Hoe kan ik tekenen van vocht herkennen?

Leer hoe je de gebruikelijke tekenen van vocht kunt herkennen en klaar bent om het aan te pakken.

tekenen van vocht

Tekenen van vocht in een huis

Als een huis last heeft van een vochtig probleem, betekent dit dat er binnen of buiten, in de muren, plafonds of vloeren ongewenst vocht en water aanwezig is. Lees ook ons artikel: Een serieuze zaak is Vochtbestrijding

Een vochtprobleem kan om verschillende redenen ontstaan, onder andere als gevolg van lekkende leidingen, gebroken of ontbrekende dakpannen, vocht dat opstijgt uit de grond of als gevolg van bakstenen die poreus zijn.

Een klein stukje vocht op een muur lijkt in eerste instantie misschien niet zo erg, maar als het niet tijdig wordt aangepakt, kan het toenemen en tal van problemen veroorzaken. Bovendien kan het ook uw gezondheid beïnvloeden en gezondheidsproblemen zoals astma verergeren.

Enkele van de meest voorkomende tekenen van vocht in een huis zijn:

 • Een vochtige en muffe geur
 • De verschijning van schimmel of meeldauw op muren, vloeren of plafonds
 • Muren, vloeren of plafonds die koud of vochtig aanvoelen
 • Donkere of verkleurde vlekken op muren of pleisterwerk
 • Hijsen of schillen van behang
 • Overmatige condensatie op ramen

Vochtigheidsproblemen worden gecategoriseerd op basis van het type. Binnendringend vocht heeft de neiging om horizontaal over muren of plafonds te bewegen, terwijl optrekkend vocht zich verticaal op de muren beweegt.

Tekenen van optrekkend vocht

Als je bang bent dat opstijgend vocht een probleem kan zijn, zijn er een aantal bijzondere tekens waar je op kunt letten. Deze omvatten:

 • Vochtvlekken die beginnen aan de basis van een muur en geleidelijk naar boven bewegen, op een verticale manier
 • Plinten of pleisterwerk dat vochtig of rottend is
 • Vloerbedekkingen, zoals tegels, vinyl of tapijt, die vochtig zijn en die worden opgetild
 • Schildverf of behang
 • Het uiterlijk van een witte, poederachtige zoutachtige substantie op een muur
 • Gele of bruine vloedvlekken of vlekken op een muur

Stijgend vocht kan soms lastig zijn om mee om te gaan, of nogal kostbaar blijken te zijn, dus als u vermoedt dat het een probleem kan zijn, laat het dan zo snel mogelijk controleren door een professional.

Vocht op buitenmuren

Vocht kan voorkomen op binnen- en buitenmuren. Als doordringend vocht een probleem is, is dat vaak te wijten aan structurele problemen, zoals beschadigde goten, dakbedekking of scheuren in de muur.

Ook kunnen oude bakstenen poreus worden, waardoor water binnenkomt. Net als bij binnenmuren kunt u donkere vlekken op buitenmuren zien verschijnen of, in het geval van opstijgend vocht, donkere vloedlijnen op de muren zien opstijgen.

Hoe te controleren op vocht

Om te controleren op vochtige plekken in een huis, moet u de muren, vloeren en plafonds zorgvuldig onderzoeken op eventuele verklikkerlichten. Voel voor vochtige plekken en gluur onder vloeren die lijken op te tillen.

In het beginstadium kan de enige indicatie van een mogelijk vochtprobleem een vochtige of muffe geur zijn.

Als u vermoedt dat uw huis vochtig kan opstijgen, is het een handige truc om uw handen over het getroffen gebied te laten lopen. U moet de gipszouten kunnen voelen - witte afzettingen die uit de stenen en in het gips worden gewassen.

Als er behang op het gebied is, luister dan naar een licht knarsend geluid als u uw hand over het zout beweegt.

De beste manier om dit te controleren is echter een beroep te doen op de diensten van een deskundige landmeter. De landmeter zal grondig controleren op tekenen van vocht binnen of buiten de woning, bepalen wat voor soort vocht het is en wat de waarschijnlijke oorzaak is, en advies geven over de beste manier om het op te lossen.

Hoe kan men vochtige muren repareren?

Als u door poreuze stenen doordringend vocht hebt, kan het vervangen van de stenen of het schilderen ervan met een speciale siliconen waterafstotende verf aan de buitenkant het probleem helpen oplossen.

Niet alle vochtproblemen zijn echter gemakkelijk op te lossen en bij veel van deze problemen is deskundige hulp nodig.

Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een spouwmuur te vervangen of toe te voegen om te voorkomen dat water van de buitenmuur de binnenmuur bereikt, een nieuwe vochtwerende barrière of een nieuwe cursus te laten installeren, of om de binnenmuren of -vloeren te laten verzegelen met vochtbestendig materiaal.

Een deskundige zal u adviseren over de beste aanpak om uw vochtproblemen op te lossen en over de kosten die daarmee gepaard gaan. Het is altijd de moeite waard om een paar offertes te krijgen van verschillende vakmensen voordat u beslist welke diensten u gaat gebruiken.

Het kan een echte zorg zijn om vocht in uw huis te ervaren, maar om het risico van een vochtprobleem in uw woning te verminderen, uw huis goed te onderhouden en eventuele problemen die zich voordoen snel op te lossen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden