Bestaande kelder waterdicht maken :prijs, producten, binnenkant vochtvrij

Opzoek naar kelder waterdicht maken ?

Hoe kelder waterdicht en droog maken

Een eerste manier om om een kelder waterdicht maken is door het maken van een waterdichte bekuiping. De natte binnenmuren en vloer worden behandeld met een waterdichte pleiseter. Bij een tweede manier om het waterdicht maken van een kelder worden de vochtige buitenmuur geïnjecteerd met een vochtwerend product. Bij de derde manier wordt er na het bekuipen van de kelder een kelderdrainage aangebracht.

Kelder waterdicht maken

Lees ook: Stappenplan om uw kelder waterdicht te maken.

We zorgen er graag voor dat uw kelder waterdicht is.

De precieze oorzaak van uw vochtprobleem zorgt voor een specifieke oplossing om uw kelder waterdicht te maken en is dus niet bij iedere woning gelijk.

De kelder waterdicht maken door het bekleden van kledermuren met vochtwerende middelen is een oplossing die veel gebruikt wordt. Uw kelder blijft droog uw woning beschermd doordat het vocht dat vanuit de aarde rond de kelder in de keldermuren zou kunnen trekken wordt tegenhouden.

Veel huizen hebben een ruime kelder. Dat is een waardevolle ruimte waar u ongetwijfeld veel mooie toepassingen voor kunt bedenken. Maar veel kelders zijn muf en vochtig, geen plekken waar u veel tijd wilt doorbrengen. Toch hoeft dat niet het geval te zijn, het kan professioneel en betaalbaar uitgevoerd worden door vochtbestrijdingsnel.be Op deze pagina noemen we de redenen om de betonnen kelder waterdicht te maken, de manier waarop dit gebeurt, wat de mogelijke toepassingen van uw kelder zijn.

Direct een prijsopgave voor uw kelder dichtmaken ? Neem contact op met ons voor een vrijblijvende offerte.

Waarom de betonnen kelder waterdicht maken ?

Waarom kelder vochtvrij maken

Een vochtige kelder is geen goede omgeving om goederen op te bergen. Kartonnen dozen die doorweekt raken, ijzer dat gaat roesten en elektronica die niet meer werkt. U heeft zoveel ruimte in de kelder, maar kunt deze niet op de meest effectieve wijze gebruiken. Niet alleen is het waterdicht maken een goede keuze voor u zelf, de waarde van de woning zal ook aanzienlijk toenemen wanneer u deze wilt verkopen in de toekomst.

Lees ook: hoe beton waterdicht maken ?

Hoe de kelder waterdicht maken ?

hoe waterdicht maken van de kelder

Met volgende technieken kan je een vochtige kelder vermijden of behandelen:

Methode 1: Via bekuiping vochtdicht maken

Het uitvoeren van een bekuiping voor het waterdicht maken van een kelder is de eerste methode de we hier bespreken. Het is vrij simpel, want dit gebeurt via een stijve kelderbekuiping. Dit wil zeggen dat de vloer en alle wanden met een waterdichte pasta worden dicht gesmeerd. Het toesmeren gebeurt volgend volgend stappenplan:

1: Er wordt gekeken of de muren geen gaten of scheuren bevatten. Alles wordt stofvrij gemaakt en afgedicht met een waterdichte cementspecie. Grote gaten worden worden verschillende keren gevuld om krimpen van het vulmiddel te vermijden.

2: Er wordt gebruik gemaakt van een waterdichte pasta om de muren te bepleisteren. Voor een optimale hechting wordt er ook nog een primer geplaatst. Om een perfect resultaat te bekomen worden de muren 2 tot 3 keer ingesmeerd.

3: De keldervloer kan pas aangepakt worden wanneer de keldermuren klaar zijn. Via polyurethaancoating kan de vloer, indien gewenst, achterna egaal afgewerkt worden. Deze afwerking is in verschillende kleuren beschikbaar.

Soepele kelderbekuiping: dit is een andere methode waarbij soepele folie tegen muren en vloeren wordt gekleefd. Hierna wordt een nieuwe wand tegen de folie gemetselt en gegoten met ijzeren wapening. Deze methode is de beste oplossing wanneer de kelder in slechte staat is.

Methode 2: drainage toepassen

Je kan ook kiezen voor kelderdrainage na het bekuipen van de kelder. Hierbij wordt een noppenmembraan met kanaaltjes geplaatst als techniek. Het water loopt via deze kanaaltjes naar een verzamelput, van waaruit het vervolgens weggepompt wordt naar het riool.

