Wat is de reden van een natte buitengevel en hoe is dit op te lossen?

Er zijn twee soorten vochtproblemen die veel voorkomen in woningen. Enerzijds is er het opstijgend vocht. Anderzijds is er de natte buitengevel. Wie hier niet tijdig iets aan doet, kan met grote problemen door ernstige schade worden geconfronteerd. Vaak is de oorzaak te vinden in beschadigde bakstenen of beschadigd voegwerk. Dit is vooral aan de orde wanneer huizen ouder worden. Dit kan bijvoorbeeld aan de oppervlakte komen tijdens het zandstralen van bakstenen bij een renovatie. Vooral buitengevels op het zuidwesten hebben hier veel mee te maken.

Meer informatie over vochtbestrijding premie op www.vochtbestrijdingsnel.be

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Wat kan er gedaan worden?

Wat zijn nu eigenlijk de oplossingen voor dit probleem? Denk dan in de eerste plaats aan herstelwerkzaamheden. Voegen opnieuw vullen kan bijvoorbeeld de vochtproblemen vaak al in grote mate wegnemen. Deze moeten dan geheel worden uitgeslepen en opnieuw gevuld worden. De buitengevel gaat er dan ook direct mooier uitzien. Zeker ook wanneer ook de bakstenen direct erbij worden aangepakt. Een andere optie is het impregneren van de muren. Dit is vooral belangrijk wanneer het vocht duidelijk zichtbaar is. Dit is namelijk een duidelijk teken dat vocht geabsorbeerd wordt. Door de aanpak met impregneermiddel is de buitengevel dan weer beschermend te maken. Het vocht zal worden afgestoten. Daardoor zullen er geen natte plekken meer zijn.

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De buitengevel bekleden

Er is nog een derde optie mogelijk. Wie last heeft van vochtige muren kan er ook voor kiezen om de buitengevel te bekleden. Op dit manier kan vocht of neerslag geen weg naar binnen meer vinden. Met bekleding van de buitengevel is het zeker goed mogelijk om een muur weer droog te krijgen. Het is dan ook aantrekkelijk om de muur direct goed te isoleren. Dit kan de woning duurzamer, veiliger en mooier maken. Er zijn verschillende opties, waaronde hout, kunststof en crepi. Deze stoffen kunnen allemaal in verschillende kleuren en modellen worden gekozen. Daardoor is de muur een geheel nieuw gezicht te geven.

natte gevel

Redenen voor een natte buitengevel

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom een muur natter en natter wordt. Zodra de plekken meer zichtbaar worden, is het in ieder geval belangrijk om hier actie op te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan langdurige vochtproblemen na regenbuien. Dit is een serieus probleem. Al kan dit er juist op wijzen dat er een andere oorzaak is. Er zijn verschillende voorbeelden van te geven. Een goede mogelijkheid is optrekkend vocht in de muren. Ook kan het om doorslaand vocht in de muren gaan. Daarnaast is condens mogelijk een probleem.

De gevolgen van een natte buitengevel

Er zijn ook veel gevolgen toe te schrijven aan het feit dat er problemen met de gevel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop het vocht zich in de binnenmuren kan laten zuigen. Wanner aan de buitenzijde natte plekken zichtbaar zijn, dan is dat een reden om ook aan de binnenzijde alert te zijn. Zeker wanneer deze plekken groeien. Er zijn een aantal duidelijke signalen waarneembaar. Zo blijft de gevel langdurig nat. Ook is de schade duidelijk zichtbaar. Daarnaast kan de bedekking gaan afbladderen. Terwijl het ook binnen zo kan zijn dat de verf of het behang loslaat. Ook een muffe geur is een indicatie.

Actie op het probleem ondernemen

Het is essentieel om snel iets te ondernemen zodra het probleem wordt opgemerkt. Schakel dan de specialist in. Die kan helpen om erger te voorkomen. Dat begint bij het definitief vaststellen van het probleem. Het is belangrijk om hier verstandig mee om te gaan en dit niet te lichtzinnig op te vatten. Iedereen kan met vochtproblemen te maken krijgen. Daarom zijn er ook veel goede oplossingen te bedenken.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.