Oplossingen bij vochtproblemen
Problemen met vocht in de woning komen vaak voor, zowel bij oudere panden als bij nieuwbouw. De drie meest voorkomende vochtproblemen in huis ontstaan door:
- Opstijgend vocht
- Doorslaand vocht en lekkage
- Vocht door condensatie
Wanneer er is vastgesteld welke situatie van toepassing is kun je bepalen welke oplossing hierbij past. Hier zijn een aantal opties om vochtproblemen in huis te bestrijden.
Opstijgend vocht
Voor dit probleem zijn er twee mogelijke oplossingen; het aanbrengen van waterkerende folie en het injecteren van een vochtwerend middel:
1. Waterkerende folie
Wanneer er opstijgend vocht aanwezig is kan het aanbrengen van een waterkerende folie juist boven het maaiveld een effectieve oplossing zijn. Het betreft een waterdichte grens die geheel doorloopt en ervoor zorgt dat vocht niet naar boven kan stijgen. Wanneer het een nieuwbouwwoning betreft is het eenvoudig om waterkerende folie aan te brengen, wanneer het een oudere woning betreft wordt het een stuk moeilijker. Het is wel mogelijk maar de kosten liggen hoog en de oplossingen zijn niet geschikt voor alle soorten muren. Zo is het geen optie voor muren die dik of niet stabiel zijn, spouwmuren en muren met stenen van afwijkende afmetingen.
2. Vochtwerend middel injecteren
De meest gebruikte oplossing voor opstijgend vocht is injectie van de muur met een vochtwerend middel dat het opstijgend vocht zal blokkeren. Het deel van de muur dat erboven ligt kan vervolgens drogen. Het middel zal de chemische samenstelling van de muur veranderen waarmee deze waterafstotend wordt. Er worden gaten geboord met trechters op tien tot vijftien centimeter afstand van elkaar. Deze gaten worden tot zo’n 75% van de muurdikte geboord. Deze gaten kunnen van binnen naar buiten of van buiten naar binnen geboord worden.
Wanneer het muren betreft met veel scheuren of gaten zijn er wellicht meerdere behandelingen vereist. Door deze delen kan het middel wegvloeien. Er zal daarom eerst een voorbehandeling nodig zijn om de schade te dichten. Het is ook mogelijk om een speciale gel te injecteren. Dan is het niet langer nodig om een voorbehandeling uit te voeren. Wanneer het proces voltooid is zal er wel een behandeling uitgevoerd worden om hygroscopische zoutbelasting tegen te gaan. Dit komt voor als het grondvocht uit de muur zal opstijgen en uitdrogen. De zouten kunnen een grote impact hebben op andere werkzaamheden waaronder de afwerking van de binnenmuren.
Doorslaand vocht en lekkage
Dit is een vochtprobleem dat zich vooral bij het dak zal voordoen. Maar ook langs de vensters, door het metselwerk in de gevel of bij de kelder. De oorzaak voor deze vochtproblemen kunnen sterk uiteenlopen, daarom is er ook geen standaard oplossing te noemen. Denk aan problemen die ontstaan bij de:
- Dakbedekking
- Dakgoten
- Schoorsteen
- Buitenschrijnwerk
Wanneer doorslaand vocht binnenkomt via de gevel, kan dit het snelste worden verholpen door een impregneermiddel of coating aan te brengen die transparant van kleur en waterafstotend is. Er zijn veel producten verkrijgbaar, informeer daarom altijd eerst bij de specialist voordat je aan het werk gaat. Niet alleen is kennis vereist van het middel, ook van de wijze waarop dit middel aangebracht dient te worden. Het oorspronkelijke aanzicht van de gevel blijft intact.
Vocht door condensatie
Wanneer er genoeg lucht aanwezig is, en het vochtpeil zich op een normaal niveau bevindt, dan zal vocht door condensatie doorgaans beperkt blijven. Wanneer er een overvloed aan vocht ontstaat door bijvoorbeeld opstijgend vocht of door een lekkage, of wanneer er niet voldoende ventilatie aanwezig is, dan is het mogelijk dat er zich condensatie vormt. Naast de bekende druppels op de ruiten zullen ook poreuze delen waaronder het behang maar ook kleding vocht aantrekken en vasthouden.
De beste oplossing om condensatievocht tegen te gaan is het ventileren van de ruimte. Dit stemt overeen met de EPD regels die in 2006 zijn ingevoerd waarbij voldoende ventileren verplicht wordt gesteld. Wanneer je binnen wilt genieten van een gezond leefklimaat zal de ventilatie in orde moeten zijn. Om snel resultaat te boeken kun je starten met de verwarming hoger te zetten. Omdat warme lucht in staat is meer vocht vast te houden dan koudere lucht zal de hoeveelheid druppels snel afnemen. Toch is dit geen permanente oplossing.
Door ramen op regelmatige basis een kwartier te openen, of een ventilator in vochtige kamers te plaatsen kun je vochtige lucht tegengaan, naast mechanische ventilatiekanalen is het eveneens mogelijk om elektrische ventilatie te laten installeren. Voor welke oplossing je ook kiest, het wegnemen van de oorzaak is van essentieel belang. Condensatie zal op den duur leiden tot schimmels, die weer een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid.
Hoe zit het met vochtproblemen in de kelder?
Geen enkele ruimte in huis is immuun voor vocht, de kelder is bij uitstek een gevoelige plek voor vochtoverlast. Wanneer je de kelder vochtvrij laat maken door een gespecialiseerde firma kan deze ruimte gebruikt worden voor veel meer dan slechts een stalling, maar ook als kantoorruimte, oefenruimte, studeerkamer om gewoon om tot rust te komen.