Keldervloer dichten

Voelt u ook al nattigheid? Let dan op de kelder!

Vochtoverlast vanuit de kelder is een lastig en veelvoorkomend probleem in België. Er zijn diverse signalen die u alert moeten maken. U mag best nattigheid voelen, sterker nog: u móét nattigheid voelen, als er op of rond uw parketvloer of aan de onderkant van de binnenmuren van uw woning sprake is van vochtplekken en/of schimmel.

dichten van de keldervloer

Gevolgen van een niet goed gedichte keldervloer

Het belangrijkste gevolg van die iet goed gedicht is een kelder waarin zich vocht gaat ophopen. De vochtoverlast vanuit de kelder die hierdoor ontstaat, heeft nare gevolgen. In de eerste plaats wordt de kelder zelf aangetast. Het pleisterwerk op de muren van de kelder raakt na verloop van tijd hoe dan ook beschadigd. Spullen die in de kelder staan, kunnen ook schade oplopen door het vocht in uw kelder. En verder kunt u denken aan de volgende problemen, die meestal na verloop van tijd en echte alarmsignalen zijn om uw kelder aan te pakken:

  • Er hangt een onbestemde, vieze stank in huis, die niet vanzelf weggaat. De oorzaak hiervan zijn schimmel en bacteriën.
  • Er worden vochtplekken en/of schimmelplekken zichtbaar, meestal aan de onderkant van uw muren.
  • U krijgt last van uw gezondheid, zoal last van allergieën, u heeft vaker hoofdpijn, uitslag, hoesten of keelpijn. Als u reuma heeft is vaak een verergering van uw klachten waarneembaar.
  • Houten balken in de woning vertonen zwarte plekken door vochtoverlast.
  • U merkt dat er op bepaalde plekken, doorgaans op vloerhoogte, sprake is van kleine insecten, zoals vlindervissen of torren.
  • De energierekening kruipt omhoog. Dit komt omdat door de vochtoverlast er meer druppeltjes in de lucht warm gemaakt moeten worden, waardoor de cv-installatie harder moet werken.
  • Dit is een langetermijngevolg van een vochtige kelder: een flinke waardevermindering van uw woning. Een gevolg dat u pas merkt als u uw hui wilt doorverkopen.

Verder kunt u nog denken aan het feit dat u uw kelder uiteindelijk niet meer kunt gebruiken. Dat betekent letterlijk minder leef- en opslagruimte. De spullen die in de kelder staan moeten immers verplaatst worden naar andere ruimte, omdat de atmosfeer in de kelder niet in orde is.

De oplossing: uw keldervloer goed laten dichten

Er is maar één oplossing voor de zojuist aangehaalde problemen: uw kelder goed waterdicht laten maken. Doorgaans kiezen vochtbestrijdingsbedrijven ervoor om dit te doen via zogeheten correctieve afdichting'. Hierbij wordt de kelder aan de binnenkant waterdicht gemaakt, door oneffenheden te verwijderen en breuken, scheurtjes en oneffenheden op te lossen door nieuw, waterdicht pleisterwerk op de bodem en muren aan te brengen. Vaak gebeurt dit in combinatie met het aanbrengen van een ventilatiesysteem in de kelder, zodat eventueel vocht zich kan verplaatsen via de ventilatieroosters.

kelder waterdicht maken

Neem direct contact op om uw kelder te laten dichten

Heeft u last van vochtproblemen en vermoedt u dat uw niet-waterdichte kelder hiervan de oorzaak is? Neem dan contact op met Vochtbestrijdingsnel.be, de Belgische expert in de provincies Vlaanderen, Limburg en Brabant. Uiteraard kunt u bij Vochtbestrijdingsnel.be een gratis prijsopgaaf krijgen voor de door u gewenste kelderdichting. Lees in dit artikel meer over kelderdichting

kelderdichting
Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.