Lekkage vlekken in plafond verwijderen

Er is niets lelijker en meer storend aan de uitstraling van een interieur, dan vieze lekkageplekken op het plafond. Vochtplekken die door lekkage zijn ontstaan zien er niet alleen afstotelijk uit, maar kunnen ook tot allerlei problemen leiden. Zo gaat verf, behang en stucwerk door vocht loszitten. De energienota valt hoger uit, omdat meer vocht in huis betekent dat de verwarming hoger gestookt moet worden om de kamer op temperatuur te krijgen. En ten slotte kun je van lekkage gezondheidsklachten krijgen. Hoog tijd dus om, als er lekkage vlekken op het plafond zitten, direct in te grijpen om erger te voorkomen! Maar hoe worden lekkagevlekken precies veroorzaakt?

Voor vochtbestrijding kan u een offerte doen over heel Vlaanderen.
Vragen over vochtbestrijding leest u hier.

Lekkage vlekken in plafond verwijderen

Mogelijke oorzaken van plafondlekkage

Lekkage aan het plafond kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende dieperliggende oorzaken van vochtplekken op het plafond zijn:

  • De dakgoot is verstopt, waardoor regenwater een andere route zoekt. Een volle, verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat het water onder de dakrand doorloopt en daar zorgt voor lekkage. Dit is dan te zien aan randen bij het plafond, waar vochtplekken verschijnen. Zorg daarom dat je regelmatig de dakgoot ontdoet van bladeren en vuil.
  • Slechte afvoerleidingen kunnen tot lekkageproblemen leiden. Dit komt vooral voor bij oudere leidingen. Als deze leidingen in de loop der tijd zijn gaan roesten, kan er water doorheen sijpelen en voor vochtschade zorgen. Vaak betreft het dan leidingen in de ruimte boven het plafond.
  • Een beschadigde schoorsteen komt ook regelmatig voor als veroorzaker van lekkageplekken op en rond het plafond. Schoorstenen krijgen veel temperatuurschommelingen te verduren, zoals vorst in de winter en hoge temperaturen als de kachel aanstaat. Daardoor kan het gesteente van schoorstenen gaan barsten en lekken veroorzaken rond ht plafond. Ook kan het zijn dat het daklood bij de schoorsteen niet goed afsluit, of dat er problemen zijn met de schoorsteenkap.
  • Ten slotte kan er een lek in het dak zitten. Vooral platte daken zijn relatief kwetsbaar voor lekkages. Vooral als het afwisselend, in korte tijd, vaak vriest en daarna weer dooi wordt, kunnen dakconstructies lek raken.

Wat te doen bij lekkage vlekken op het plafond?

Als je constateert dat er vochtplekken op het plafond zitten, is de kans groot dat er een lekkende leiding, een lekkage of iets dergelijks aan de hand is. Voordat de vochtschade hersteld kan worden, is het belangrijk om de oorzaak van de lekkage te achterhalen. Dit kun je zelf doen door heel het huis te inspecteren. Maar als je hiermee geen ervaring hebt, is het verstandiger om een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf in te schakelen. In Vlaanderen kun je hiervoor terecht bij de ervaren vochtbestrijders van Vochtbestrijdingsnel.be. Vochtbestrijdingsnel vindt snel de oorzaak van de lekkage op of rond het plafond en lost het probleem voor jou op. Tegen scherpe prijzen, snel en effectief!

Neem contact op met een ervaren Vochtbestrijder

Vraag vrijblijvend een prijsopgaaf bij ons aan of bel onze klantenservice als je vragen hebt over de vochtproblemen in jouw huis. Wij helpen je graag aan een huis dat er pico bello uitziet en waar geen lekkages meer voorkomen!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.