Wist u dat plafondwaterschade eerst gerepareerd moet worden?

Hoewel het meestal gemakkelijk te zien is wanneer u een plafondlek hebt, kan het veel moeilijker zijn om de bron te lokaliseren en reparaties uit te voeren. Veel voorkomende oorzaken van schade aan het plafond zijn lekkende of gebarsten leidingen, een overlopend toilet of bad, en lekkage van het dak. Elke waterbron die tot aan het plafond lekt, zal uiteindelijk echter schade veroorzaken. Trage plafondlekken kunnen geelbruine vlekken veroorzaken en leiden tot schimmel. Grote lekken en gebarsten leidingen zullen het plafond volledig doen afbrokkelen. Van wat de oorzaak is van het lekken van het plafond tot hoe u de schade aan het plafond kunt repareren, deze gids legt u alles uit wat u moet weten als er water uit uw plafond lekt. Lees meer over optrekkend vocht in muren verhelpen.

plafond waterschade

Waarom water uit uw plafond lekt

Er zijn verschillende redenen waarom er water uit het plafond lekt. Sommige lekken ontstaan in de loop van de tijd, waardoor er geelbruine watervlekken of schimmels ontstaan voordat ze uiteindelijk doorbreken. Andere zullen zeer snel gebeuren, waarbij het water in slechts enkele minuten uit het plafond lekt. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van het lekken van water uit het plafond.

Loodgieterswerk Lekken

Het merendeel van de lekken in het plafond is het gevolg van problemen met het loodgieterswerk. Badkamerketel slijt uiteindelijk weg en laat het water in de muren lopen en druppelt tot aan het plafond. Bovendien kunnen leidingen in de zomer of de winter zweten. Hoewel dit minder waarschijnlijk is, kunnen er na verloop van tijd leidingen en loodgietersverbindingen lekken. Overweeg een lek in het loodgieterswerk als de schade aan het plafond direct onder een badkamer of keuken ligt.

Barsten in pijpen

Een zeer specifiek type loodgieterij lek, een barstpijp is gebruikelijk bij extreem koud weer. Als het water in de leiding uitzet, ontstaat er druk en barst de leiding. Het resultaat van een barstpijp van vaak extreme overstromingen. Dit komt het meest voor in waterleidingen die de badkamers boven voeden. Door de aantrekkingskracht van de zwaartekracht lekt er water uit het plafond. Een barstpijp kan het probleem zijn als de temperatuur abnormaal koud is.

Lekkende apparaten

Het is gemakkelijk om apparaten als vanzelfsprekend te beschouwen, maar ze zijn een veel voorkomende oorzaak van lekken aan het plafond. Veel koelkasten hebben een ijsmaker of een interne waterdispenser. Vaatwassers en wasmachines hebben zowel waterleidingen als afvoerleidingen. Waterbeschadiging door apparaten verschijnt meestal eerst op de vloer voordat ze doorlekken naar het plafond eronder. Sommige apparaten lekken echter alleen achter of onder het apparaat voordat ze door het plafond druipen.

Daklekken

De meeste daklekkages zijn het gevolg van beschadigde dakspanen, waardoor regen of sneeuw in uw huis kan komen. Hoewel u denkt dat deze lekken beperkt blijven tot het voorjaar en de zomer, komen ze in de winter eigenlijk net zo vaak voor. Herhaaldelijk bevriezen en ontdooien van sneeuw vormt ijsdammen onder uw dakspanen, waardoor er water door uw dak kan binnendringen. Als het plafond lekt op een omgebouwde zolder of langs de dakrand van uw huis, is de schade aan het dak meestal de oorzaak.

Signalen van lekken in het plafond

Gelukkig zijn de meeste tekenen van een plafondlek uiterst duidelijk. Als u een van deze tekenen ziet, neem dan onmiddellijk actie om de waterbron te lokaliseren en te repareren. Zodra het waterprobleem is opgelost, repareer je de schade aan het plafond.

Water dat uit het plafond lekt

Dit zou duidelijk moeten zijn, maar u moet het lekken van water uit uw plafond als een groot probleem beschouwen. Als er water uit het plafond lekt, kunt u normaal gesproken de bron gemakkelijk identificeren. Controleer de sanitaire voorzieningen boven dat gedeelte van het plafond op lekkage of overstroming. Als het dak zich direct boven het plafond bevindt, controleer dan uw dakspanen op schade.

Verzakkend plafond

Een verzakking van het plafond is ook een teken van een plafondlek. Als het water het plafondmateriaal verzadigt, verzwakt het ook. Het gewicht van het water zorgt er dan voor dat het plafond gaat doorhangen. Hoewel dit het meest voorkomt in druppelplafonds, kan water ook leiden tot een verzakking van gips- en gipsplafonds. Een verzakking van het plafond duidt meestal op een matig waterlek of -probleem.

Schildverf of gips

Een ander veelvoorkomend teken van een plafondlek is het schillen van verf of gips. Dit duidt meestal op een kleine tot matige lekkage, waarbij het gebied gedurende een aanzienlijke periode nat blijft. De meest voorkomende oorzaken zijn oude kit of voegmiddel in douches of badkuipen. Hierdoor kan er water in de muren en op het plafond lekken. Het kan echter ook water zijn dat door het dak komt of een lekkende waterleiding naar een apparaat.

Geelbruine watervlekken

Kleine lekken aan het plafond verschijnen vaak als geelbruine watervlekken. De watervlekken geven meestal aan dat het gebied nat was, maar dat het nu tenminste gedeeltelijk droog is. Herhaaldelijke of inconsistente lekken zullen ringen vormen binnen de watervlekken naarmate het water zich in de loop van de tijd verder van de bron verspreidt. Zelfs als ze volledig droog lijken, is er ergens een waterlek.

Hoe droogt u een nat plafond ?

Als je een plafondlek hebt, maar de schade is slechts gering, kun je het misschien uitdrogen. U zult nog steeds reparaties aan de waterbron moeten uitvoeren, maar dit zou u zowel tijd als geld kunnen besparen.

Herstel de waterbron

De eerste stap om een nat plafond uit te drogen is het vinden en repareren van de bron van het water. Het herstellen van plafondwaterschade zonder de bron eerst te fixeren zal alleen maar leiden tot meer schade in de toekomst. Bovendien kan elke vertraging bij het repareren van het probleem leiden tot ernstigere waterschade. Het eigenlijke herstelproces zal variëren afhankelijk van de bron.

Droog een nat plafond uit

Om een nat plafond te drogen heeft u zowel ventilatoren als ontvochtigers nodig. Consumentenapparatuur zal werken, maar ze zijn niet ontworpen voor structurele droging, dus het zal veel langer duren. Bovendien zijn ze niet bedoeld om uren of dagen achtereen te draaien. Voor de snelste droogtijd kunt u commerciële luchtverplaatsers en luchtontvochtigers huren bij uw plaatselijke verhuurbedrijf.

Gebruik steigers om ventilatoren of luchtbewegers tot aan het plafond te verhogen. Dit verbetert de luchtstroom en verkort de droogtijd. Plaats de luchtontvochtigers onder het natte plafond en maak ze regelmatig leeg om ze zo veel mogelijk te laten draaien. Of sluit ze aan op een afvoerslang zodat ze continu draaien. Controleer het plafond met een vochtmeter voordat u verder gaat met de volgende stap.

Plafondgips verven of repareren

Voor kleine waterschade aan het plafond kunt u meestal reparaties uitvoeren zonder dat u delen van gipsplaten of pleisterwerk hoeft te vervangen. Schrob het gebied met een borstel met stijve haren om loszittend vuil te verwijderen. Veeg het gebied vervolgens af met een schone, vochtige doek en laat het aan de lucht drogen.

Breng bij geverfde plafonds eerst een aantal basislagen van een afdichtingsprimer aan om watervlekken te blokkeren. Breng vervolgens ten minste 2 lagen verf aan, die in de onbeschadigde gebieden worden gevederd of alleen het hele plafond worden geschilderd. Bij gipsplafonds moeten gaten of scheuren worden opgevuld met nieuw pleisterwerk volgens de gebruiksaanwijzing. Pas de bestaande textuur aan voor het beste resultaat.

Hoe kan ik beschadigde plafonds met water repareren?

Als er water uit uw plafond lekt of als uw plafond al beschadigd is, zult u uitgebreidere reparaties aan het plafond moeten uitvoeren. Net als bij het drogen van een nat plafond is dit naast het repareren van de bron van het water.

De bron van het water repareren

Het repareren van de waterbron is altijd de allereerste stap om een door water beschadigd plafond te repareren. Doorgaan zonder eerst een reparatie uit te voeren, leidt alleen maar tot extra schade en maakt de situatie alleen maar erger.

Verwijder het door water beschadigde gipsplafond

Voor gipsplafonds is het uiterst moeilijk om gekartelde randen en gekke vormen op te lappen. Gebruik ofwel een dozensnijder of een gipsplatenzaag om door water beschadigde plafonddelen weg te zagen. Maak schone, rechte besnoeiingen zodat zij gemakkelijker zijn te herstellen. Wees ook voorzichtig bij het snijden om te voorkomen dat de elektrische bedrading, loodgieterij of andere items die door het plafond lopen, worden beschadigd.

Installeer nieuwe plafondmaterialen

Voor gipsplafonds snijdt u een plaat gipsplaat die in de opening past. Gebruik waar mogelijk een enkel stuk, want dit maakt het ophangen en modderen veel gemakkelijker. Schroef de gipsplaat in de plafondbalken en plak de voegen vast. Laat de voegen drogen alvorens ze te schuren en te bevederen.

Vervang bij gipsplafonds de draaibank of het steunmateriaal en breng de pleister in dunne lagen aan volgens de gebruiksaanwijzing. Blijf de lagen aanbrengen tot het nieuwe gedeelte overeenkomt met het bestaande plafond. Voor het beste resultaat moet u de textuur van het oorspronkelijke gipsplafond evenaren.

Afdichten en schilderen van het plafond

Als de nieuwe materialen volledig droog zijn, wordt een afdichtingsprimer gebruikt om de voegen tussen het nieuwe en het oude deel van het plafond af te dekken. Volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat. Breng vervolgens minimaal 2 lagen gewone verf aan. U kunt het nieuwe gedeelte in het oude veren of het hele plafond verven.

Andere plafondbeschadigingen die u moet overwegen

Terwijl u zich misschien concentreert op uw waterbeschadigd plafond, zijn er andere zaken waar u mee te maken heeft. Als u water uit uw plafond lekt, houdt u dan rekening met het volgende, naast de hierboven beschreven reparaties aan het plafond.

  • Bron van het water - Zoals we hierboven al hebben vermeld, moet u de bron van de waterschade aan het plafond eerst repareren voordat u andere reparaties kunt uitvoeren. Zonder dit te doen, zult u in de toekomst alleen maar meer waterschade hebben.
  • Staand water of overstroming - Het is onwaarschijnlijk dat je stilstaand water of een overstroming mist, maar dit is iets anders om op te ruimen. Afhankelijk van de situatie kan de schade klein of extreem zijn.
  • Natte of beschadigde balken - Als er genoeg water was om uit het plafond te lekken, kan er genoeg zijn om houten balken te beschadigen. U zult de schade moeten repareren voordat u het plafond gaat repareren.
  • Schimmel en geuren - Afhankelijk van de omvang van de schade en hoe lang het gebied nat bleef, kon je ook schimmel en geuren hebben. Pak deze problemen ook aan voordat u het beschadigde waterplafond repareert.

Wie moet er bellen voor plafondwaterschadeherstel?

Als u uw plafond niet veilig kunt repareren of als u niet de tijd heeft om dit snel te doen, kunt u het beste een waterschadeherstelbedrijf inhuren. Zij zijn getraind en hebben de apparatuur om water efficiënt te verwijderen en uw huis of bedrijf uit te drogen na een lek in het plafond.

De meeste waterschadebedrijven zullen zowel water halen als reparaties uitvoeren. Als er een loodgieter of dakdekker nodig is, zal uw waterhersteller ze meestal rechtstreeks inhuren. Zij zullen duidelijk communiceren als u ze om een of andere reden moet inhuren, maar kunnen u misschien toch aanbevelingen doen.