Verborgen gebreken: Voorkom bij het kopen van een woning discussies erover
Wie op zoek is naar een koopwoning heeft hoge verwachtingen van het nieuwe huis. Tijdens het zoeken wordt er gekeken naar allerlei aspecten, zoals de ligging, grootte, oriëntatie op de zon, wel of geen tuin, etc. Als je eenmaal jouw droomhuis hebt gevonden ga je langs voor een bezichtiging. Dat is een kritisch moment. Want dan besluit je of je een bod gaat uitbrengen op die woning. Een plicht die je als potentiële koper hebt is de woning te inspecteren op gebreken. Als je gebreken ontdekt kan daar rekening mee worden gehouden bij de prijs van de woning. Lees meer over Vochtproblemen: Oorzaken & Oplossingen met prijs advies
Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.
Wat moet je doen bij verborgen gebreken?
Als je tijdens de inspectie geen gebreken vindt, kun je overgaan tot aankoop van de woning. De euforie is groot, want dan ben je in het bezit van jouw eigen droomwoning. Maar wat doe je als zich na een aantal maanden ineens verborgen gebreken gaan openbaren. Laat je die repareren? En zo ja, betaal je zelf de kosten van die reparaties? Wettelijk is vastgelegd dat verkopers van een woning het moeten zeggen als er mankementen zijn. Als ze dat niet doen, kunnen zij achteraf voor de kosten van de reparaties aansprakelijk worden gesteld.
Wat zegt de wet over verborgen gebreken
De wet is dus vrij duidelijk over de financiële afhandeling van verborgen gebreken: de verkoper moet die betalen. De praktijk is echter een stuk lastiger. Vaak moet een beslissing over verborgen gebreken bij de rechter worden afgedwongen. De discussie gaat dan meestal over de vraag of de koper de gebreken had kunnen ontdekken. Het is immers de plicht van een koper om de woning diepgaand te onderzoeken voordat hij overgaat tot aankoop. De verkoper zal zeggen dat de gebreken zichtbaar waren en de koper zal zeggen dat hij de gebreken onmogelijk had kunnen ontdekken.
Praktijkvoorbeeld verborgen gebreken
Rechters oordelen niet eenduidig in zaken over verborgen gebreken. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld. Een pasgetrouwd stel kocht een oude woning waar nog niet zolang geleden een stuk bij aan is gebouwd. Tijdens de inspectie van de woning kon het stel geen gebreken ontdekken, en de woning werd gekocht. Maar na een aantal maanden kwamen zij erachter dat er serieuze vochtproblemen waren. Die vonden ze achter een aantal gipswanden, die voor een paar muren waren gemonteerd. De kopers waren van mening dat het ging om verborgen gebreken en stapten naar de rechter.
Discussie over de zichtbaarheid van verborgen gebreken
De verkopers van de woning hadden geen trek om de kosten van reparatie van de vochtoverlast te betalen. Zij beweerden voor de rechter dat deze vochtoverlast wel degelijk zichtbaar was, ondanks dat er voorzetwanden waren geplaatst. Tot ontzetting van de kopers gaf de rechter de verkopers gelijk. Maar de kopers lieten het er niet bij zitten. Ze gingen in beroep en riepen de architect die de aanbouw had gemaakt op als getuige. Op basis van zijn argumenten oordeelde de rechter in hoger beroep dat het wel degelijk ging om verborgen gebreken. De verkopers moesten de herstelwerkzaamheden betalen.
Laat verborgen gebreken geen spelbreker zijn
Dit voorbeeld is een illustratie van het belang van degelijk onderzoek naar gebreken, dat de koper moet doen als hij een huis wil kopen. Als je als koper weinig technische ervaring hebt kun je het beste een adviesbureau inschakelen dat de woning voor jou onderzoekt. Als je weet dat er mankementen zijn kun je daarover met de verkoper onderhandelen en de verkoopprijs van de woning aanpassen. Dat is voor beide partijen een veel betere oplossing dan dat je achteraf naar de rechter moet. Want in de praktijk is het heel moeilijk om aan te tonen dat mankementen aan een woning verborgen gebreken zijn geweest.