Door deze techniek zal je geen last meer hebben van stilstaand water , maar zal deze nog wel steeds vochtig zijn. Omdat de muren moeten drogen, voorzie je best voldoende verluchting. Via deze werkmethode is niet mogelijk de kelder waterdicht maken zonder vocht.

Methode 3: vochtige keldermuren injecteren

Als bestrijding van opstijgend vocht gebeurt het injecteren van muren. Er wordt een vochtwerend product aangebracht in de muur door gaten in die muur te boren. Het product zorgt ervoor dat de muren uitdrogen en het vormt een barrière tegen het opstijgend vocht. Bekijk ook producten om kelder waterdicht te maken.

Zorg voor een goed geventileerde kelder!

Door het insijpelen van grondwater in de wanden of vloer ontstaat vaak een vochtige kelder. Ook als je een slechtwerkende ventilatie hebt kunnen er vochtproblemen en schimmels ontstaan. Daarom moet je niet alleen rekening houden met de waterdichtheid van de producten maar ook voor goede ventilatie zorgen in deze ruimte. Lees ook kelder waterdicht maken na grondwater

Een oplossing is bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatieroosters. Een tweede oplossing is een ventilatiesysteem in de kelder in combinatie met een luchtontvochtiger om condensatievocht te voorkomen.

Kelder dichten: aanvragen van prijzen

Bij hetdichten van kelders zijn de kosten afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij wordt er rekening gehouden met de gekozen methode, de groottte van de kelder en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Het verreist heel wat kennis om een betonnen kelder waterdicht maken en het wordt dus afgeraden om dit zelf te doen. Je schakelt dan best ook een ervaren professionele vochtbestrijder in voor het tegengaan van vocht in de kelder. Dan kan je rekenen op een goede uitvoering en de juiste keuze van de methode.

Mogelijkheden erna

mogelijkheden

Elke vierkante meter in uw woning die niet benut wordt is verspilde ruimte. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van klanten die hun kelder nu optimaal gebruiken:

  • Richt een wijnkelder in met klimaatcontrole zoals luchtvochtigheid en temperatuur.
  • Maak een entertainment ruimte met een thuisbioscoop, bar en dansgelegenheid. Door de geluidsdemping is de kelder hier ideaal voor.
  • Breng de spa ervaring naar uw eigen woning met een sauna, jacuzzi en richt uw eigen wellness center in.
  • Installeer fitnesstoestellen voor het hele gezin voor gezonde beweging waar iedereen van zal profiteren.
  • Plaats gereedschap in de kelder en maak een prachtige hobbyruimte.
  • Injecteren van muren

Staat er water in uw kelder of loopt het water langs de muren? Kelderafdichting is dan nodig om uw keldervoorraad en goederen droog en vochtvrij te houden. Hetr kan ook door langdurig regenval voorkomen maar dan is het belangrijk om de keldermuren waterdicht te maken.

Opstijgend vocht in de kelder

Een vochtige kelder ontstaat wanneer uw buitenmuren op grondniveau in contact komen met grondwater. Oudere woningen of woningen die gebouwd zijn van materiaal met een slechte vochtwering absorberen dit grondwater waardoor het in uw woning terecht komt. Dit probleem wordt ook wel opstijgend vocht genoemd.

Oplossingen tegen opstijgend vocht in de kelder zijn:

  • Kelderdichting
  • Muren injecteren

1. Kelderdichting

De meest voorkomende methode voor het waterdicht maken van de kelder is kelderdichting. Omdat de bouwmaterialen in uw kelder vocht opnemen zal uw gehele kelder moeten worden voorzien van een nieuwe vochtwerende pasta die gemetseld worden over uw bestaande muren. Hierdoor wordt het opstijgend vocht tegengehouden voordat het de kans krijgt uw woning binnen te dringen. Kelderdichting is een definitieve oplossing om de kelder waterdicht te maken.

Zeer aangetaste kelder door vocht
Is uw kelder echter aangetast dan zal er een hele nieuwe wand gemetseld moeten worden waarachter vochtwerende folie wordt geplaatst. De keldervloer wordt dan ook vaak opnieuw gegoten met vochtwerende maatregelen. Dit komt echter alleen in extreme gevallen voor waar de muren en vloeren in de kelder erg zijn beschadigd.

2. Muren injecteren

Vocht in de kelder kan zich niet alleen via de vloer verspreiden, dit kan ook gebeuren via de muren. In dit geval zal er een vochtwerende laag gespoten worden in de muren die het vocht buiten uw woning houdt. Aan de onderkant van de muren (op vloerhoogte) zullen enkele gaten geboord worden. Deze worden vervolgens volgespoten met een vochtwerende vloeistof. Hierdoor behoort opstijgend vocht tot het verleden.

Met epoxy

waterdicht maken Kelder

Wanneer je in je woning te maken hebt met een opstijgend vocht, condens of een lekkage in je kelder, dan wil je natuurlijk snel van dit probleem af. Bij ons kan je hier uitstekend bij helpen. Als eerste zorgen we ervoor dat het huidige vocht uit de ruimte, de muren en de vloer wordt verwijderd. Daarna maken we de kelder goed waterdicht, zodat nieuw vocht en water deze ruimte niet meer kunnen bereiken. Vanzelfsprekend gebruiken we altijd de beste middelen voor een lang houdend resultaat. Eén van de topproducten hierbij is zogeheten kelder-epoxy.

Reken af met vocht in je kelder

vocht in je kelder

Je kelder waterdicht maken wordt ook wel bekuipen genoemd en is de ideale manier om overlast van vocht voorgoed te verhelpen. De vochtproblemen in de kelder kunnen op meerdere manieren ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een slechte verluchting, opstijgend grondwater of lekkage. Als er inderdaad sprake is van lekkage, dan moet het lek eerst gedicht worden voordat de gehele kelderdichting kan plaatsvinden. Het kan ook gebeuren dat het vochtprobleem veroorzaakt wordt door veel condensvorming in de ruimte. In dit geval is het aanleggen van een passend ventilatiesysteem de beste keuze. Daarnaast krijgen ook veel mensen te maken met problemen met vocht dat opstijgend van aard is. Hierbij trekt het grondwater langzaam maar zeker in de muren van je kelder, waar het vervolgens steeds verder omhoog kruipt. Niet alleen zorgt dit ervoor dat pleisterwerk of verf kan loslaten, maar ook kan het vele vocht het fundament van je woning aantasten. Bovendien is een teveel aan vocht in huis beslist niet bevorderlijk voor de gezondheid van jezelf en je huisgenoten. Schakel daarom onmiddellijk ons in wanneer je last hebt van een vochtige kelder. We komen de boel inspecteren en kunnen je precies vertellen waar de bron van je vochtprobleem zit. Vervolgens gaan we aan de slag met een perfecte en doelgerichte bestrijding.

Werkwijze kelder waterdicht maken met epoxy

Voor het waterdicht maken van je kelder zullen we eerst de aanwezige lekkages, voegen, gaten en scheuren in de vloer en wanden netjes dichten. Als er delen van het bestaande pleisterwerk of cement loszitten, zullen we deze verwijderen. Hierna kunnen we beginnen met het aanbrengen van één of meerdere lagen waterdicht cement. Zeker bij bakstenen keldermuren is kelder-epoxy het meest geschikte type cement. Het hecht zeer goed aan het metselwerk en kan met een harde kwast worden aangebracht. Een eventuele tweede en zelfs derde laag kelder-epoxy kan al worden aangebracht nadat de voorgaande laag een kwartier heeft kunnen drogen. Voor het beste resultaat wordt de kelder-epoxy zowel op de wanden als de vloer van de kelder aangebracht. Wil je zelf ook je vochtproblemen in huis oplossen en je kelder waterdicht maken met behulp van topkwaliteit kelder-epoxy? Vraag dan vandaag nog een offerte of meer informatie aan bij ons!

Langs buiten kelder waterdicht maken

Langs buiten waterdicht maken kelder

Wie een nieuwe woning gaat bouwen en daarin voor een kelder kiest, staat voor een belangrijke keuze. Het is namelijk essentieel om te zorgen dat deze kelder ook vochtvrij blijft. Daarom is het slim om te zorgen dat deze direct waterdicht wordt gemaakt. Echter kan dit ook voor een bestaande kelder een belangrijke zaak zijn. Daarom is het slim te bekijken welke behandelmethode het best werkt.
Lees meer over het waterdicht maken van de kelder langs buiten.

