Verschillende soorten afvoerbuizen

Voor de afvoer van het afvalwater van onze huizen en industriegebieden zijn in elk gebied afvoerbuizen nodig. Er zijn verschillende soorten afvoerbuizen voor elk doel.

Verschillende soorten afvoerbuizen

Lees meer over: drainage

Een leiding die de overdracht van water van de ene plaats naar de andere vergemakkelijkt, staat bekend als een drainagebuis. Ze zijn van het grootste belang, omdat ze de belangrijkste taak vervullen om het afvalwater van onze huizen of een industrie af te voeren. Ze zijn ook belangrijk voor het voorkomen van overstromingen die worden veroorzaakt door moerasachtige omstandigheden en bodemerosie. Nu zijn er verschillende soorten drainagebuizen die worden gebruikt voor verschillende soorten drainageproblemen. Vandaag de dag zijn de meest gebruikte drainagebuizen PVC en polyethyleen. Daarnaast zijn er echter nog verschillende andere buizen die gebruikt worden om de afvoer van afvalwater te manipuleren.

Gegolfde polyethyleen afvoerbuizen

Gegolfde drainagebuizen zijn sterke, duurzame en kosteneffectieve oplossingen voor goede afwateringssystemen. Bovendien is polyethyleen een chemisch inerte kunststof, die zeer corrosief en slijtvast is. Dit type drainagebuizen heeft zich goed bewezen tegen de zwaarste omgevingsomstandigheden en extreme weersomstandigheden. In feite is ongeveer 90% van de afvoerleidingen gemaakt van golfpolyethyleen.

PVC-drainagebuizen

Polyvinylchloridebuizen worden op grote schaal gebruikt in afvoersystemen, omdat ze goedkoop, duurzaam en gemakkelijk te monteren zijn. PVC-buizen zijn goed voor ongeveer 75% van het afvalwater. Deze buizen zijn sterk om elke druk te verdragen en hebben gewoon lijm nodig om twee delen samen te voegen, wat tijd bespaart bij het solderen of lassen. Het enige nadeel van deze PVC-buizen is dat ze stijf zijn en niet in de gewenste vorm kunnen worden gebogen.

Betonnen afvoerbuizen

Betonnen buizen hoeven niet te worden geïntroduceerd, omdat ze het meest worden gebruikt in bouwmaterialen. De lokale beschikbaarheid, de effectieve kosten, de sterkte en de duurzaamheid maken het de meest gebruikte afvoerbuizen. Een andere reden waarom deze buizen op grote schaal worden gebruikt, is het milieuvriendelijke karakter en de niet-brandbare eigenschap in tegenstelling tot andere plastic buizen.

Klei-drainagebuizen

Opnieuw een meer milieuvriendelijke en sterk als plastic, zijn kleidrainagebuizen. Hoewel deze buizen sterk en milieuvriendelijk zijn, moeten ze na verloop van tijd worden vervangen, omdat ze door extreme weersomstandigheden en de druk van het afvalwater waarschijnlijk scheuren zullen gaan vertonen. Tegenwoordig wordt het kleipijpwerk echter bedekt met een laagje beton om het stijf en duurzamer te maken dan voorheen.

Gietijzeren afvoerbuizen

Gietijzeren buizen worden meestal gebruikt in huishoudelijke rioleringstoepassingen en worden onder de grond geïnstalleerd om afvalwater door te laten stromen en het zuiveringscentrum te bereiken met het oog op recyclage. Deze buizen staan bekend om hun duurzaamheid en taaiheid. In feite is de reden dat gemeenten deze buizen gebruiken, dat je ze gewoon moet installeren en vergeten. Het heeft geen onderhoud of reparatie nodig en kan meer dan honderd jaar meegaan.

Koperen afvoerbuizen

Koperen leidingen werden vroeger op grote schaal gebruikt voor residentiële water- en drainagelijnen. Deze buizen worden echter vervangen door PVC of plastic, omdat koper nu vrij duur is en de neiging heeft om te roesten over een periode van tijd. Bovendien kunnen deze leidingen geen koud klimaat verdragen en zullen ze waarschijnlijk barsten als het water erin bevriest. Daarom worden ze tegenwoordig zeer zelden gebruikt als onderdeel van afwateringssystemen.

Gegalvaniseerde Drainagebuizen

Gegalvaniseerde buizen werden in het begin van de jaren 1900 op grote schaal gebruikt voor de afvoer. Ze waren populair omdat ze kostenefficiënt en gemakkelijk verkrijgbaar waren. Al snel werden verschillende problemen zoals lekkage, hoog onderhoud en verkleuring geconstateerd en werden deze leidingen vervangen door kunststof- of PVC-buizen. Zeer zelden zult u deze buizen zien worden gebruikt voor afwateringswerkzaamheden op dit moment.

Elk type drainagebuis heeft zijn eigen karakteristieken. Het is dus het beste dat u een professional raadpleegt voordat u een drainageleiding koopt voor reparatie aan huis.