Gevaar van schimmelvorming bij vochtproblemen

Schimmel in huis ziet er niet mooi uit, daar is iedereen het wel over eens. Maar is schimmel ook gevaarlijk voor de bewoners? Wat moet je doen om schimmel te vermijden, en hoe kun je handelen als er schimmel in de woning aanwezig is?

Wat zijn schimmels?

Eenvoudig gesteld zijn schimmels kleine paddenstoelen. Ze zullen zich verspreiden door sporen in de lucht te brengen. Hoewel deze sporen in meer of mindere mate in iedere woning aanwezig zijn, kunnen ze in een omgeving die vochtig en warm is uitbreiden als grote plekken. Dat ziet er niet alleen vies uit, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Gevaar van schimmels in huis

De sporen van schimmels zijn vooral gevaarlijk voor kleine kinderen, personen met problemen aan de luchtwegen en mensen met een zwak immuunsysteem. Niet alleen kan het astma erger maken, het kan ook infecties aan de luchtwegen veroorzaken. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

gevaar van schimmelvorming
  • Ontstoken longblaasjes en kleine luchtwegen die voortkomen uit een allergische reactie op organische stoffen.
  • Een neusbijholteontsteking die chronisch is.
  • Een voorhoofdsholteontsteking die ontstaat door een allergische reactie.

Wanneer je klachten hebt aan de luchtwegen kan dit door schimmel in huis komen. Wanneer je schimmel kunt waarnemen op de muren of als het muf ruikt in huis adviseren we direct stappen te ondernemen. In dit artikel vind je meer informatie terug over de veel voorkomende vocht problemen.

Voorkomen van schimmel in huis

Voldoende ventilatie van vochtige ruimtes is de beste manier om schimmelvorming tegen te gaan. Hoewel warmte een rol speelt bij de vorming van schimmels, is een te koele woning van lager dan 15 graden Celsius extra gevoelig voor schimmelvorming.

Verwijderen van schimmel in huis

Door te gaan poetsen bestaat er de kans dat de sporen zich juist verder zullen verspreiden, let ook op met chemische reinigingsmiddelen. Draag altijd handschoenen en mondbescherming, en schakel bij twijfel een specialist in.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.