Hoe luchtbevochtiger reservoir je ziek kan maken...

luchtbevochtiger reservoir

Droge lucht kan een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bloedneuzen, droge huid, uitdroging en gebarsten lippen. Een standaardmaatregel om droge lucht tegen te gaan is het gebruik van een thuisbevochtiger, die het broodnodige vocht terug in de lucht brengt. Soms kan een luchtbevochtiger echter meer kwaad dan goed doen. Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door een luchtbevochtiger zijn onder andere allergieën, astma flair-ups, hoesten, griepachtige symptomen en long- en sinusinfecties. Deze tips kunnen u helpen om erachter te komen of uw luchtbevochtiger u ziek maakt.

Tips voordat u een luchtbevochtiger koopt

Hoe luchtbevochtigers gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken

Gezondheidsproblemen van een luchtbevochtiger komen bijna altijd voor omdat er bacteriën of schimmels in zitten. Het is gemakkelijk te begrijpen hoe dit kan gebeuren. De aard van een luchtbevochtiger is om staand water vast te houden, te verdampen door een systeem van vochtige lonten, en die vochtige lucht uit te blazen.

Dat is allemaal goed en wel als het water dat verdampt wordt steriel is. Maar het waterreservoir is precies het soort vochtige omgeving dat schimmel en bacteriegroei bevordert. En als uw luchtbevochtiger eenmaal is geïnfecteerd, is uw apparaat een distributiesysteem voor ziekteverwekkers geworden. Als ziektekiemen en schimmelsporen in de lucht worden geblazen, jagen ze op nieuwe vochtige, warme plekken om uw longen of sinusholtes te verweken.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om te voorkomen dat uw luchtbevochtiger een petrischaaltje wordt: Maak het gewoon regelmatig schoon. Als u dagelijks een luchtbevochtiger gebruikt, moet een reinigingsroutine die om de drie dagen wordt herhaald, uw lucht gezond houden.

Het reinigen van een luchtbevochtigerbasis

U dient altijd de specifieke reinigingsinstructies van uw luchtbevochtiger op te volgen. Maar er zijn enkele algemene richtlijnen die van toepassing zijn op veel standaard machines. Om uw luchtbevochtiger diepgaand te reinigen, dient u eerst de basis te ontsmetten met 3 procent waterstofperoxide of witte gedistilleerde azijn. Dit is wat u moet doen:

  • Trek de stekker van de luchtbevochtiger uit het stopcontact.
  • Verwijder de watertank en het filter van de unit.
  • Giet een royale hoeveelheid waterstofperoxide of witte gedistilleerde azijn in de basis van de luchtbevochtiger.
  • Gebruik een schone tandenborstel om de folie en de minerale bestanddelen weg te schrobben.
  • Laat de vloeistof minimaal 10 tot 30 minuten in de basis van de luchtbevochtiger zitten en giet de vloeistof vervolgens uit.
  • Spoel door vers water toe te voegen en in de basis te zwenken. Als er nog minerale resten achterblijven, herhaal dan het hele proces.
  • Als de basis schoon is, laat deze aan de lucht drogen.

Reinigen van de lont

Koel-nevel bevochtigers hebben geen verdampende lont, maar de meeste grotere vloermodellen werken met een vochtafvoerend kussen dat water opneemt om de verdamping te vergemakkelijken. Deze lont kan zowel een plat als een cilindrisch kussen zijn dat om een draaiende trommel past.

Welk type lont u ook heeft, haal hem uit de luchtbevochtiger telkens als u hem schoonmaakt en spoel hem grondig af in helder water. Gebruik geen reinigingsvloeistoffen op de lont. Als de lont is aangekoekt met witte minerale afzettingen, vervang deze dan door een vers lontenschijfje.

Reiniging van de watertank

De watertank van een luchtbevochtiger is ook een toevluchtsoord voor bacteriën en schimmels en moet regelmatig worden gereinigd.

  • Meng een oplossing van vier delen water tot één deel waterstofperoxide (3 procent) in de tank.
  • Laat de oplossing minimaal 30 minuten in de tank staan. Maak vervolgens de tank leeg.
  • Spoel grondig met schoon water en laat de tank aan de lucht drogen.

Om bacterie- en schimmelgroei te voorkomen, dient u het water in uw tank dagelijks te vervangen en het reinigingsproces minstens wekelijks te herhalen.

Maakt een schone luchtbevochtiger u nog steeds ziek?

Als uw luchtbevochtiger uw sinussen en keel nog steeds verergert, zelfs nadat hij grondig en regelmatig is gereinigd, kan het tijd zijn om te stoppen met het gebruik van leidingwater en over te schakelen op gedestilleerd water.

Leidingwater bevat mineralen en verontreinigingen die de groei van bacteriën kunnen bevorderen. Deze mineralen komen vooral voor als u hard water heeft. Ze zijn de oorzaak van het witte stof dat achterblijft in de tank en op de lont nadat het water verdampt is. Aan de andere kant wordt gedestilleerd water geproduceerd door een verdampingsproces dat alleen de watermoleculen vangt en eventuele mineraalafzettingen achterlaat.

Na verloop van tijd kan er zo'n ophoping van minerale afzettingen ontstaan dat een draagbare luchtbevochtiger niet meer efficiënt kan werken. Wanneer dit gebeurt, is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe luchtbevochtiger aan te schaffen. Bovendien, als er een merkbare opbouw van minerale afzettingen is, is er vrijwel zeker ook een opbouw van bacteriën aanwezig. Overweeg om over te stappen op een antimicrobiële luchtbevochtiger. Deze units kunnen opgeslagen water zuiveren, zodat ze een schonere en gezondere nevel produceren.

Denk aan de Whole-House luchtbevochtiger

Als uw HVAC-systeem een ingebouwde luchtbevochtiger heeft, moeten de onderdelen ervan regelmatig worden gereinigd en onderhouden, net als bij een draagbare luchtbevochtiger. Anders kan het ook gezondheidsproblemen voor u veroorzaken, die mogelijk ernstiger zijn omdat het de lucht door uw hele huis pompt. Volg de instructies voor uw systeem om het te reinigen en te onderhouden.