Franse Drainage

Heeft u een permanente vochtige plek in uw tuin? Krijgt u altijd water in uw kelder na een hevige regenbui? Een eenvoudige oplossing kan helpen bij het opdrogen. Hier zijn de basisprincipes.

franse drainage

Lees meer over: wat is een drainage

Dingen met "Frans" in de titel zijn meestal sjiek, toch? Poedels, parfum, gebak. Maar een Franse afvoer is niets meer dan een sloot in de grond, met een geperforeerde pijp onder een laagje grind. Die pijp zorgt ervoor dat stormwater wegstroomt van waar je het niet wilt - bijvoorbeeld langs de fundering - en zet dat water af op een meer wenselijke plaats, zoals de gemeentelijke riolering of een regenvat.

Wat is een franse drainage

Het klinkt elegant, maar in werkelijkheid is het niets verfijnder dan een met grind beklede sloot met een ingebedde pijp die het water van het huis afvoert.

Terwijl de goten de neerslag opvangen als ze van het dak afvloeien, beheren de Franse afvoergoten het water op de begane grond. Laten we zeggen dat na een regenbui het water de neiging heeft om zich op een bepaalde lage plek op uw terrein te poolen. Het omleiden van de stroming van het water met een Franse afvoer zou dat probleem verlichten.

Een Franse afvoer biedt ook een oplossing voor kelders die water via de fundering toelaten. In deze "natte" kelders drukt het water tegen de fundering en lekt het geleidelijk door. Met een Franse afvoer kan het water in de buurt van de fundering echter worden omgeleid en elders worden afgezet.

Als het water uw kelder blijft binnendringen, ondanks de schijnbaar adequate buitenafvoer, dan moet u misschien een Franse afvoer binnenshuis installeren. De installatie omvat het snijden van een geul in de kelderplaat langs de omtrek van de fundering, het leggen van een pijp in de geul en het plaatsen van een carterpomp om het water van binnen naar buiten te verplaatsen.

franse drainage

Het graven van een gracht voor een Franse drainage of afvoer

Of het nu in de tuin of in de kelder is geïnstalleerd, een Franse afvoer werkt volgens hetzelfde principe. Eerst wordt een geul gegraven met een helling in de richting die u wilt dat het water gaat; een helling van 1 inch voor elke 8 voet lengte is over het algemeen aan te bevelen. Om de juiste hoek te bepalen, gebruikt u een vlak touw dat tussen de palen wordt vastgebonden en meet u vervolgens de afstand van dat referentiepunt tot de bodem van de sleuf.

Omdat er een direct verband bestaat tussen de diameter van een afvoerpijp en de relatieve effectiviteit ervan, maak uw put niet kleiner dan 12 inch breed en streef naar een diepte tussen 18 en 24 inch. Als u een Franse afvoer rond uw fundering installeert om vocht in de kelder te voorkomen, zorg er dan voor dat u de leiding onder de plaat of het afgewerkte vloerniveau plaatst.

Het leggen van leidingen en buizen voor uw drainage

Na het graven van uw geul, vul het met een paar centimeter gebroken steen. Bedek de steen met waterdoorlatend landschapsweefsel om onkruidgroei te ontmoedigen. Leg vervolgens de leidingen in de geul. Kies een van de twee soorten, ofwel hard PVC met voorgeboorde gaten of flexibele afvoerpijp gesneden met spleten. PVC gaat langer mee en als u een verstopping tegenkomt, kan het met druk of een loodgietersslang worden gereinigd. Flexibele pijp is daarentegen goedkoper en gemakkelijker om mee te werken.

Kiezen voor PVC? Aan het begin van uw pijpleiding kunt u een hoekverbinding van 45 graden aanbrengen en vervolgens de verbinding aansluiten op een pijp die uit de grond kan blijven steken voor een gemakkelijk toegankelijk reinigingspunt. Een ander belangrijk ding om in pvc-installaties te onthouden: Richt de pijpgaten naar beneden. Hoe contra-intuïtief het ook kan zijn, de Franse afvoerkanalen werken door water toe te staan om in hen van onderaf te stromen.

Wikkel het landschapsweefsel om de pijp om de pijp heen om te voorkomen dat vuil en wortels het systeem hinderen. Vul tot slot de sleuf met grind om de sleuf te egaliseren. Als alternatief kunt u de sleuf ook met grind vullen tot een punt dat een paar centimeter onder de helling ligt en vervolgens vuil toevoegen om de resterende afstand te overbruggen. Hoewel het afdekken van de pijp de toekomstige onderhoudsinspanningen bemoeilijkt, maakt dit het mogelijk om de Franse afvoer volledig te verbergen.

Verdere opmerkingen over Franse afvoeren

  • In plaats van de pijp te omwikkelen met tuinarchitectuurstof, kunt u een flexibele geperforeerde pijp kopen die wordt geleverd in een waterdoorlatende stof.
  • Als u van plan bent om een lange geul te graven, denk dan aan het huren van een sleufgraver om er sneller werk van te maken.
  • Plaats een opvangcilinder aan het eind van uw afvoer als een manier om regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin.
  • Verwacht na het graven van sleuven een grote hoeveelheid los vuil te hebben dat een huis nodig heeft. Voordat u met het project begint, beslist u wat u met het vuil gaat doen.