Vocht in de kelder bij nieuwbouw, hoe kan dat?
Dat een kelder van een oud pand vochtig wordt is begrijpelijk. De manier van bouwen was vroeger vaak verre van optimaal, en de gebruikte materialen zullen na verloop van tijd slijten. Waarom zijn kelders bij nieuwbouwwoningen soms net zo vochtig of zelfs meer als oude panden? We bekijken waarom dit het geval is, en wat de oplossing kan zijn.
Bekijk hier: alle soorten vochtproblemen en hun prijzen om het op te lossen
Vocht in de kelder
Een vochtige kelder is zonde van al die ruimte onder het woonoppervlak. Je kunt er geen waardevolle goederen opslaan, en een extra slaapkamer inrichten is ook geen optie. Vocht in de kelder komt door een gebrek aan isolatie, optrekkend vocht is niet hetzelfde als vocht in de muren door neerslagwater tegen de gevel. In de kelder is het doorgaans grondwater dat door de muren heen komt. Maar waarom komt dit ook voor bij nieuwbouw?
Kelder onder het maaiveld
Oude panden zoals in de binnenstad van iedere grote gemeente zijn destijds op die locatie gebouwd omdat de bodem van optimale kwaliteit was. In de loop der eeuwen zijn hier wijken omheen gebouwd die niet altijd op de meest gunstige locaties staan. In deze aarde zit vaak veel grondwater, wanneer de kelder zich onder het maaiveld bevindt kan dit consequenties hebben. Niet alleen voor de kelder, ook in de bovenliggende etage zal er meer gestookt moeten worden omdat de vloer koud zal aanvoelen.
Kelderdichting
Een manier om de kelder droog te houden heet kelderdichting als vochtbestrijding, hiermee wordt de ruimte goed geïsoleerd van het omringende grondwater. Het voelt niet langer klam en vochtig, ook zal er van muffe lucht of schimmelvorming geen sprake meer zijn. Kelderdichting is niet een goedkope oplossing, het is wel een waardevaste investering. Want nu kan de kelder als woon- of leefruimte gebruikt worden, mits er voldoende isolatie aanwezig is. Zo kun je een kamer bijvoorbeeld verhuren voor directe inkomsten, ook bij verkoop zal de waarde van de woning stijgen.