Spouwmuurisolatie Verwijdering

Spouwmuurisolatie kan worden beïnvloed door vocht en kan ertoe leiden dat er vochtige problemen ontstaan in uw woning. Als u bang bent dat uw spouwmuurisolatie een vochtprobleem in uw woning veroorzaakt, dan vindt u op deze pagina een antwoord op uw vragen. Krijg een beter inzicht in wat spouwmuurisolatie is en waarom het verwijderen van spouwmuurisolatie soms de enige manier is om een vochtprobleem in uw woning op te lossen.

spouwmuurisolatie verwijderen

Waarom moet u spouwmuurisolatie verwijderen?

Als u de spouwmuurisolatie correct en met het juiste materiaal installeert in een huis dat van buitenaf in goede staat is, blijft uw woning veilig, energiezuinig en warm.

Helaas kan spouwmuurisolatie resulteren in optrekkend vocht, condensatie en schimmel als het volgende gebeurt:

 • De spouw is voor de installatie van de isolatie niet voldoende vrijgemaakt.
 • De locatie van uw woning ligt in een gebied met veel wind en regen, waardoor er indringend vocht ontstaat.
 • Uw eigendommen hebben te lijden onder schade aan buitenmuren, zoals scheuren in de pleister, voegwerk of metselwerk.
 • De structuur van uw woning is niet geschikt voor spouwisolatie
 • Het is niet correct geïnstalleerd
 • De holte heeft last van verstoppingen als gevolg van bouwwerkzaamheden.
 • De isolatie is verouderd en heeft te lijden onder een inzinking.

Als de spouwmuurisolatie nat wordt, zal het water dat het over de spouw beweegt, absorberen en mogelijk het muuroppervlak in uw huis aantasten. Het nat worden van de isolatie kan enorm moeilijk te verhelpen en uit te drogen zijn. Dit kan resulteren in vochtige muren in uw woning, wat waarschijnlijk zal leiden tot hogere energiekosten voor uw woning. Bovendien is uw woning waarschijnlijk aanzienlijk kouder en heeft u last van vochtige geuren en schimmelvorming.

Alle bovengenoemde zaken kunnen negatieve gevolgen hebben voor zowel de woning als de bewoner zelf. Het pand kan door het roesten van de muurbindingen de algehele structurele integriteit van de buitenmuren van het pand aantasten. Voor de bewoner kan de kwaliteit van de lucht in het pand negatief beïnvloed worden door de aanwezigheid van vocht en schimmel.

Deze problemen kunnen enkele jaren duren voordat u problemen in uw woning opmerkt. Vocht kan uw muren beschadigen lang voordat de problemen zich beginnen voor te doen. Het is waarschijnlijk dat uw energiekosten ook zullen stijgen als gevolg van het feit dat uw verwarming harder moet werken om de temperatuur op peil te houden.

Hoe werkt spouwisolatie?

De meest gebruikte techniek om spouwmuurisolatie te installeren is het injecteren van speciaal isolatiemateriaal in de spouw tussen de twee muren. Bedrijven die deze service verlenen beginnen meestal met het boren van gaten in uw muren met een diameter van ongeveer 22 mm, die op een afstand van ongeveer 1 mm van elkaar liggen. Vervolgens wordt er een speciaal materiaal in de muur geïnjecteerd voordat de gaten worden afgedicht met cement of pleisterwerk. Het meest gebruikte materiaal bij het aanbrengen van de isolatie is minerale wol en polystyreenbolletjes, hoewel er ook gevallen zijn waarin polyurethaanschuim is gebruikt.

Dit kan leiden tot een verbetering van de isolatie van de muur, waardoor er geen warme lucht uit het gebouw in de spouw kan ontsnappen en er geen koude lucht in het gebouw kan binnendringen.

Kan Spouwmuurisolatie vocht veroorzaken?

Vochtigheidsproblemen zijn de meest voorkomende reden voor consumenten om contact met ons op te nemen en te vragen om spouwmuurisolatie te verwijderen.

Dit is meestal het gevolg van een aantal belangrijke factoren:

 • Het uitwendige metselwerk van de woning laat doordringend vocht toe...
 • Uitsplitsing van de externe weergave
 • Defecte dakbedekkingen of dakgoten
 • Aanzienlijke blootstelling aan slechte weersomstandigheden die doordringend vocht door de buitenmuren veroorzaken
 • Condensatie
 • Een combinatie van het bovenstaande

Het is bekend dat er een verhoogd risico is op het binnendringen van regen in uw woning als een spouw toevallig wordt gevuld met isolatie. Regen die de buitenmuur binnendringt, kan de spouw gemakkelijk overbruggen door het isolatiemateriaal dat vocht kan afvoeren naar de binnenmuren, waardoor uw woonruimte gemakkelijk vochtig wordt.

De belangrijkste symptomen waar u op moet letten in uw woning zijn:

 • Opbouw van schimmel en condensatie op buitenmuren
 • Decoratieve oppervlakken die gekleurd raken en verf afschilferen of loskomen van het behang
 • Een vochtige geur die heerst in uw woning
 • Koude plekken op buitenmuren
 • Deze symptomen kunnen wijzen op een ontoereikende installatie of falende spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie Verwijdering

De manier waarop het bestaande isolatiemateriaal moet worden verwijderd, is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat is aangebracht. Het proces begint met het verwijderen van bakstenen aan de onderkant van de muur om zo pockets te creëren. Vervolgens worden in de buitenmuur op strategische plaatsen gaten geboord. Met behulp van een spouwmuurextractiesysteem wordt het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. De restanten worden vervolgens opgevangen in grote zakken. Onze specialisten maken gebruik van een borescoop om de spouw tijdens het verwijderingsproces volledig te inspecteren en er zo voor te zorgen dat de beschadigde isolatie in zijn geheel wordt verwijderd. Als onze specialisten tevreden zijn over het feit dat de spouwmuur is verwijderd, wordt de muur gerepareerd. Vervolgens wordt het werkgebied rondom het pand schoongemaakt om er zeker van te zijn dat het puin wordt verwijderd.

Wat moet u nu doen?

Een vochtig onderzoek van de specialisten van Richardson & Starling is de eerste stap om uw woning vochtig te laten maken. Als de spouwmuurisolatie en buitenmuurdefecten mislukken, kan dit resulteren in binnendringend vocht, condensatie en schimmel en het is van vitaal belang dat u specialisten inschakelt die deze problemen kunnen verhelpen als ze zich voordoen.

Onze specialisten kunnen de beschadigde spouwmuurisolatie en elke andere actie die nodig is om de vochtproblemen in uw woning te verhelpen, verwijderen. Een verkeerde diagnose van uw vochtprobleem kan leiden tot onnodige verspilling van uw onderhoudsbudget. Huiseigenaren moeten op zoek gaan naar een rationele aanpak van de diagnose en behandeling van hun vochtproblemen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden