Onderhoudscontroles aan huis

De lente is aangebroken en het is tijd om een aantal basiscontroles uit te voeren voor het onderhoud van het huis.

onderhoudscontroles aan huis

Het is lente en we zijn ineens allemaal aan het huis gebonden, dus het is het perfecte moment om te gaan kijken naar wat de basisklussen rondom uw huis moeten worden gedaan.

Dit zou grote reparaties op een later tijdstip kunnen voorkomen. Plus, als u de onderhoudswerkzaamheden op de voet volgt, kunt u een betere prijs voor uw verzekering krijgen.

Maar het is moeilijk om te weten waar te beginnen. Welke controles moet u doen en wanneer? Dit is wat u moet weten.

Maandelijkse controles

Het is verstandig om je huis een keer per maand een goede beurt te geven. U kunt een oogje in het zeil houden bij kleine reparaties en deze repareren voordat ze uitgroeien tot een groot probleem.

Hier zijn enkele controles die u kunt doen om u op weg te helpen:

Keteldruk

Ketels zijn meestal betrouwbaar, maar slijtage kan invloed hebben op hoe goed ze lopen.

Uw ketel moet een drukwaarde tussen één en twee aangeven. Als die lager is, kan er ergens een lek ontstaan.

Doe een visuele controle van al uw leidingwerk. Als u een lek opmerkt, laat het dan door een vakman repareren.

Als uw drukmeting hoger is dan twee, probeer dan de radiatoren in uw huis te laten leeglopen.

Als het probleem aanhoudt, laat een verwarmingsmonteur of loodgieter u helpen.

Bomen

Hou de bomen goed in de gaten, vooral na stormen. Losse takken kunnen schade veroorzaken.

Rookmelders en koolmonoxidemelders

Het is belangrijk om deze maandelijks te controleren. U kunt controleren of ze werken door de 'test'-knop ingedrukt te houden.

Controles per seizoen

Voorjaar

Over het algemeen is het een goed idee om een voorjaarsschoonmaak te doen. Kijk tijdens het schoonmaken naar uw muren, plinten en uw huis in het algemeen om te zien of er iets is dat speciale aandacht nodig heeft, controleer ook of er tekenen van vocht zijn.

Vogels beginnen te nestelen in het voorjaar, en ze houden ervan om te nestelen in schoorstenen. U kunt draadschoorsteenkooien kopen om de vogels buiten te houden.

U kunt deze zelf passen, maar het kan precair zijn, dus het is verstandig om een professional in te schakelen.

Terwijl je daar bent, controleer je de schoorsteen op tekenen van structurele schade. Gebruik een verrekijker om een goed zicht te krijgen.

Controleer uw zolder op tekenen van waterschade in de wintermaanden en zorg voor een goed isolatieniveau. Het moet 270 cm diep zijn.

Kijk naar de afdichtingen rond het bad. Als er gaten in zitten, is het een goed idee om deze af te dichten. U kunt dit relatief eenvoudig doen met behulp van siliconen.

Ruim je afvoeren op, zelfs als ze goed lopen. Je kunt de afvoerkanalen leegmaken met een afvoerontstopper en een beetje elleboogvet.

Vergeet niet om handschoenen te dragen als je verstoppingen verwijdert.

Dit geldt ook voor goten. Zorg ervoor dat uw goten volledig vrij zijn van bladeren en vuil.

Lees meer: Hoe u tekenen van vocht kunt herkennen

Zomer

Het is tijd om de tuin in te gaan. Zorg er tijdens het pottenbakken voor dat alle buitenkranen goed lopen en controleer de leidingen op lekkage.

Als u buiten bent, controleer dan de buitenkant van uw huis. Kijk of er scheuren in de muren zitten en scan uw dak op losse dakpannen.

Controleer ook de mortel tussen de bakstenen, dit staat bekend als wijzen. Als je gaten ziet, is het een goed moment om het te laten wijzen.

Herfst

Het gaat allemaal om de verwarming! U zou hier klaar voor moeten zijn als u uw maandelijkse controles van uw verwarmingsketel heeft gedaan. De kans is groot dat u hem in het najaar vaker gaat gebruiken.

Controleer uw radiatoren om er zeker van te zijn dat ze goed verwarmen. Als dat niet het geval is, is het misschien de moeite waard om ze opnieuw te laten bloeden.

Laat uw schoorsteen vegen en laat uw schoorsteen controleren. Dit is een pijp die eventuele rookgassen uit de schoorsteen weghaalt. Je kunt deze ook op de ketels vinden.

Als de nachten binnenkomen, moet je aan de beveiliging gaan denken. Zorg ervoor dat uw veiligheidsverlichting werkt en controleer de sloten op uw schuur.

Houd uw goten vrij van bladeren om verstoppingen te voorkomen. Probeer te voorkomen dat ze zich ook tegen muren opstapelen, omdat dit tot vocht kan leiden.

Bereid eventuele buitenkranen en leidingen voor op de komende wintermaanden. Het is een goed idee om ze te isoleren of de watertoevoer af te sluiten.

Winter

We weten dat het weer in de winter zeer onvoorspelbaar kan zijn. Maar als je het hele jaar door het onderhoud hebt bijgehouden, moet je het goed doen. Er zijn nog wel wat visuele controles die je moet doen.

Als er een storm is geweest, controleer dan alle hekken en alle bomen in de buurt. Losse takken kunnen veel schade veroorzaken. Als je een tak ziet hangen, bel dan een boomchirurg om hem te verwijderen.

Scan uw dak regelmatig op eventuele schade en controleer eventuele leidingen op tekenen van een lek.