Schimmelvorming op het plafond

Schimmelvorming op het plafond

Het gebeurt wel eens dat je last krijgt vanschimmelvorming op het plafond in je huis. Dit is vooral lelijk en lastig weg te krijgen. Daarnaast kanschimmel ook gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs de integriteit van het huis aantasten. Snel en kordaat optreden, is dus zeker aangeraden.

Wat is de oorzaak van schimmelvorming?

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis van schimmelvorming op het plafond liggen. Zo is het belangrijk om het probleem aan de bron aan te pakken. Het kan zo bijvoorbeeld zijn dat er een lek is in het dak, daardoor er maar vocht naar beneden blijft sijpelen. Schimmel kan ook ontstaan omdat er te weinig luchtcirculatie of ventilatie aanwezig is in een bepaalde kamer. Een andere mogelijks oorzaak is een hoge luchtvochtigheid in je huis. Dit komt vaak voor wanneer de bodem waarop je huis staat, ook vochtiger is dan normaal.

Wat kan ik ertegen doen?

Er zijn verschillende opties die je kunt ondernemen om van schimmel af te geraken. De meest efficiënte oplossing is uiteraard het onderliggende probleem opsporen en deze eerst op te lossen. Als bijvoorbeeld het dak lek is, moet je eerst het dak maken alvorens andere stappen te ondernemen. Anders heeft het schimmelvrij maken van de plafonds geen zin, want na een tijdje zal deze toch terug komen. Wanneer het onderliggend probleem is opgelost, kun je best beroep doen op een professionele vochtfirma. Tijdens het schoonmaken van schimmel kunnen immers sporen vrijkomen die ten eerste gevaarlijk zijn voor de gezondheid, maar daarnaast ook ervoor kunnen zorgen dat de schimmel steeds weer terugkomt. Een professionele vochtfirma maakt gebruik van industriële middelen die een garantie geven dat de schimmel compleet verwijderd wordt.

Schimmel op plafonds voorkomen

Schimmel op plafonds voorkomen

Er zijn heel wat dingen die je thuis kunt doen om schimmelvorming te voorkomen. Zoals hierboven al eens vermeld, is ventilatie en luchtcirculatie belangrijk. Zo kun je een ventilator of afzuiger installeren, meestal is dit wel aangeraden in een badkamer of keuken. Dit omdat op deze plaatsen de lucht het vaakst vochtig is, wat schimmel kan veroorzaken. Ook kun je gebruik maken van een luchtontvochtiger. Een andere tip is om wat meer daglicht binnen te laten. Schimmels houden ervan om op donkere plaatsen te groeien. Nu en dan de gordijnen eens opentrekken om wat extra zon binnen te laten, is dus ook een oplossing. Wanneer de zon er echter niet is, kan kunstlicht ook helpen. Een iets grotere investering, maar wat nog veel meer voordelen heeft dan enkel het tegengaan van schimmel, is je huis te isoleren. Door je huis beter te isoleren, hebben schimmels veel minder kans. Dit komt doordat er minder lucht binnenshuis kan gaan condenseren doordat er een soort barrière ontstaat tussen de koude buitenlucht en de warmte binnen.

Schimmelvorming op het plafond ontsiert je huis enorm, is slecht voor je woning en slecht voor de gezondheid. Er zo snel mogelijk en op de correcte manier van af geraken is dus de boodschap, liefst met professionele hulp. Daarnaast kun je zelf door enkele kleine zaken te doen ook al veel schimmelproblemen voorkomen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.