er overigens wel op dat als er scheuren in het metselwerk zitten, je deze voordien laat repareren. Het gebruikte middel, de muurdiepte en samenstelling en hoe ver het vocht in de muur is getrokken bepalen de diepte van de geboorde gaten. Daarna wordt er een vochtwerende gel of vloeistof in deze gaten gespoten. De vloeistof trekt in de poriën van het metselwerk, zet uit en zal uitharden en vormt zo een goede bescherming tegen vocht. Vocht kan nu niet meer verder omhoog de muur intrekken. Nadien worden de gaten weer opgevuld voor een nette afwerking. Laat je de spouwmuren injecteren, dan zullen zowel de buitenmuur als de binnenmuur geïnjecteerd moeten worden. Ander loop je kans dat je aan één kant van de spouwmuur alsnog last krijgt van opstijgend vocht.
Welk vochtwerend middel?
Muren kunnen geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel of een vochtwerende vloeistof. Wat het beste toepasbaar is, hangt af van de de soort muur dat je hebt. Als een muur niet gemakkelijk het vocht kan opnemen, dan is gel misschien een beter alternatief. Gel injecteren zal meestal ook sneller gaan en hard ook eerder uit. De gel en de vloeistof is het belangrijkste wat er bij injecteren aan te pas komt, want dat moet het opstijgend vocht tegenhouden. Bezuinig daar dan ook nooit op. Doe onderzoek naar de beste merken en vraag ook welke merken de specialist die je gaat inhuren gebruikt. Zo kun je voorkomen dat er een goedkoop en slecht middel gebruikt wordt wat niet goed werkt. Welk middel je ook gaat gebruiken, houd er rekening mee dat het middel goed moet uitdrogen voordat je bijvoorbeeld de muur gaat schilderen. Het uitdrogen kan enkele maanden tot zelfs langer dan een jaar duren.
Prijs muren injecteren
Kostprijs muur injecteren als vochtbestrijdingsmethode. De kostprijs om muren te laten injecteren hangt af van de dikte van de muur, het aantal vierkante meters en de gebruikte materialen. Er is niet echt een vaststaande prijs op te geven voor het injecteren van muren. Alles is afhankelijk van bepaalde factoren, zoals het aantal vierkante meters, de dikte van de muren, of je spouwmuren hebt en gebruikte materialen. Grofweg zou je kunnen zeggen dat als je je muren door een specialist laten injecteren, gemiddeld zo’n € 100,- per meter kwijt bent. Je bent daarna wel verzekerd van een goede waterkering. Ga ook nooit met de eerste de beste specialist in zee, maar vraag bij verschillende specialisten offertes op. Zo kun je prijzen vergelijken, maar ook de aangeboden diensten. Laat ook kwaliteit altijd boven prijs gaan. Als een specialist met een slecht middel injecteert, ben je uiteindelijk meer geld kwijt omdat je later nogmaals moet. Beperk de prijs door gebruik te maken van premies. Je kan in dit artikel hierover meer lezen.
Zelf doen of laten doen?
Er zijn mensen die kosten willen besparen en het zelf doen. Dit is geen goed plan. Het is namelijk niet even gaten boren en vullen met een vloeistof. De gaten moeten op een speciale manier geboord worden en vooral ook de diepte van de gaten vergen een specialistisch oog. Als je dus weinig kennis van zaken hebt, wordt er ook aangeraden om de muren door een specialist te laten injecteren. Je krijgt dan ook altijd garantie, mocht achteraf blijken dat er iets niet goed is. Doe vandaag een een offerte aanvraag bij een vakman in uw regio. Ze doen een vochtmeting en stellen de juiste vocht diagnose.