De kelder waterdicht maken met waterglas
De kelder is in menig woning erg gevoelig voor vocht. Dit is ook verklaarbaar, want de kelder is de enigste ruimte in huis die onder de grond ligt. In de grond heb je te maken met grondwater. Vooral in gebieden met een hoog grondwaterpeil kan je kelder risico lopen. Ook als je kelder al ouder is en het metselwerk is beschadigd doordat er scheuren in de wanden en vloer zitten kan grondwater dat onder druk staat kelder binnensijpelen. Heb je eenmaal last van grondwater in de kelder, dan kun je last krijgen van optrekkend grondvocht. Het vocht in de muren zal in de muren naar boven trekken en kan ook de rest van de woning aantasten. Dit kan schade aanbrengen aan het pleisterwerk in je huis, maar ook de constructie aantasten. Als gevolg van optrekkend vocht kan er schimmel ontstaan wat weer slecht is voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om de kelder waterdicht te maken. Een middel waarmee je dit kunt bewerkstelligen is waterglas. Lees meer over kelder waterdicht te maken
Wat is waterglas?
De eigenlijk stof die in waterglas zit en je keldermuren of keldervloer waterdicht kan maken is natriumsilicaat. Natriumsilicaat is een natriumzout dat oplosbaar is in water en cement. Waterglas kan wit zijn of kleurloos en is een vaste stof dat oplost in de het product wat je eraan toevoegt. Tijdens de productie van natriumcilicaat wordt zand en natriumcarbonaat samengevoegd en onder een temperatuur van ongeveer 1.400° Celsius verhit. Hieruit ontstaat dan het eigenlijke natriumsilicaat oftewel waterglas. Naast het feit dat waterglas gebruikt kan worden om muren en vloeren waterdicht te maken is het ook voor andere toepassingen beschikbaar. Natriumsilicaat zit vaak ook verwerkt in schoonmaakmiddelen en lijm. Het kan ook aan lijm toegevoegd worden waarmee posters worden opgehangen, die dan beter tegen regen bestand zijn. Waterglas is ook corrosief. Dat wil zeggen, dat als het in aanraking komt met metalen als zink en aluminium, dat het dit materiaal kan beschadigen.
Waterglas toepassen in cement
Om je kelder waterdicht te maken is de beste methode om de muren en eventueel de vloer opnieuw met cement te bedekken. Om het cement waterdicht te maken moet je daar een bepaalde hoeveelheid waterglas aan toevoegen. Het waterglas wordt dan opgenomen in het cement, waardoor je muren en wanden waterdicht worden. Waterglas rechtstreeks op de muren en vloer aanbrengen heeft geen zin, want dan blijft de kans dat het door vocht opgelost wordt. Waterglas is overigens niet overschilderbaar. Verf is dus niet mogelijk, wel kun je achteraf latex aanbrengen.
Waterglas injecteren
Waterglas kan ook in de muren geïnjecteerd worden. Om de 10 a 20 centimeter moet je dan gaten in de muur boren in een hoek van 25° naar beneden zodat er niets kan uitlopen. Zet er een trechter op en vul het gat met waterglas. In metselwerk zit kalk en daarmee zal waterglas reageren. Dit zal de muur watervast maken. De gaten in de muur maak je weer dicht met specie die ook vermengt is met waterglas. Uiteraard moet het metselwerk wel voldoende kalk bezitten. Dit kun je testen door zoutzuur op de stenen te gieten. Als er een reactie ontstaat doordat het gaat borrelen, is het een teken dat er voldoende kalk in je muur zit om je muur met waterglas te injecteren.