Kelder laten behandelen

Kelder laten behandelen

De kelder mag dan misschien wel niet meteen de belangrijkste ruimte lijken in een woning, het is niettemin een ruimte die heel wat aandacht verdient als het gaat om het creëren van wooncomfort. Waarom? Omdat heel wat problemen in huis veroorzaakt worden door complicaties met vocht in de kelder. Dit is immers de ruimte die de rest van de woning verbindt met de ondergrond. En als zich daar problemen voordoen, dan duurt het niet lang voor ook het huis zelf de negatieve gevolgen ervan ondervindt.

Waarom zou je nu je kelder moeten laten behandelen als je meer wil halen uit je woning? Het volgende voerzicht geeft een duidelijk beeld van welke kelderbehandelingen een goed idee zijn als je vochtproblemen wil voorkomen of oplossen!

Je kelder laten behandelen tegen vochtproblemen

Je kelder laten behandelen tegen vochtproblemen

Er zijn heel wat verschillende manieren om de kelder te beschermen tegen vocht, of om bestaande vochtproblemen op te lossen. Een overzicht:

1. Grondwater tegengaan

Grondwater tegengaan

Een van de beste manieren om je woning te beschermen tegen vocht is door te beginnen bij de basis. De kelder is op de natuurlijke ondergrond gebouwd, en via die weg komt maar al te vaak vocht binnen dit noemen we grondwater. Vooral als die bodem niet goed geïsoleerd is. Dankzij een kelderdekking wordt er een actieve beschermingslaag geplaatst onder de bodem van de ruimte, waardoor opstijgend vocht geen kans maakt. En dat zorgt op de lange termijn voor heel wat minder vochtproblemen!

2. Maak de muren vochtwerend

Een andere weg waarlangs vocht zich in de kelder en dus ook de woning kan vestigen, is via de muren. Als deze niet goed zijn beschermd tegen water onder de grond of uit een kapotte leiding, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. De beste oplossing? De muren van de kelder laten impregneren met een vochtwerend product, dat ervoor zorgt dat de muren alle vocht gaan afstoten. Op die manier blijft niet enkel de kelder maar ook de rest van de woning optimaal beschermd tegen water!

3. De kelder laten draineren

De kelder laten draineren

Ten slotte kan je ook de kelder laten draineren. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort membraan dat uitgerust is met kanaaltjes. Het vocht loopt via deze kanaaltjes naar een groot reservoir, dat daarna wordt geledigd. Deze techniek zal er misschien niet meteen voor zorgen dat de oorzaak van het probleem is aangepakt, maar het maakt wel snel komaf met stilstaand water dat zich in de kelder heeft opgehoopt. Een goede oplossing dus als je snel van water in de kelder af wil geraken!

Het belang van een professionele hand bij vochtproblemen in de kelder

Bovenstaand overzicht geeft slechts enkele van de vele mogelijkheden als je de woning en kelder vochtvrij wil maken en houden. Doe je daarbij beroep op een professional, dan kan je er zeker van zijn dat het resultaat aan alle verwachtingen voldoet. Een kelder die vochtvrij is, dat vertaalt zich dan weer in een woning waar het aangenamer, veiliger én gezonder is om in te wonen. En dat is natuurlijk waar je naar op zoek bent!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.