Condensatieproblemen kunnen worden toegeschreven aan een nieuwe oven.

Als het om uw oven gaat, denkt u er waarschijnlijk niet aan dat het apparaat water lekt in uw huis. Weet dat het mogelijk is dat er in bepaalde situaties een waterlek optreedt. Het negeren van een waterlek kan leiden tot schimmelvorming, schade aan de omliggende vloeren en rottend hout. Hier zijn een paar problemen die u zelf kunt oplossen. Bekijk ook prijs opstijgend vocht behandelen

gasfornuis problemen

Afwateringsproblemen

Heeft u een hoogrendementsoven? Zo ja, dan moet u zich ervan bewust zijn dat er een probleem kan zijn met de condensatieafvoer die leidt tot waterschade. Een hoogrendementsoven heeft eerder een afvoerprobleem omdat er in feite twee verschillende warmtewisselaars in het apparaat zitten, en deze kunnen een koeleffect veroorzaken waardoor er condensatie ontstaat wanneer het apparaat in gebruik is.

De eerste stappen zijn om te bepalen of u een oven bezit die wordt beschouwd als een hoogrendementsmodel. Dit soort oven heeft een plastic pijp voor de uitlaat die buiten uw huis gaat, in plaats van een metalen pijp die naar een schoorsteen gaat.

Als u merkt dat er water op de vloer rond uw oven ligt, kijk dan naar de condensafvoer. Het apparaat moet een pan hebben waar de condensatie in afvoert, en deze pan kan verstopt raken of op zijn rug gaan staan. Het water zal nergens heen kunnen en uiteindelijk uit de pan lopen, wat betekent dat u de pijp moet laten ontstoppen om de afvoer weer te laten stromen. De pan zelf kan ook versleten zijn en een lek hebben, waardoor de pan moet worden vervangen.

Problemen met de luchtbevochtiger

Uw huis wordt minder vochtig als het buiten koud is, waardoor uw huis zich ongemakkelijk voelt. Een luchtbevochtiger in combinatie met de oven kan helpen bij het toevoegen van vocht aan de lucht.

De luchtbevochtiger werkt door water in de verdamperpan te doen, die het water verwarmt zodat het verandert in een gas. Het vocht wordt vervolgens gecombineerd met de lucht die de oven creëert, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt terwijl de oven in gebruik is.

Waterlekkage kan optreden wanneer er een probleem is met het bevochtigingssysteem. Een watertoevoerleiding kan een lek hebben waardoor er water op de vloer rond de oven komt, of niet op de juiste helling waar het water terug in de pan stroomt. De verdamperpan van de oven kan een gat hebben dat water lekt.

U kunt deze problemen oplossen door simpelweg naar de bevochtigingsbuis en de pan te kijken en op zoek te gaan naar schade. Eventuele beschadigde onderdelen kunnen worden vervangen om te voorkomen dat het water lekt.

Problemen met de uitlaatpijp

Een uitlaatpijp probleem kan een standaard of medium efficiëntie oven beïnvloeden. Dit is te wijten aan het type uitlaatpijp dat de apparaten gebruiken. In plaats van een plastic uitlaatpijp te gebruiken die een hoogrendementsoven heeft, bevatten de uitlaatpijpen metaal.

Wanneer de metalen uitlaatpijp de juiste maat heeft, zou er niet veel warmteverlies moeten zijn en zou er geen condensatie moeten optreden op de pijp.

Een metalen uitlaatpijp die de verkeerde maat heeft, kan problemen veroorzaken met de vorming van condenswater op de pijp, waardoor er water onder de pijp komt als deze eraf valt. Deze ovens gebruiken ook een directe ontluchtingspijp naar de schoorsteen op een langzame helling, waardoor condensatie terug kan stromen naar de oven waar het water uitlekt.