Injecteren van muren tegen opstijgend vocht

Injecteren van muren tegen opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht en wat zijn de gevolgen?

Vochtproblemen komen vrij frequent voor, zeker in wat oudere woningen kan dit een enorm probleem zijn. Dit komt omdat wij in een vrij nat klimaat leven waardoor de bodem vaak nat is. Hierdoor kan het zijn dat de muren van je woning dit vocht als een soort spons opnemen. Vochtplekken zijn ten eerste niet fraai, maar dit kan zelfs schade aan de woning en aan je eigen gezondheid berokkenen. Heel wat materialen verdragen vocht niet zo goed: verf van de muren begint dan bijvoorbeeld vroegtijdig af te schilferen, behang of pleisterwerk begint los te laten. Later kan zelfs de integriteit van de fundering worden aangetast. Daarnaast kunnen er schimmels beginnen groeien en een muffe geur veroorzaken in je huis.

Wat kan er aan gedaan worden?

De meest gebruikte methode tegen opstijgend vocht, is het injecteren van de muren. Er worden enkele gaten in de muur geboord, net boven het grondniveau. De gaten moeten een afstand tussen 10 en 15 cm van elkaar hebben en worden lichtjes naar beneden geboord. Dit is belangrijk zodat het geïnjecteerde vochtwerend product goed in de muur kan druipen. Wanneer alles opgevuld is, kunnen de muren drogen en nadien opnieuw bekleed worden. Op zich is het injecteren van muren niet zo moeilijk, maar toch vraagt dit enige vakkennis en precisie. Daarom wordt het ten zeerste aangeraden om dit door een professional te laten doen, zodat vocht zeker geen kans krijgt.

Indien je toch zelf aan de slag wilt gaan met het injecteren van de muren, moet je zeker rekening houden met de volgende zaken:

  • Je hebt ten eerste materiaal nodig, liefst van goede kwaliteit. Zo kan je preciezer te werk gaan en ben je zeker dat de klus op een juiste manier kan geklaard worden.
  • boormachine met boor van 14 tot 20 mm
  • vochtwerend product
  • injectiebuisjes om het vochtwerend middel te injecteren
  • trechters
  • metaaldetector
  • beschermfolie
  • mortel
  • stofzuiger

Hieronder nog enkele tips om het zelf injecteren van muren tot een goed einde te brengen.

Bescherm je vloer tegen het vochtwerend product dat je gaat injecteren, bedek het met beschermfolie. Deins er in ieder geval niet voor terug om aantekeningen te maken op de muur, teken bijvoorbeeld stippen waar er gaten geboord moeten worden. Volg de aanwijzingen van het vochtwerend product nauwlettend, anders bestaat er een kans dat heel de klus mislukt en vochtproblemen alsnog de kop op steken. Kijk ook net voordat je gaat injecteren of de gaten wel vrij zijn van stof, muren injecteren heeft anders geen zin. Respecteer ten slotte de droogtijd van het vochtwerend middel.

Neem in acht dat de kostenbesparing voor het zelf injecteren van muren niet zo heel groot zijn. Daarnaast kruipt er toch wel wat (precisie)werk in en je moet zelf het nodige materiaal verzamelen. Het werk overlaten aan een professionele vochtfirma biedt ergens wel een grotere garantie op succes. Vochtproblemen kunnen hardnekkig zijn, en daarom is het belangrijk dat je er zeker op tijd bij bent er iets aan doet.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.