Kelder waterdicht maken langs binnen

Als de kelder niet van buitenaf kan worden afgesloten, moet deze van binnenuit worden verzegeld: Hier laten we u zien hoe u de binnenkant van de kelder kunt verzegelen

Als een externe waterdichting absoluut onmogelijk is, moet de interne waterdichting van de kelder nog grondiger zijn. Daarom tonen we u een professioneel voorbeeld van het waterdicht maken van kelders van binnenuit met een gecoördineerd waterdichtingsysteem. Volg gewoon stap voor stap onze instructies op en uw metselwerk is binnenkort weer beschermd tegen vocht.
Lees meer over Hoe uw kelder waterdicht maken langs binnen?

Kosten kelder waterdicht maken

De prijs van het vocht bestrijden in een kelder is grotendeels afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het vocht. Ook het oppervlakte van de kelder speelt uiteraard een rol. We zullen in het onderstaande prijsoverzicht u meer duidelijkheid geven van de gemiddelde prijzen.

Soort vochtbestrijdingGemiddelde prijsVloer oppervlakte
Muren coaten ( impregneren)€ 400 Kelders tot aan  10 m2
Injecteren muren€ 900 Keldermuur van 9 strekkende meters
Kelder waterdicht maken€ 1.600 Kelders tot 15 m2

FAQ - Veelgestelde vragen over waterdicht maken van een kelder

Wat is de beste manier om een kelder waterdicht te maken?

Breng een waterdichtingsproduct voor metselwerk aan op kale keldermuren binnenin. Als uit uw folietest blijkt dat er water door uw keldermuren trekt en deze nat achterlaat, sluit u de binnenkant van de muren af met een hoogwaardige waterdichte verf.

Wat is de beste methode voor het waterdicht maken van kelders?

Het waterdicht maken van een fundering van buitenaf bestaat meestal uit het gebruik van polymeren en membranen om de buitenkant van de muren te bedekken, het installeren van een ondergrondse sleufafvoer, of een combinatie van beide methoden. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, wordt buitendrainage over het algemeen beschouwd als de meest effectieve manier om een kelder waterdicht te maken.

Is het beter om een kelder van binnen of buiten af te dichten?

Het waterdicht maken van de buitenkant van uw fundering is de beste manier om uw kelder te stutten. Het waterdicht maken van de binnenkant kan voorkomen dat de waterschade erger wordt, maar door de reparaties aan de buitenkant te laten uitvoeren, worden de zwakke plekken waar het begint, verholpen.

Hoe maak je een kelder waterdicht vanaf de buitenkant?

Bij het waterdicht maken van de buitenkant van een kelder wordt het vuil rond de keldermuren uitgegraven, een vochtbarrière aangebracht en een speciaal ontworpen kuiltjesplaat geïnstalleerd die het water van de muur afleidt.

Hoe lang gaat de waterdichtheid van een kelder mee?

Dit betekent dat de duur van de waterdichtheid van de kelder varieert afhankelijk van de gebruikte methode(n). Waterdichtingsprimers en scheurinjecties zijn niet permanent, maar de meeste van deze producten hebben een garantie van tien jaar. Als ze correct worden aangebracht, kunnen ze echter nog langer meegaan.

Zal een drainage voorkomen dat er water in de kelder komt?

In feite houdt het de kelder droog door te voorkomen dat het water de druk ontwikkelt die nodig is om de kelder in te gaan. Een drainage die binnen of buiten de fundering wordt geïnstalleerd, houdt de meeste kelders droog en vraagt nooit om onderhoud of vervanging.

Kan elke kelder waterdicht worden gemaakt?

Als de folie aan de binnenzijde (naast de muur) condensatie heeft, kan het zijn dat de grond rond uw huis van nature vochtig is door een hoge waterstand of een slechte bodemdrainage. In dat geval kan het waterdicht maken van uw keldermuren nuttig zijn. U kunt alleen uw binnenmuren waterdicht maken, wat het probleem kan oplossen.

Kunt u een lekkende kelder van binnenuit repareren?

De meeste lekke kelders kunnen, ongeacht of ze worden uitgevoerd op bakstenen, cementblokken of betonnen funderingen, van binnenuit of van buitenaf worden gerepareerd. Als u een gestorte betonnen fundering heeft, kunnen zowel binnen als buiten waterdichte reparaties effectief zijn in het voorkomen van een natte kelder.

Kan er water door de betonnen keldervloer naar boven komen?

JA, water rond uw fundering kan door de betonnen vloer omhoog komen en kan elk materiaal op zijn weg doorweekt en beschadigd achterlaten.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden