Vocht in de muur meten

Als je last hebt van vochtige muren dan kunnen daar allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Toch moeten vochtige muren aangepakt worden. Ook al is de oorzaak misschien minder ernstig, vochtige muren kunnen namelijk voor grote overlast zorgen. Naast lelijke vochtplekken op de muur, gedijt ook schimmel erg goed op vochtige plekken. Schimmel kan als dit niet tijdig aangepakt wordt, onherstelbare schade veroorzaken aan het pleisterwerk en zelfs de constructie. Ook is schimmel uitermate slecht voor de gezondheid. Dat vocht in de muur verholpen moet worden is wel duidelijk, alleen de wijze waarop is niet gemakkelijk te bepalen. Daarvoor moet je eerst de daadwerkelijke oorzaak van het vocht in de muur achterhalen. Dit kun je doen door het vocht in de muur te laten meten, oftewel door lekdetectie.

Vocht in de muur meten

Waarom lekdetectie?

Lekdetectie is een belangrijk onderdeel in het vochtvrij krijgen van je muur. Een vochtige muur kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Als je zonder diagnose bezig gaat om je vochtprobleem op te lossen, loop je de kans dat je een hele andere oorzaak gaat aanpakken en juist niet de werkelijke oorzaak van het vochtprobleem. Je gaat bijvoorbeeld de waterkering in je woning opnieuw aanbrengen omdat je denkt dat het probleem daar ligt, terwijl het vocht in de muren ontstaat door overbrugging of lekkage. Dit is jammer van de tijd en het geld die je spendeert. Zorg dus eerst dat je een goede diagnose stelt, voordat je daadwerkelijk je vochtprobleem gaat aanpakken.

Oorzaken van vocht in de muur

Als je in een oudere woning woont, dan bestaat het risico dat je woning nog niet is voorzien van een waterkering. Een waterkering in een woning werd pas toepast in woningen vanaf de jaren 80. De kans is dan groot dat je muren vochtig worden door optrekkend vocht. Hierbij komt grondwater in contact met de muren van de woning en trekt omhoog. Een adequate oplossing hiervoor is het alsnog aanbrengen van een waterkering. Ook overbrugging kan een een oorzaak zijn. Bij overbrugging is het pleisterwerk onder de waterkering aangebracht. Het is dus niet zo dat je dan last hebt van optrekkend vocht via de muren, maar via het pleisterwerk. Bij lekdetectie zal dit naar voren komen als enkel het pleisterwerk vochtig is en niet de muren zelf. En dan is er nog lekkage dat een oorzaak van vochtige muren kan zijn. Omdat veel leidingen in de muren zitten kan een kleine lekkage heel geleidelijk gaan. Ook hoeft de lekkage niet op de plek te zitten waar de muur vochtig is. Met lekdetectie kun je zonder breekwerk achter de locatie van de lekkage komen.

Hoe vocht in de muren meten?

Een beproefde methode om de hoeveelheid vocht in de muur te meten is door de caliumcarbide test. Er worden dat gaten in de muur geboord en de inhoud van het boorsel wordt in een fles met caliumcarbide gedaan. Er zal daarna op de fles af te lezen zijn hoe diep het vocht in de muur zit. ER kunnen enkele oorzaken dan reeds uitgesloten worden. Als er lekkage wordt vermoed dan is het gebruik van infrarood een goede methode. Via warmtestraling kan de exacte locatie worden vastgesteld van de lekkage zonder dat de muur opengebroken hoeft te worden.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.