Top 10 luchtzuiverende planten in huis

Tenzij je in een huisje midden op de snelweg woont, mag je ervan uitgaan dat de lucht om de woning beter en gezonder is dan de lucht in huis. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. Een belangrijke factor van de luchtkwaliteit is heel eenvoudig; er is doorgaans minder groen in huis. Met luchtzuiverende planten in huis kun je snel het klimaat in huis verbeteren. Lees meer over luchtzuiverende planten

luchtzuiverende-planten

Nadelen van isolatie

Woningisolatie bespaart energie en kosten, het is ook beter voor het milieu. De keerzijde van isolatie is het gebrek aan ventilatie. Naast warmte blijven schadelijke stoffen ook ronddwarrelen in huis, tot ze ingeademd worden door de bewoners. Een aantal van deze stoffen zijn onschadelijk, helaas zijn er ook een aantal gevaarlijke stoffen. Denk aan lijm en verf die overal aanwezig zijn. Door verwarming en andere veranderingen in de ruimte komen er stoffen vrij die nergens naartoe kunnen gaan. Daarnaast zijn er schimmels die sporen afgeven, teer en roet van rookwaren en onaangename geurtjes vanuit de keuken. Alles bij elkaar zorgt voor een onaangenaam leefklimaat met nare geurtjes en schadelijke stoffen. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing om deze luchtvervuiling tegen te gaan.

Luchtzuiverende planten

Het is bekend dat planten met groene bladeren koolstofdioxide omzetten naar zuurstof door een proces dat fotosynthese heet. Daarnaast verdampen planten ook water wat de luchtvochtigheid in de ruimte reguleert. Tegelijkertijd absorberen ze schadelijke stoffen die zich in de lucht bevinden. Dat binnenplanten ook mooi staan in het interieur en een positieve invloed hebben op het humeur lijkt dan haast bijzaak te zijn.

De 10 beste luchtzuiverende planten voor in huis

Uiteraard zijn niet alle planten even goed in het zuiveren van de lucht. Hier zijn de 10 beste luchtzuiverende planten voor thuis:

1. Lepelplant / Spathiphyllum

Lepelplant  Spathiphyllum

Dit is een aantrekkelijke plant dankzij de donkergroene bladeren en de hagelwitte bloemen die een sierlijke vorm bezitten. Deze plant presteert optimaal buiten de volle zon met matig licht tot aan halfschaduw. Het is van belang de aarde vochtig (maar niet doorweekt) te houden, regelmatig water geven is dus van groot belang. De bladeren zijn zeer goed in het opnemen van schadelijke stoffen uit de lucht. Het blad is wel giftig voor zowel honden als katten, huisdierbezitters dienen hier rekening mee te houden.

2. Klimop / Hedera Helix

Klimop  Hedera Helix

Deze plant brengt direct de natuur naar de woonkamer. De klimop is onderhoudsvriendelijk en heeft niet zoveel licht nodig om te groeien. Naast klimmen kunnen de takken ook hangen, geef gemiddeld water zonder de wortels te verdrinken. Naast nare geurtjes van huisdier uitwerpselen worden ook sporen van schimmels uit de lucht gefilterd. De bladeren zijn voor zowel mensen als dieren giftig.

3. Graslelie / Chlorophytum

Graslelie  Chlorophytum

Deze plant is de laatste jaren herontdekt als kamerplant, niet in de minste plaats om de luchtzuiverende eigenschappen. Het betreft een decoratieve plant met een robuuste look en uitlopers die mooi hangen. Er groeien nieuwe plantjes aan de takken die je met gemak weer in een nieuw potje kunt planten. De graslelie heeft behoorlijk wat licht nodig en een gemiddelde hoeveelheid water. De zuiverende eigenschappen zijn voornamelijk op het gebied van formaldehyde, benzeen en xyleen.

4. Goudpalm / Areca / Chrysalidocarpus Lutescens

Goudpalm  Areca  Chrysalidocarpus Lutescens

Dit is een onderhoudsvriendelijke palm die houdt van licht zolang het maar geen direct zonlicht betreft. De aarde zal niet uitdrogen wat voor personen zonder groene vingers een voordeel is. Naast de zuivering van tolueen en xyleen uit de lucht zullen de bladeren vocht in de ruimte uitstekend reguleren. Net zoals bij palmen vaak het geval is zal ook deze goudpalm de lucht enorm goed zuiveren.

5. Krulvaren / Nephrolepis

Krulvaren  nephrolepis

Dit is een bekende varen met bladeren die licht krullen en elegante inkepingen bezitten. Deze exotische varen houdt niet van kou en tocht, veel licht is niet nodig. Bij overmatig licht kunnen de bladeren van groen naar geel verkleuren. Water geven kan beperkt blijven tot regelmatig besprenkelen met een plantenspuit, de wortels zijn gevoelig. Naast schimmelsporen zuivert de krulvaren ook formaldehyde, tolueen en xyleen uit de lucht.

6. Scindapsus

scindapsus

Dit is een krachtige kamerplant die zowel kan hangen als klimmen, wat het een veelzijdige keuze maakt. Voldoende licht is van belang voor de tekening op het blad, de aarde moet vochtig maar niet doordrenkt zijn. De luchtzuiverende eigenschappen zijn uitstekend, dat geldt met name voor de stof formaldehyde. De bladeren zijn enigszins giftig voor huisdieren dus voorzichtigheid is geboden.

7. Rubberplant / Ficus Elastica

rubberplant Ficus Elastica

De rubberplant is weer helemaal terug van weggeweest en past zeer goed in een modern interieur. Deze planten presteren optimaal in een vrij warme omgeving, met een beetje licht tot half in de schaduw. De aarde moet vochtig blijven maar zeker niet te nat. De rubberplant is met name goed in het filteren van formaldehyde uit de omgeving.

8. Aloë Vera

aloe vera

Dit is een populaire kamerplant met een moderne uitstraling, voorzien van bladeren die lang zijn met kleuren zijn variëren van blauwgroen tot grijs. Het is een onderhoudsvriendelijke plant die net als andere vetplanten lange tijd zonder water kan overleven, een behoorlijke dosis zonlicht wordt wel op prijs gesteld. Wanneer er kleine plantjes aan de basis van de Aloë Vera ontstaan, kun je die verpotten voor nieuwe planten. De bladeren zuiveren de lucht van schadelijke stoffen uit reinigingsmiddelen.

9. Drakenbloedboom / Dracaena

Drakenbloedboom  Dracaena

Deze onderhoudsvriendelijke kamerplant heeft niet veel licht nodig, dat maakt plaatsing in huis erg eenvoudig. De aarde moet geheel uitdrogen alvorens nieuw water te geven. Formaldehyde, xyleen en trichloorethyleen worden uit de lucht onttrokken voor een zuiverende werking.

10. Vrouwentongen / Sansevieria

vrouwentongen sansevieria

Dit is een bekende verschijning in veel huishoudens, deze plant zal ook met minder licht goed presteren. Een unieke eigenschapp is het omzetten van koolstofdioxide tot zuurstof in de nacht waarmee het een ideale slaapkamerplant is. Het is een regelrechte allesreiniger die veel schadelijke stoffen uit de omgeving zal filteren.