7 Soorten waterdichte materialen (voordelen, gebruik en kosten)

waterdichte materialen

Er zijn vele soorten waterdichte materialen. Zoals u moet weten, gaat het waterdicht maken een groot verschil maken in uw leven. Zonder de juiste soort waterdichting zal uw huis in grote problemen komen. Waterdichtheid is van vitaal belang voor vele doeleinden. Het is geweldig thuis, in uw voertuig, voor verschillende kledingstukken, en zelfs voor de familieboot. Vergeet niet dat niet alle waterdichtingsmaterialen geschikt zijn voor alle doeleinden. Daarom moet u ervoor zorgen dat u de juiste soorten waterdichte materialen krijgt voor uw individuele behoeften.

Er zijn vele soorten waterdichtingsmaterialen. Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan. In dit artikel komt u meer te weten over de gangbare soorten waterdichte materialen, de voordelen die ze hebben als ze op de juiste manier worden gebruikt en de totale kosten.

Lees ook: buitenmuur waterdicht maken.

Polyurethaan

Polyurethaan

Hoewel er vele soorten waterdichte materialen zijn, zijn ze niet allemaal gelijk. Voor veel mensen zal polyurethaan de beste optie zijn. Het biedt tal van voordelen en veel van hen zijn niet beschikbaar met de alternatieven. Daarom moet u zo veel mogelijk leren over dit soort waterdichtingsmateriaal voordat u uw tijd of geld investeert. Dit zal ervoor zorgen dat u in staat bent om het beste materiaal te vinden voor uw specifieke behoeften. Dit materiaal gaat een naadloze waterdichtheidsmembraan bieden. Dit kan een groot verschil maken. Bovendien vult dit waterdichtingsmateriaal alle capillaire scheuren op. Het kan het waterabsorptievermogen van het beton verminderen. Een ander punt om op te merken is dat dit materiaal het bovenste oppervlak van het beton zal verharden.

Het doet dit door zeer diep in het oppervlak te dringen. Er zijn hier enkele risico's. Je moet begrijpen dat dit materiaal gevaarlijk kan zijn. Als het materiaal je huid raakt, bestaat het risico dat je nadelige gevolgen voor de gezondheid gaat ondervinden. Ze kunnen van korte of lange duur zijn. Tegelijkertijd kunnen ze gevaarlijk zijn bij inademing. Het is relevant om het aanbrengen te laten afhandelen door een professional. Anders breng je jezelf in gevaar. Polyurethaan vloeistofmembraan kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld een waterdichtheid toevoegen aan voetgangersdekken, watertanks, vijvers, balkons, daken, bruggen, parkeerdekken en nog veel meer. Het is een zeer veelzijdig materiaal dat voor vele toepassingen kan worden gebruikt.

Polyurethaan vloeistofmembraan biedt een breed scala aan voordelen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het weerstaan van water en het veroorzaakt geen verbindingen of lekken van risicogebieden. Het materiaal is ook waterdampdoorlatend. Het zorgt voor een goede hechting van het volledige oppervlak. Een ander ding om op te merken is dat polyurethaan geweldig is omdat het bestand is tegen oliën, reinigingsmiddelen en andere chemicaliën. Het is uitstekend in deze specifieke categorie. Gemiddeld wordt geschat dat dit materiaal een levensduur van ongeveer 25 jaar heeft. Dit zorgt ervoor dat het uw huis voor lange tijd beschermd houdt.

Dit type dakbedekking is iets duurder dan de andere. U mag verwachten dat u ongeveer 70 € betaalt voor een emmer. Gemiddeld kost het maar liefst €10 per vierkante meter. De prijs kan echter goedkoper zijn dan dat. Uiteindelijk werkt het materiaal goed voor het beoogde doel, maar er zijn enkele risico's aan verbonden. Daarom moet u voorzichtig zijn met het investeren in dit materiaal.

Cementgebonden coating

Cementgebonden coating

Cementgebonden coating is een poeder dat bestaat uit zand, organische en anorganische chemicaliën en stoffen op basis van silica. Wanneer de actieve bestanddelen worden gecombineerd met kalk, veroorzaakt het een hydratatiereactie, waardoor een waterdichte afsluiting ontstaat. Veel deskundigen geven de voorkeur aan het werken met dit type coating omdat het zo gemakkelijk te gebruiken is.

Zoals hierboven vermeld is een cementgebonden waterdichte coating zeer eenvoudig te gebruiken. De meeste merken raden aan om de coating te mengen met een specifieke hoeveelheid leidingwater alvorens deze aan te brengen. Sommige experts gebruiken een acryladditief om een duurzamere, vaste coating te creëren.

Meng het cementproduct volgens de instructies van de fabrikant. Voeg de cementgebonden coating toe en meng deze grondig. Als u ervoor kiest om een acryladditief te gebruiken, kunt u dat na de cementgebonden coating toevoegen.

Net als elk ander waterdichtingsproduct heeft cementgebonden product zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel van het product is dat het een eenvoudige toepassing biedt. Het grootste nadeel is het gebrek aan flexibiliteit. Dit komt waarschijnlijk omdat cement niet veel flexibiliteit heeft om mee te beginnen. Beton buigt, verbuigt, verdicht en rekt, maar is slechts minimaal.

Cementgebonden afdichtingsproducten worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Professionals gebruiken ze om een waterdichte afdichting te creëren over betonnen constructies, zoals funderingen, muren, trottoirs en loopbruggen. U kunt dit type waterdichting gebruiken voor een breed scala aan betontoepassingen. Als u de instructies van de fabrikant volgt, zal het een duurzame waterdichte afdichting die zal duren voor vele jaren.

Deze afdichtingsproducten worden ook gebruikt voor de behandeling van waterkerende constructies, betonnen tunnels en tanks, evenals waterzuiveringsinstallaties. Cementgebonden afdichtingsproducten zijn verkrijgbaar in spuit- en vloeibare vorm. Het hangt echt af van wat u gaat gebruiken voor het product, dit is hoe je weet welk type te kopen. Kleinere oppervlakken kunnen gemakkelijk worden behandeld met de spray-formule. De vloeibare formule werkt beter voor grotere oppervlakken.

Bij het gebruik van een cementgebonden waterdichtingscoating voor de behandeling van drinkwatertanks, moet u ervoor zorgen dat het voldoet aan de ANSI/NSF Standaard 61. Deze norm heeft betrekking op de behandeling van drinkwater. Het stelt dat lood niet kan worden gebruikt in producten die worden gebruikt voor de behandeling van drinkwater. Voordat u investeert in een cementgebonden product, moet u eerst de NSF 61-status bepalen.

Er zijn verschillende soorten cementachtige afdichtingsproducten op de markt. Deze opties zijn onder andere CEM-KOTE Flex ST, CEM-KOTE CW Plus, ADI-CON CW Plus, CEM-KOTE Flex CR en CEM-KOTE Barrier Cote 100. Elk van deze producten is uniek, dus ze zijn meer geschikt voor bepaalde toepassingen dan voor andere.

EPDM-rubber

EPDM-rubber

EPDM Rubber is een zeer effectief materiaal voor het waterdicht maken van uw dak. Het is een synthetisch rubber materiaal dat kan worden gebruikt voor een overvloed aan situaties. Het is een klasse M robuust dat gemaakt is met behulp van ethyleen en propyleen. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met siliconen, zijn de twee materialen zeer verschillend. EPDM-rubber wordt vooral gebruikt om daken waterdicht te maken. Het werkt geweldig voor dit doel. Het wordt ook gebruikt in voertuigen. In dit soort omgevingen wordt het rubber gebruikt voor het afdichten van ramen, boomstammen en zelfs hout.

Het kan ook worden gevonden in voertuigverwarmers, oliekoelers, waterpompen, thermostaten, en andere plaatsen. Het materiaal is in staat om water af te weren, maar het kan ook lawaai maken op voertuigen. Het materiaal is recyclebaar en flexibel. Bovendien is het efficiënt. Aan de onderkant betaal je uiteindelijk 3,25 € per vierkante meter. Op het maximum betaal je bijna 15 € per vierkante meter. Vergeet niet dat het verkrijgbaar is in twee diktes, 45 en 60 mils. De dikte die u kiest zal uiteindelijk de prijs veranderen.

Rubberen asfalt

Een ander waterdichtingsmateriaal is rubberhoudend asfalt. Dit materiaal werkt geweldig om uw huis te beschermen tegen de elementen. Het is echter vooral te vinden op daken voor commerciële bedrijven. 790-11 warm rubberhoudend asfalt is het beste voor twee specifieke toepassingen. Als u te maken heeft met uitgebreide vegetatieve assemblages of intensieve dakbedekking, zult u met dit materiaal willen meegaan. Het zal problemen voorkomen en u de beste resultaten opleveren. Dit materiaal wordt soms gebruikt voor het waterdicht maken van campers en caravans. Er is veel te genieten van rubberhoudend asfalt. Het is bijvoorbeeld erg taai.

Het is bestand tegen alles wat Moeder Natuur in de weg staat. Tegelijkertijd is het zeer flexibel en is de vochtdampdoorlaatbaarheid zeer laag. Dit zorgt ervoor dat je goede resultaten krijgt. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor het waterdicht maken van bruggen, pleinen, parkeerplaatsen en commerciële daken. Bij gebruik op beton kan het materiaal helpen bij het verminderen van scheuren, geluid en hydroplaning. Het zal ook de duurzaamheid van het onderliggende materiaal verbeteren.

De kosten van dit materiaal zullen afhangen van hoe groot het behandelingsgebied is. U kunt echter een 4,75-gallon emmer kopen voor ongeveer €50. Het materiaal droogt meestal binnen 3-4 uur na het aanbrengen.

Thermoplastisch

Thermoplastisch

Een ander zeer populair waterdichtingsmateriaal is thermoplastisch. Dit materiaal is misschien niet het goedkoopste dat er is, maar het biedt een schat aan voordelen. Zo is het een van de sterkste afdichtingsmaterialen op de markt. Gemiddeld kan het u 50 jaar of meer waterdichtheid bieden. Dit maakt het duurzamer dan veel van de alternatieven. Bij een juiste verhitting verandert het materiaal van massief naar halfvast. Hierdoor kan een professional de platen of panelen samen afdichten. In ruil daarvoor is de thermoplastische afdichting doeltreffender voor het beoogde doel. Het materiaal is ook voorzien van elastomeren.

Dit betekent dat het veel beter bestand is tegen stoten dan sommige van de andere genoemde materialen. De thermoplastische afdichting kan voor tal van doeleinden worden gebruikt. Het is vooral goed voor blaasachtige situaties. Om te beginnen zou het geweldig werken voor oliegolven, bescherming tegen morsen, opblaasbare waterscooters, spalken, opbergzakken en nog veel meer. Het materiaal wordt ook vaak gebruikt voor farmaceutische producten. Het heeft de mogelijkheid om lucht en vloeistof buiten te houden, dus het is geweldig voor het maken van opslagzakken voor voedsel en water.

Het materiaal kan ook worden gebruikt voor stoffen en kleding. In industriële omgevingen kan de TPU-coating helpen bij de bescherming van tenten, flexibele leidingen, gordijnen, pijppluggen en nog veel meer. Het wordt ook vaak gebruikt voor gespleten platen, eigendomslijnen, liftkuilen, tanks, fonteinen en dekken. Het enige nadeel van dit soort materiaal is dat het iets meer gaat kosten dan andere materialen op deze lijst. Het is ook veel moeilijker om er mee om te gaan. Dit is het geval als je het op je dak gaat installeren. Het is mogelijk om maar liefst 10 € per pond te betalen voor thermoplastisch materiaal. Thermoplastische platen kunnen maar liefst 42 € per rol van 48 inch kosten.

Bitumineus membraan

Bitumineus membraan

Vervolgens heb je een bitumineus membraan. Bitumineuze waterdichting werkt uitstekend voor vele toepassingen. Dit type waterdichting is zeer geschikt voor commerciële en residentiële gebouwen. Om dit type waterdichting te creëren, wordt bitumen gecombineerd met een mengsubstantie. Vergeet niet dat bitumen asfalt of koolteer is. De gemengde stof bestaat normaal gesproken uit organische vloeistoffen die zeer kleverig zijn. Bovendien zijn ze viskeus en waterbestendig. Dit maakt het materiaal zeer effectief voor dit specifieke doel. Tegelijkertijd moet u weten dat het nuttig kan zijn voor vele toepassingen. Zo wordt het vaak gebruikt voor de constructie van daken. Het kan worden gevonden in de vorm van rollende dakbedekking materialen en dakbedekking vilt.

Helaas zijn er enkele nadelen verbonden aan het waterdicht maken van bitumineuze membranen. Zo moet u weten dat het materiaal voornamelijk gemaakt is van ruwe olie. Daarom wordt het niet beschouwd als een duurzaam bouwproduct. Een ander punt om op te merken is dat dit materiaal niet goed werkt in gebieden waar extreme temperaturen heersen. Bij blootstelling aan extreme temperaturen en veel UV-straling zal de levensduur van het materiaal aanzienlijk afnemen. U moet ook weten dat dit materiaal brandbaar is. Dit kan ook andere problemen veroorzaken. Bij het aanbrengen van dit materiaal zullen er wat dampen vrijkomen. Die dampen kunnen in de toekomst leiden tot ademhalingsproblemen.

Hoewel het materiaal goed werkt voor het beoogde doel, moet je er heel voorzichtig mee zijn. Het kan immers gezondheidsproblemen veroorzaken en het is niet voor alle gebieden geschikt. Dit soort waterdichtingsmateriaal is niet te duur. Gemiddeld gaat het ongeveer 1000 € kosten om uw hele dak af te dichten met dit materiaal. Echter, de maximale kosten per vierkante voet is recht op ongeveer € 5,21. De minimale kosten liggen rond de €2,73. Met dit in gedachten, zullen de meeste mensen in staat zijn om dit soort waterdichtheid materiaal te veroorloven.

PVC waterdichtingsmembraan

PVC waterdichtingsmembraan

Tenslotte heb je PVC-membraanmateriaal. Dit is een veel voorkomend dakbedekkingsmateriaal dat gemaakt is van polyvinylchloride. Het wordt vooral gebruikt om daken waterdicht te maken. U zult merken dat er veel voordelen verbonden zijn aan het waterdicht maken van PVC. Om te beginnen is het waterbestendig. U kunt garanderen dat het water buiten de deur blijft. Het is ook dampdoorlatend en dit zal een groot voordeel blijken te zijn. Dit type waterdichting wordt voorzien van een verstevigende basis. De basis is normaal gesproken gemaakt van glasvezel of polyester gaas. Hoewel het voornamelijk wordt gebruikt voor daken, wordt het ook vaak gebruikt voor tunnels, zwembaden en ondergrondse constructies.

U kunt kiezen uit versterkte of onversterkte membranen. Beide zijn even voordelig. Met de versterkte membranen krijgt u meer duurzaamheid. Met het alternatief krijgt u meer flexibiliteit en kunt u er zeker van zijn dat het materiaal niet gaat scheuren. Een ding dat PVC onderscheidt van de andere is het feit dat het zeer eenvoudig te installeren is, en het heeft een aanzienlijk langere levensduur. Het enige mogelijke gebrek is het feit dat dit materiaal vocht uit het dak van het gebouw laat ontsnappen.

Het is mogelijk om rollen PVC waterdichtingsmembraan te kopen. Ze zijn verkrijgbaar in lengtes van 60 tot 75 voet in het algemeen. De kosten zijn afhankelijk, maar u kunt verwachten om zo veel als € 55 per voet te betalen voor dit waterdichtingsmateriaal.

Conclussie

Uiteindelijk zijn er vele unieke soorten waterdichte materialen. Sommige zijn effectiever dan andere. Met dit in het achterhoofd moet u weten dat ze niet allemaal gelijk zijn. Daarom moet je de tijd en energie nemen om uit te vinden welke het beste werkt voor je individualistische projecteisen. U moet deze materialen onderzoeken om uit te vinden welke het meest effectief is voor uw precieze toepassing. Je hebt meer geleerd over deze materialen hierboven. Neem de tijd en vind het materiaal dat het beste bij u thuis past.

Gerelateerde vragen

Wat is cementeuze waterdichting?

Cementgebonden waterdichting is een unieke vorm van waterdichting die gebaseerd is op cement. Bij correct gebruik kan het cement een vochtbarrière vormen voor cementmuren en -vloeren. De barrière komt in de vorm van epoxy- of latexmixen. Deze worden toegepast als afdichtingskit voor de kelder of andere funderingen. Het volstaat te zeggen dat het waterdicht maken van cement voor vele doeleinden zeer nuttig kan zijn. Het wordt echter vooral gebruikt in de kelder of in kruipruimtes. Dit type van waterdichtheid is geweldig, zolang het maar wordt gebruikt voor de juiste toepassingen.

Hoe werkt de kristallijne waterdichting?

Tijdens uw zoektocht is de kans groot dat u over de term kristallijne waterdichting gaat lopen. U begrijpt het misschien niet helemaal. Kristallijne waterdichting is een effectieve en economische manier om uw huis waterdicht te maken. In dit soort situaties zal de professional gebruik maken van kristallijne siliconen om het object in kwestie waterdicht te maken. Er wordt een contacthoek gecreëerd tussen het oppervlak van het materiaal en de vloeistofdruppel. De hoek moet hoger zijn om ervoor te zorgen dat het oppervlak waterafstotend is. Deze techniek wijzigt de oppervlakte-energie om ervoor te zorgen dat deze beschermd wordt tegen water.

Een van de beste aspecten van kristallijne waterdichting is het feit dat het uitzonderlijk goed werkt. Bovendien kan het gemakkelijk worden aangebracht. De spray kan binnen enkele minuten op elk oppervlak worden aangebracht.