Verhuurders: Bescherm uw eigendommen en voorkom schadeclaims.

eigendom beschermen

De afgelopen jaren hebben de wetswijzigingen geleid tot een strakkere aanpak van de woonomstandigheden van de huurders, met name wat betreft vochtige en zwarte schimmel. Als gevolg daarvan benaderen tal van advocatenkantoren en advocatenkantoren huurders en adviseren hen om hun verhuurders "aan te klagen" en schadevergoeding te eisen voor zaken als condensatie en schimmel.

Lees ook: Waarde toevoegen aan je huis.

Deze kantoren bieden ook een 'no win, no fee' voordeel waardoor hun aanpak nog aantrekkelijker wordt. Hoewel dit betekent dat malafide verhuurders die hun huurders graag in een ongezonde omgeving laten wonen, eindelijk hun comeback krijgen, betekent dit helaas ook dat particuliere verhuurders met goede bedoelingen ook risico's lopen.

Het lijkt erop dat advocatenkantoren condensatie/vochtige/kleine huurwoningen als lucratieve winsten zien, zozeer zelfs dat ze zich op huurwoningen richten. Deze firma's maken gebruik van foldertjes bij woningen met rubrieken als "waar condensatie optreedt, kan er compensatie zijn". Verder duiken ze ook op in zaken als Facebook-community groepen en betalen ze voor reclame om zich te richten op huurders.

Aan de andere kant berekent de geregistreerde liefdadigheidsinstelling Shelter dat er bijna een miljoen huurwoningen zijn met risico's die een ernstig risico vormen voor de gezondheid en veiligheid op dit moment - waarbij ongeveer 2,5 miljoen mensen betrokken zijn, dus er is behoefte aan juridische vertegenwoordiging.

De toename van de aandacht voor dit soort zaken van advocaten is waarschijnlijk het gevolg van de Wet op de geschiktheid van woningen voor menselijk gebruik die in maart 2019 van kracht wordt. Deze wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle huurwoningen geschikt zijn voor menselijke bewoning en om de verhaalsmogelijkheden van huurders te versterken tegen de minderheid van verhuurders die niet voldoen aan hun wettelijke verplichtingen om hun eigendommen veilig te houden.

De wet is van toepassing op de sociale en particuliere huursector en maakt duidelijk dat verhuurders ervoor moeten zorgen dat hun huurwoning, met inbegrip van eventuele gemeenschappelijke delen van het gebouw, geschikt is voor menselijke bewoning aan het begin van de huurperiode en gedurende de gehele periode.

Deze veranderingen bedreigen natuurlijk alleen die verhuurders die de huurders graag in een onveilige, onhygiënische en gevaarlijke omgeving zouden laten wonen. Er zijn ook uitzonderingen op de wet, de verhuurder zal niet verplicht zijn om ongeschiktheid te verhelpen wanneer:

 • het probleem wordt veroorzaakt door het gedrag van de huurders
 • het probleem wordt veroorzaakt door gebeurtenissen zoals branden, stormen en overstromingen die volledig buiten de controle van de verhuurder vallen (soms 'daden van God' genoemd)
 • het probleem wordt veroorzaakt door de eigen bezittingen van de huurders
 • de verhuurder heeft geen toestemming kunnen krijgen voor bijvoorbeeld een bouwvergunning, toestemming van een vrije eigenaar, enz. Er moet bewijs zijn van redelijke inspanningen om toestemming te krijgen.
 • de huurder is geen individu, bijvoorbeeld lokale overheden, nationale parken, woningcorporaties, onderwijsinstellingen

Verhuurders moeten zich echter nog steeds bewust zijn van de handeling, aangezien veel bedrijven alle mogelijkheden benutten om een zaak te bepleiten. Om eventuele juridische dreigingen weg te nemen, moet u waakzaam blijven en ervoor zorgen dat uw eigendom voldoet aan het volgende;

 • Het gebouw is niet verwaarloosd en daardoor in een slechte staat...
 • Het gebouw is stabiel
 • Er zijn geen ernstige vochtproblemen - er zijn vele vormen van vocht, dus zorg ervoor dat uw eigendom niet wordt aangetast.
 • Er is genoeg natuurlijk licht
 • Er zijn geen problemen met de aanvoer van warm en koud water.
 • Er zijn geen problemen met de afvoer en de toiletten
 • Er is niet genoeg ventilatie.

Condensatie is een zeer zichtbare factor van slechte ventilatie en iets wat uw huurders gemakkelijk kunnen aantonen op foto's. Ook de schade als gevolg van condensatieproblemen is - vooral voor een rechter - zeer duidelijk. Door te investeren in een goed ventilatiesysteem voor uw huurwoning voorkomt u veel meer dan alleen wat stromende ramen, u kunt zelfs een gevangenisstraf en een verlies van duizenden ponden tegengaan.

Het ventilatiesysteem dat u nodig heeft is gebaseerd op de woning; de grootte ervan, of het nu gaat om een huis, bungalow of zelfs een flatgebouw en de ventilatiebehoefte van de woning. Het is dus belangrijk dat u met een expert op het gebied van ventilatie spreekt die u kan helpen bij het ontwerpen van het juiste systeem voor uw woning en ervoor kan zorgen dat er voldoende lucht in de omgeving van uw woning circuleert om het probleem permanent te verhelpen.

EnviroVent heeft een breed scala aan ventilatieproducten van; Positive Input Ventilation - een woningventilatiesysteem voor het hele huis, dat steeds vaker wordt gebruikt in de sociale woningbouw en huurwoningen om hoge niveaus van vocht in de lucht te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren of een hoogwaardige afzuigventilator die is ontworpen voor badkamers en keukens en bestaat uit inline afzuigventilatoren, stille afzuigventilatoren, wandventilatoren en axiale ventilatoren.

Met meer dan 30 jaar ervaring in het oplossen van condensatie- en schimmelproblemen in België, denken we graag dat we weten waar we het over hebben en beschouwen we onszelf als de experts als het gaat om het bieden van permanente oplossingen voor het verhelpen van condensatie- en schimmelproblemen.

Met een team van lokale landmeters en installateurs in het België werken we nauw samen met particuliere verhuurders, verhuurders en meer dan 500 geregistreerde aanbieders van sociale woningen en grote inkoopcombinaties om de juiste oplossing te leveren voor renovatieprogramma's, responsieve reparatiewerkzaamheden en ontwikkelingsprojecten.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden