Hoe kunt u voorkomen dat uw kathedraalplafond een muffe geur heeft?

Schimmelgroei treedt op bij een hoge luchtvochtigheid. In uw klimaat is het mogelijk dat de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis te hoog is; dit is vooral waarschijnlijk als uw huis geen airconditioning heeft. Idealiter houdt de HVAC-apparatuur van uw huis de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis in de winter onder 40% en in de zomer onder 60%. Als u de relatieve luchtvochtigheid in uw huis niet kent, koop dan een paar hygrometers en begin met de bewaking. Als de relatieve vochtigheid in uw huis hoog is, heeft u een luchtontvochtiger of een airconditioner nodig. Meer informatie over opstijgend vocht kelder.

kathedraalplafond muffe geur

Het is ook mogelijk - hoewel het in mijn ervaring onwaarschijnlijk is - dat uw plafondpanelen vochtig zijn door een daklek. Daklekken laten meestal vlekken achter of onthullen zich via druppels, en u vermeldt geen vlekken op uw plafondplaten.

Tot slot is er het ontbreken van een nokventilatie. Of uw dakconstructie al dan niet een nokluik nodig heeft, hangt af van het type isolatie dat is aangebracht. Bij ongeventileerde dakconstructies moet er buiten hardschuim of sproeischuim tussen de dakspanten worden aangebracht; als u een van deze soorten isolatie heeft, is er geen nokluik nodig.

Als uw dakconstructie is geïsoleerd met glasvezels, minerale wol of cellulose, heeft u een ventilatiekanaal nodig tussen de bovenkant van de isolatielaag en de onderkant van de dakbedekking. U heeft ook een nokventilatie nodig. Als u dit type isolatie heeft, is het niet erg moeilijk om een nokluik te installeren (ervan uitgaande dat u een zadeldak heeft).

Het controleren of uw dak een ventilatieopening heeft tussen de bovenkant van de isolatie en de onderkant van de dakbedekking kan lastig zijn, en is waarschijnlijk niet nodig als het enige waar u zich zorgen over maakt, het repareren van uw vormprobleem is. U kunt misschien vertellen wat er aan de hand is door de soffit te verwijderen en naar boven te kijken met een sterk licht. Als u besluit om de nok te openen om een nokventilatie te installeren, heeft u de kans om de dakspanten van bovenaf te inspecteren. Als uit een van deze inspecties blijkt dat uw isolatie dicht bij de dakbedekking zit, zal het moeilijk zijn om een ventilatiekanaal onder uw dakbedekking te creëren. In dat geval kan de beste manier om de prestaties van uw dakconstructie te verbeteren zijn om hardschuim boven de dakomhulling te installeren, gevolgd door een tweede laag hardschuim met de naden verspringend ten opzichte van de eerste laag, en om het werk af te maken met een extra laag omhulling en nieuwe dakbedekking.

Hoewel het ontbreken van een nokventilatie denkbaar is dat er schimmelvorming op uw plafondpanelen ontstaat, is dat niet het gebruikelijke symptoom van slechte ventilatie. Het gebruikelijke symptoom in een dergelijk geval is een druppelend plafond bij koud weer (of tijdens een warme periode direct na een koude periode).