Reinigingstips voor iedereen met allergieën

stofzuigen tegen allergie

Of u of iemand in uw huis nu het hele jaar door of seizoensgebonden lijdt aan allergieën of astma, er zijn manieren waarop u de ellende kunt verminderen door op de juiste manier te reinigen om allergenen te verwijderen. Allergenen kunnen elke stof zijn die een allergische reactie veroorzaakt. Veel voorkomende huishoudelijke allergenen zijn huisstofmijten en insectenuitwerpselen, pollen, huidschilfers en schimmels.

Het regelmatig wekelijks schoonmaken van uw huis is een belangrijk onderdeel van een allergiebeheersplan. Zelfs het schoonmaken - vooral als het al een tijdje niet gedaan is - kan allergiesymptomen veroorzaken doordat stof en andere allergenen worden opgewonden. Als de reiniging enkele weken verwaarloosd is, is het dragen van een beschermend masker een goede gewoonte. Gebruik het juiste gereedschap en reinigingsmiddelen om allergenen op te vangen en voorkom blootstelling aan chemicaliën die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Beste reinigingsgereedschappen voor het verminderen van allergieën

 • Vacuüm: Als u geen fijnstof Hepa-filterzuiger heeft, gebruik dan een dubbele zak om zoveel mogelijk deeltjes op te vangen. Bij zakloze stofzuigers dient u de opvangbeker regelmatig te reinigen en uit te spoelen.
 • Stofallergene stofzuiger: Deze stofzuigers gebruiken ultraviolet licht om huisstofmijten en bacteriën te doden en vervolgens een dubbel filtratiesysteem om 99,9% van de overtreders van de stofoppervlakken te verwijderen.
 • Wasbare microvezel reinigingsdoeken en dweilen: Microvezeldoeken trekken stof beter aan dan katoenen of papieren handdoeken. Kies voor gereedschap met afneembare koppen dat in de wasmachine kan worden gegooid voor een grondige reiniging. Maak de doeken en reinigingsdoeken licht vochtig voor gebruik om het meeste stof aan te trekken.
 • Wegwerpdoekjes voor stof: Synthetische afstofdoekjes en toverstokjes trekken stof aan en zorgen voor een statische vastzetting die het stof vasthoudt totdat het in de vuilnisbak kan worden weggegooid.
 • Beschermende maskers en handschoenen: Kies voor wegwerpmaskers of wasbare maskers. Vermijd latex handschoenen en kies voor met katoen gevoerde rubberen handschoenen om huidirritatie te voorkomen.
 • Wasproducten: Kies wasmiddelen en andere vlekverwijderende producten die kleurloos en ongeparfumeerd zijn. Studies hebben aangetoond dat kleurstof vaak de oorzaak is van huidirritatie.

Beste reinigingsproducten voor de vermindering van allergieën

Helaas kunnen sommige reinigingsproducten in feite irriterend zijn en dezelfde symptomen veroorzaken als een allergeen. Kies reinigingsmiddelen die zo min mogelijk chemicaliën bevatten. Het is vooral belangrijk om uw blootstelling aan producten te beperken:

 • Ammoniak
 • D-limoneen
 • Formaldehyde
 • Natriumhypochloriet
 • Natriumlaurylsulfaat

Deze chemicaliën zijn geïdentificeerd als potentieel irriterend. Leer etiketten te lezen voordat u een reinigings- of wasmiddel gebruikt.

Zoek naar ongeparfumeerde reinigingsmiddelen en gebruik natuurlijke producten zoals gedistilleerde witte azijn, zuiveringszout en citroensap voor de reiniging.

Verminder allergieën in het hele huis

Hier zijn zes tips om allergenen in uw hele huis te verminderen:

 • Controleer de binnentemperatuur en -vochtigheid. Stofmijten en schimmelsporen zoals warmte en vochtigheid. Door een temperatuur tussen 20°C en 22°C en een luchtvochtigheid van niet meer dan 50 procent te handhaven, kunt u de groei van de mijten verminderen.
 • Gebruik kleine deeltjesfilters in centrale verwarmings- en koelsystemen en in ruimte airconditioners. Vervang of reinig de filters maandelijks.
 • Bestrijd ongedierte zoals insecten en muizen. Gebruik vallen of een professionele verdelger en dicht eventuele scheuren af die ze in huis kunnen laten komen.
 • Verwijder rommel en stofvangers uit woonruimtes.
 • Sta niet toe dat er ergens in huis gerookt wordt.
 • Houd huisdieren zoveel mogelijk buiten. Baad de huisdieren in huis ten minste wekelijks en was hun beddengoed wekelijks.

Slaapkamer

Omdat we zoveel uren in onze slaapkamers doorbrengen, omgeven door veel zachte, stofvretende oppervlakken, is het essentieel om wekelijks alles schoon te maken.

Begin met het bed en het beddengoed. Lakens, slopen en dekens moeten minstens één keer per week in warm water worden gewassen. Als u allergieën heeft, hang dan nooit beddengoed buiten te drogen. De buitenpollen komen binnen met de lakens. Kies voor wasbare spreien of dekbedden en omslagkussens, matrassen en boxsprings in stofwerende hoesjes. Kussens moeten regelmatig worden gereinigd.

Maak de slaapkamer wekelijks schoon, beginnend bij de bovenkant en werkend naar beneden. Stof plafondventilatoren en verlichting. Stofzuiggordijnen en/of wasgordijnen. Stof alle meubels af en gebruik het handgereedschap, stofzuig gestoffeerde meubels. Stofzuig tot slot de vloer, inclusief de ruimtes onder het bed en het meubilair. Voor de minste allergenen, verwijder kamerbreed tapijt en gebruik hardhouten of massieve tegelvloeren en wasbare vloerkleedjes in de slaapkamer.

Hoewel we er dol op zijn, is het het beste om huisdieren uit de slaapkamer en van het bed te houden.

Houd kastdeuren gesloten om de overdracht van allergenen uit kleding te verminderen. Gebruik een bedekte plastic bak die gemakkelijk kan worden gereinigd om ongebruikte artikelen op te bergen.

Badkamer

De gevaarlijkste allergenen in badkamers zijn schimmel en meeldauw. U kunt schimmelgroei stoppen en verwijderen met chloorbleekmiddel, waterstofperoxide of een commerciële meeldauwreiniger. Lees altijd zorgvuldig de aanwijzingen en meng NOOIT verschillende chemicaliën door elkaar.

Om schimmelvorming te verwijderen, mengt u een oplossing van drie delen water tot één deel bleekmiddel. Draag rubberen handschoenen en beadem het gebied goed, gebruik een stijve borstel om de aangetaste gebieden te schrobben. Voor strakke hoeken, verzadigde papieren handdoeken met het bleekmiddel/water oplossing en breng de handdoeken aan op de mal. Laat ze tien tot 15 minuten op hun plaats zitten en schrob en spoel ze dan uit.

Om extra schimmelgroei te voorkomen, installeert u een afzuigventilator en gebruikt u deze bij het nemen van baden of douchen. Na elk gebruik de badkuip of douchecabine met een handdoek drogen. Controleer de kuip, de douchekop, de wastafel en de wc-armaturen regelmatig op lekkage en repareer ze onmiddellijk.

Hang altijd handdoeken op om te drogen tussendoor. Was tapijten, badmatten en douchegordijnen regelmatig om schimmelvorming te voorkomen.

Leefruimtes

Begin net als in een slaapkamer met het schoonmaken bovenin de kamer, zodat stof en allergenen naar beneden drijven om te worden opgevangen door een vochtige dweil of stofzuiger.

Stof plafondventilatoren en verlichting. Daarna stofgordijnen en was- of stofzuiggordijnen met behulp van het handgereedschap. Vergeet niet om vensterbanken en mantels of een horizontaal oppervlak te reinigen. Reinig as of resten in open haarden.

Veeg houten meubels af om stof te verwijderen en stofzuig de bekleding. Zuig tot slot het tapijt of de vochtige dweilvloer op. Was eventuele gooitapijten.

Woonkamers moeten minstens wekelijks worden gereinigd en het tapijt kan het beste om de dag worden gestofzuigd om de meeste allergenen op te vangen.

Als u planten heeft, bedek de grond dan met decoratieve stenen of knikkers om de natuurlijke schimmels die in vochtige grond kunnen groeien, te helpen indammen. Kunstmatige planten moeten wekelijks worden afgestoft en regelmatig worden gedoucht om stof te verwijderen.

In plaats van chemische luchtverfrissers te gebruiken, kunt u overwegen om citrusschillen of specerijen zoals kaneel en nootmuskaat te laten sudderen om de lucht te verfrissen.

Keuken

De keuken is een uitstekend vastgoed voor schimmelgroei en insectenuitwerpselen. Om schimmel- en meeldauwgroei te voorkomen, kunt u gebruik maken van een geventileerde afzuigventilator om vocht te verminderen. Controleer regelmatig de gootsteen, de koelkast en de vriezer op lekkage en repareer deze snel.

Maak de koelkast wekelijks schoon en gooi beschimmeld of verouderd voedsel weg. Veeg de deurafdichtingen af, maak de druppelpannen schoon en dweil gemorste vloeistoffen en overtollig vocht op. Dweil de vloeren en was de vloerbedekking.

Maak de aanrechtbladen schoon en laat ze dagelijks zinken. De vaat moet na elke maaltijd met de hand worden gewassen of in de vaatwasmachine worden geplaatst. Al het voedsel moet worden opgeslagen in afgedekte containers en het afval moet regelmatig worden geleegd om uitwerpselen van knaagdieren en kakkerlakken te voorkomen.

Maak ten minste vier keer per jaar de kasten en lades leeg en schoon om kruimels te verwijderen.

Toegang en opslagruimtes

Een goede manier om allergenen in uw huis te verminderen is om te voorkomen dat ze binnenkomen. Maak ten minste wekelijks de buitenste ingangen schoon door stuifmeel weg te vegen of te spuiten. Laat iedereen in de familie zijn schoenen uittrekken voordat ze het huis binnengaan. Bewaar de bovenkleding in een ruimte waar u binnenkomt, in plaats van in de slaapkamers, om stuifmeel op afstand te houden.

Controleer in de wasruimte regelmatig of de wasmachine niet lekt om schimmelvorming te voorkomen. Maak na elke drogerbeurt het pluizenfilter schoon en maak vervolgens de prullenbak leeg. Controleer ten minste eenmaal per kwartaal of de buitenlucht van de droger schoon is en goed werkt. Ontlucht nooit het vocht van de droger in een huis.

Kelders en opslagruimtes kunnen vochtig en stoffig zijn. Als u deze ruimtes voor opslag gebruikt, gebruik dan plastic bakken met deksels om te voorkomen dat er stof en schimmelvorming ontstaat.

Als u vocht detecteert, gebruik dan een ontvochtiger om vocht uit de lucht te halen. Controleer funderingen en ramen op lekkage en repareer deze zo snel mogelijk. Verwijder kamerbreed tapijt en installeer een harde vloerbedekking die gemakkelijk kan worden gereinigd.