Schimmel in caravans: een lastig probleem

Helaas komt schimmelvorming of zwamvorming in caravans en campers relatief vaak voor. Ook veel Belgische vakantiegangers hebben last van dit probleem. Schimmels, een muffe geur en gezondheidsklachten die niet eerder voorkwamen duiden erop dat u met een vochtprobleem in uw caravan of camper te maken heeft. Mocht u hiermee te maken hebben, dan is het belangrijk om snel in te grijpen om erger te voorkomen.

Bison Schimmelvreter voor caravan

Bison Schimmelvreter

Bekijk de dagprijs

caravan met schimmel

Oorzaken van vochtoverlast en schimmelvorming in caravans

Als u symptomen merkt van een te hoge luchtvochtigheid in uw caravan, dan begint dit vaak met condensvorming op koudere plekken in de caravan, zoals op de ramen en op het plafond. Als deze ontwikkeling te lang doorgaat, vormen zich schimmels in het interieur van de caravan. Wat zijn precies de oorzaken van deze schimmelvorming? In de eerste plaats speelt vaak een rol dat de caravan van een wat oudere datum of slecht onderhouden is, waardoor er kieren en lekkages in de wanden of in het plafond zijn ontstaan. Daardoor komt dan vocht naar binnen, die op termijn leidt tot schade door schimmels. Een beperkte ventilatie speelt eveneens een grote rol. In de caravan wordt namelijk gekookt, gedoucht en komt ook zweet vrij, waardoor de luchtvochtigheid te hoog kan worden. Als dit proces lang genoeg doorgaat, ontstaan er schimmels.

Gevolgen van schimmels

Schimmels in uw caravan leiden tot vervelende gevolgen. Het grootste probleem is dat er donkere vlekken op het plafond van de caravan ontstaan, en/of op de muren. Hierdoor kan de wandstructuur worden aangetast, terwijl de caravanwanden, die vaak van hout zijn, dan gaan rotten. Uiteindelijk kan dit zelf leidden tot blijvende schade aan de wanden en/of het plafond van uw vakantiewagen. Naast rotting en lelijke plekken, gaat het in de caravan stinken door schimmelgroei. De geur is muffig en vies en kan ook tot gezondheidsklachten leiden. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan allergische problemen, voortdurend verkouden zijn, last krijgen van de keel, hoesten, hoofdpijn en een verergering van klachten zoals reuma.

Oplossingen tegen schimmelvorming in caravans

Wie last heeft van schimmels in zijn of haar caravan, moest dit probleem bij de wortel aanpakken. Het beter isoleren van de caravan kan soelaas bieden. Ook kunt u ervoor kiezen om een luchtontvochtiger - dat is een elektrisch apparaat dat het vocht uit de lucht filtert - in de caravan te plaatsen. Verstandig is in elk geval om contact op te nemen met een professionele vochtbestrijder, die de situatie in uw caravan komt inspecteren om te kijken wat er het beste gedaan kan worden. Een expert op het gebied van vochtbestrijding spoort namelijk de oorzaak van het probleem op, pakt deze aan door bijvoorbeeld de wanden en het plafond te dichten en geeft advies om problemen in de toekomst te voorkomen. Zo bent u dus blijvend van uw schimmelprobleem af.

Neem nu contact op met ons

In heel België kunt u voor problemen met schimmelvorming in de caravan de professionals van Vochtbestrijdingsnel.be benaderen. Zij kunnen u snel, voordelig en effectief van de schimmels in uw caravan af helpen. Neem nu vrijblijvend contact met Vochtbestrijdingsnel.be op en/of regel een gratis prijsopgave via hun website.
Lees in dit artikel meer over het verwijderen van schimmels.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.