Werken met luchtzuiverende planten
De rol van planten op aarde is zeer groot. Zoals misschien wel bekend vormen ze een belangrijke natuurlijke filter. De schadelijke stoffen die worden opgenomen worden ook nog eens omgezet in nuttige stoffen. Dit is niet alleen in de vrije natuur zo. Ook in huis kan dit het geval zijn. Daarnaast zien ze er natuurlijk mooi uit en maken ze het huis vrolijker. Wat kunnen ze verder betekenen?
Wat kunnen luchtzuiverende planten?
Het is goed om te weten wat er gebeurt in huis wanneer er meer en meer aan isolatie wordt gewerkt. Het is immers goed voor het milieu, maar het is ook zeer energiezuinig. De uitstoot van CO2 gaat flink terug. Er is echter ook wel een belangrijk nadeel aan werken op deze wijze te noemen. De luchtkwaliteit in huis wordt er immers niet beter van. De vuile en vochtige lucht heeft geen route naar buiten.
Uit onderzoek is gebleken dat planten dan voor een oplossing kunnen zorgen. Zij kunnen de lucht zuiveren. Daardoor kan de kwaliteit van de lucht in huis flink verbeteren. De slechte stoffen worden dan opgenomen en goede stoffen worden uitgestoten door de planten. Dit kan veel waarde hebben
Hoe werkt deze manier van zuiveren?
Het is goed om te begrijpen hoe een plant groeit. Daar heeft het verschillende stoffen voor nodig, waaronder: CO2, stikstof, voedingsstoffen en water. De bladeren van de planten kunnen ademen. Zo kunnen de slechte stoffen worden opgenomen en omgezet in goede stoffen. Zo wordt co2 bijvoorbeeld zuurstof en suiker. Dit wordt gedaan door een chemisch proces dat in de planten zelf plaatsvindt. Op die manier dragen deze planten in zeer belangrijke mate bij aan de zuurstofvoorraad die mensen nodig hebben om te kunne blijven leven.
Ook heel veel andere stoffen kunnen door planten moeiteloos worden opgenomen. Ammonia, aceton, alcohol, benzeen tolueen zijn hier allemaal goede voorbeelden van. Daarnaast zijn er ook allerlei fijnstofdeeltjes die door de planten worden gebonden. De stoffen kunnen overal vandaan komen, van sigaretten tot luchtverfrissers en van behang tot de vloerbedekking. De planten helpen dit oplossen.
Is alleen het gebruik van planten voldoende?
Dat de planten een zuiverend effect hebben op de lucht, is het wel zo dat dit niet voldoende is. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit in de praktijk slechts een beperkt deel van de oplossing is. Daarnaast is bijvoorbeeld ventilatie nodig. Daarbij komt ook dat de planten een bepaalde mate van verzorging nodig hebben om goed te functioneren. Gebeurt dit niet, dan kan er zelfs een negatief effect worden veroorzaakt. De planten beïnvloeden de gezondheid dan zelfs negatief.
De rol van ventilatie bij luchtzuivering
Het is vaak zo dat de lucht in de woning meer vervuild is dan de buitenlucht. Dat komt bijvoorbeeld door het gebruik van schoonmaakproducten, door verf, door bouwmaterialen en zelfs door huishoudelijke apparaten. Daarom is zorgen voor gezonde lucht in huis essentieel. Daar kunnen de planten een rol in spelen, maar de combinatie met goede ventilatie is in ieder geval van groot belang. Dit is nog altijd het meest effectief te noemen. Lees hier meer over de verschillende soorten ventilatiesystemen.
Er is bovendien ook een functie voor ventilatie die niet door de planten vervuld kan worden. Naast het aanvoeren en afvoeren van lucht gaat het namelijk ook om het op peil houden van de vochtigheidsgraad in huis. Ook dit is belangrijk voor een gezonde woning. Op die manier kan de gezondheid ook in goede orde worden gehouden. Het is dus ook essentieel om te zorgen voor een goed systeem.
Er is natuurlijk wel een belangrijke andere oplossing, namelijk het zorgen voor natuurlijke ventilatie. Dit kan worden gedaan door de ramen en deuren te openen. Al is het dan natuurlijk wel zo dat er warmte wegtrekt uit de woning. Bovendien is de circulatie niet in goed regelmaat te krijgen. Een mechanisch systeem is dan de oplossing.
Hoeveel luchtzuiverende planten zijn gewenst?
Wie in ieder geval wel deels gebruik van de planten wil maken, moet natuurlijk wel wat goede informatie hierover kunnen gebruiken. De zaken die hierin meespelen zijn bijvoorbeeld de huidige luchtkwaliteit, het aantal bewoners van een woning en de soort planten waarvoor gekozen wordt.
Wanneer dit duidelijk is, dan is het goed om dit te koppelen aan de standaardmeeteenheid van 350 gram bladmassa per persoon. Zo is een goede zuivering te verzorgen. Let wel op dat dit dus wel om planten van de beste kwaliteit moet gaan. Een aantal voorbeelden zijn de lepelplant en verschillende varensoorten.
Welke kies je?
Het is slim om de juiste planten te kiezen. Dat zijn de planten met een groot bladoppervlak. Die zijn beter in staat de schadelijke stoffen op te nemen. Het zijn vaak planten die het goed doen in vochtige gebieden zoals Zuid-Amerika en Azië. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opties op dit gebied.
1. Lepelplant (Spathiphyllum)
De lepelplant is misschien wel de beste optie als luchtzuiverende plant. Deze geeft namelijk ook kleurige bloemen. Let wel op dat de plant niet in de volle zon mag staan. Verder is de verzorging gemakkelijk. Eenmaal per weet wat water is vaak al voldoende voor succes.
2. Krulvaren (Nephrolepis)
Wanneer voor een krulvaren wordt gekozen, dan is ook het niet in de zon zetten de belangrijkste factor. Anderzijds mag het ook niet te koud worden. Let wel op dat er met wat meer regelmaat water gegeven moet worden. Daarnaast is goede en speciale voeding van belang. Dit zorgt voor goede kwaliteit.
3. Zinkvaren (Phlebodium)
Ook ander varens kunnen het goed doen. De zinkvaren, die ook wel bekendstaat als de blauwvaren, is hier een voorbeeld van. Die kan bijvoorbeeld hangend worden toegepast. De bladeren hebben een mooie kleur en zorgen voor een fijne sfeer in huis. Ook hier geldt weer dat licht belangrijk is, maar de volle zon vermeden moet worden. Eenmaal per week water is wel voldoende. Geef dan niet te veel en maak het water niet te koud. Dit is vaak al voldoende om de plant goed zijn werk te laten doen.
Wanneer gezorgd wordt voor goede lucht in huis, dan moet naast een combinatie van planten ook voor een ventilatiesysteem worden gekozen. Neem daarover altijd contact op met een erkende expert op dit gebied.