Vochtige muren behandelen : Tips en oplossingen

Vocht in huis is een echte plaag, vooral wanneer de muren zijn aangetast. Of de vochtige muur nu wordt veroorzaakt door capillaire werking, waterinfiltratie vanuit de gevel, het dak of ondergrondse keldermuren, of door te vochtige binnenlucht, het heeft schadelijke gevolgen voor het gebouw, maar ook voor de gezondheid en het comfort van de bewoners van het huis.

muren vocht plekken

Gevolgen van vochtige muren

Wat de oorzaak van je vochtige muren ook is, de gevolgen kunnen in alle gevallen groot zijn. Naast onnodig verspilde energie zal vocht in de muren ervoor zorgen dat het behang- en pleisterwerk aangetast wordt en zal gaan loslaten. Er zullen lelijke vochtplekken verschijnen en nog erger is dat schimmels hier erg goed kunnen gedijen. Na verloop van tijd zullen je muren worden ontsiert met zwarte schimmelplekken. Schimmel heeft de eigenschap om diep in het materiaal te trekken. Hierbij kan zelfs de constructie aangetast worden. Als je schimmel dus door laat gaan, kan je dit veel geld kosten. Ook zijn schimmels zeer schadelijk voor de gezondheid. Je kunt last krijgen van hoofdpijn en ook klachten met luchtwegen is een veelgehoorde klacht. Je kunt ook allergische klachten krijgen, zoals huiduitslag. Vocht in muren en schimmel is ook een uitermate slechte combinatie voor mensen die gewrichtsklachten hebben. Hun klachten zullen dan verergeren.

Ook kun je overlast ervaren door ongedierte. Zilver- en papiervisjes en pissebedden zijn normaliter geen gevaar voor de gezondheid van mensen, maar het is ook allesbehalve fris als je dit ongedierte in je huis hebt. Huisstofmijt is ook een soort ongedierte wat in een vochtige woning erg goed kan gedijen. De uitwerpselen hiervan kunnen wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook hier kun je last krijgen van klachten met de luchtwegen, zoals astma en kortademigheid of huiduitslag. Dat je dat moet aanpakken is dus wel duidelijk. Maar om dit effectief aan te kunnen pakken moet je wel de daadwerkelijke oorzaak achterhalen.

Oorzaken en hun oplossingen

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht behoort tot één van de grootste vochtproblemen, vooral bij oudere woningen. Vanaf de jaren 80 worden alle nieuwbouwwoningen standaard voorzien van een waterkering, maar dit was niet vanzelfsprekend bij oudere woningen. Het zijn dan vooral ook deze woningen die last krijgen van opstijgend vocht. Heb je vooral veel vocht aan de onderkant, dan heb je ook last van opstijgend vocht. Grondvocht krijgt dan de kans om in de onderkant te sijpelen en omhoog te trekken. Dikwijls ontstaat dit probleem reeds in de kelder van de woning. Er is zeker wat te doen. Dit is grondvocht dat door het ontbreken van een goede waterkering via de fundering in de gevel van de woning trekt.

vochtige muren schimmels

Oplossing: waterkering of onderkapping laten aanbrengen tegen vocht in de muur

Een zeer grondige oplossing is achteraf een waterkering aan laten brengen. Dit wordt ook wel onderkapping genoemd. Bij het onderkappen van de woning worden op grondniveau de stenen uit de muur of binnenmuur gehaald en wordt er een waterafstotende laag van meestal kunststof aangebracht. Dit gebeurd aan zowel de binnenkant als de buitenkant. Onderkappen is zeer drastisch en moet niet onderschat worden. Het is daarom aan te raden om onderkapping te overwegen als je van plan bent om je woning te renoveren. Een goedkopere en minder drastische wijze is het injecteren van de muren. Ook op grondniveau worden gaten geboord met een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar. Daarin wordt een waterafstotende gel of vloeistof ingespoten. Dit trekt in het metselwerk, zal daar uitzetten en uitharden en vormt een goede bescherming tegen optrekkend grondvocht. Bij het injecteren van spouwmuren zal ook zowel de buiten- als de binnenkant geïnjecteerd moeten worden. Ook het injecteren is een zeer effectieve methode.

Lees meer over: Vochtige binnenmuren behandelen: Tips en oplossingen

2. Doorslaand vocht in muren

Als buitenmuren poreus worden of er ontstaan scheuren in, dan zijn ze extra gevoelig voor de weersinvloeden. Regen slaat tegen de muren aan en kan naar de binnen trekken . Ook kunnen de stenen en het metselwerk verzadigd raken door het doorslaande vocht, waardoor het vocht een weg naar de binnenmuren zoekt.

Lees meer over: vochtige buitenmuur behandelen: tips en oplossingen

Wanneer de buitengevel van de woning is beschadigd, verliest de woning zijn beschermende schil. Regenwater kan zich dan eenvoudig een weg naar binnen banen via scheuren in het steen- of voegwerk. De muren zullen dit gaan absorberen en na verloop van tijd verzadigd raken. Het slaat vervolgens letterlijk door naar de binnenmuren die vochtig zullen worden. Op de vochtige muren kan dan schimmel ontstaan of kunnen er zich andere problemen voordoen.

doorslaand vocht in muren

Oplossing: Impregneren van de buitengevel tegen vocht in muur

Een effectieve oplossing voor doorslaand vocht is het impregneren van de buitengevel. Eerst zullen scheuren gerepareerd moeten worden, waarna de gevel behandeld wordt met een hydrofoberend middel. Dit impregneermiddel trekt in het metselwerk en laat een waterafstotende laag achter. Impregneren heeft tevens de positieve eigenschap dat vuil, mossen en algen zich niet goed aan de muren meer zullen vasthechten. Bij ernstige beschadigde gevels is het te overwegen om een nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Hiermee knap je tevens het uiterlijk van de woning geheel op.

3. Condensatievocht

In huis heb je altijd te maken met woonvocht. Bewoners koken, douchen en verliezen ook zelf veel vocht. Dit vocht wordt bij een goede ventilatie naar buiten afgevoerd. Wanneer er geen goede ventilatie in huis aanwezig is, wordt het vochtgehalte in huis te hoog en zal er condensatie ontstaan. Dit is vooral terug te zien op koude oppervlakken, zoals ramen. Maar ook kan condensatievocht zich gaan afzetten op de muren. Je krijgt dan te maken met vochtige muren en alle daaraan verbonden problemen. Je kunt het herkennen aan schimmelvorming op de muur, langdurig beslaan van de ramen aan de binnenzijde en vochtplekken op de binnenmuur

Soms kan een eenvoudige oplossing volstaan, bijvoorbeeld door een badkamerventilator te installeren . Er zijn nog tal van andere mogelijkheden op het gebied van ventilatie waarmee je ook flink op de stookkosten kunt besparen.

vochtbestrijding condensatievocht

Oplossing: Goede ventilatie

De oplossing voor overmatig condensatievocht is relatief eenvoudig. Je moet namelijk zorgen voor een goede ventilatie. Dit kan op een natuurlijke wijze, door het aanbrengen van ventilatieroosters in deuren of ramen, maar je kunt ook een mechanisch ventilatiesysteem aan laten leggen. Er worden dan op strategische punten ventilatoren aangelegd die verontreinigde lucht kan afvoeren en verse lucht kan invoeren. Bij moderne mechanische ventilatiesystemen kun je het vochtgehalte meten en de mate van ventilatie zelf regelen.

4. Koudebruggen

Woningen zijn doorgaans goed geïsoleerd. Toch kan het voorkomen dat er foutief geïsoleerd is en de isolatie onderbroken wordt. We spreken dan van een koudebrug. In een spouwmuur kunnen koudebruggen ontstaan door isolatiemateriaal dat niet goed is verdeeld over de spouw of is uitgezakt. Dit hoeft niet perse enkel aan de isolatie liggen, het kan ook als het pleisterwerk is doorgetrokken onder het grondniveau en daardoor vocht opneemt. Er kunnen dan alsnog vochtige muren ontstaan. Ook kun je een probleem hebben met de isolatie in de spouw dat weggezakt is, waardoor er ook een koudebrug ontstaat.

Oplossing: Reparatie

De oplossing zit hem in het repareren van de koudebrug. Veelal betekend dit dat bijvoorbeeld de spouw opnieuw geïsoleerd moet worden. Wel zul je de koudebrug eerst moeten detecteren. Dit kan met een infraroodcamera. Je kunt de koudebrug dan ontdekken, zonder dat je muren hoeft weg te breken.

5. Lekkage door vochtige muren

Leidingen zitten vaak verborgen. Als er een klein scheurtje in een leiding ontstaat, kun je er last van krijgen. Dit kan heel geleidelijk gaan omdat er geen sprake is van een leidingbreuk. Na verloop van tijd zul je problemen ervaren, zoals een muur dat vochtig wordt, vochtplekken en schimmels. Ook zul je het kunnen opmerken aan je energiefactuur.

lekkend plafond

Oplossing: vocht meten in muur en lekdetectie

Belangrijk is het om een lekdetectie uit te laten voeren. Je hebt namelijk niet de garantie dat als jij de muren wegbreekt op de plek waar het vochtig is, dat de lekkage daar ook zit. Door een lekdetectie te laten uitvoeren kun je meestal met behulp van een infraroodcamera de lekkage detecteren en vervolgens laten repareren.

Verdere schade voorkomen

Als je de oorzaak van vocht in de muren niet snel en direct aanpakt, zal het probleem zich alleen maar vergroten. Hierdoor zal de schade alleen maar groter worden en reparatie nog veel duurder. Ook zal de waarde van je woning drastisch in waarde kunnen zakken. Het is dus van belang om direct na ontdekking van je vochtprobleem dit direct aan te pakken. Wil je het goed aanpakken, zodat je ook definitief van je vochtprobleem verlost bent, schakel dan een specialist of vochtbestrijders in.

vochtige vloer