Grootste fouten en oorzaken van problemen met vocht

Vochtoverlast manifesteert zich in de meeste woningen in de natte seizoenen, zoals het najaar en de winter. problemen met vocht doen zich in elk soort woning voor, of het nu een nieuwbouwwoning is of een woning van bijna 100 jaar oud. De oorzaak van problemen met vocht is in de meeste gevallen niet gemakkelijk te achterhalen. Dat komt doordat het vocht zich soms op een andere plek openbaart als waar het probleem zit. Toch is het belangrijk om de oorzaak van problemen met vocht te vinden. Want anders doe je aan symptoombestrijding. Dan verdwijnt de natte plek, maar is er nog steeds lekkage op een andere plek. Lees meer over Vocht in huis: Oorzaken en oplossingen voor vochtproblemen

Een diagnose van de oorzaak van problemen met vocht

Zelf ken je je woning het beste, dus als er ergens vochtoverlast is heb je vaak wel een idee waar dit vandaan kan komen. Het is desondanks verstandig om – als je de oorzaak van problemen met vocht niet honderd procent zeker kunt achterhalen – een bedrijf in te schakelen. Zij hebben zijn gespecialiseerd in het opsporen van de oorzaak van problemen met vocht. Want een vochtprobleem kun je pas oplossen als je de oorzaak hebt gevonden. Om je te helpen zetten we in dit artikel de meest voorkomende oorzaak van problemen met vocht op een rij.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

vochtige muur vochtig plafond vocht

Condensatie door koudebruggen

In oudere gebouwen en in gebouwen die op een later moment in hun leven zijn geïsoleerd zijn vaak koudebruggen te vinden. Dat zijn plekken waar warme lucht in aanraking komt hele koude delen van het gebouw. Een beruchte oorzaak van deze problematiek is verkeerd geplaatst isolatiemateriaal. Als warmere lucht in contact komt met koude materialen zal het vocht uit de lucht neerslaan op die materialen. Dat zorgt voor vochtoverlast, met schimmelvorming en houtrot als resultaat.

Onvoldoende afvoer van overtollig vocht

De belangrijkste oorzaak van problemen met vocht is niet een constructiefout, maar verkeerd gedrag. In woningen wordt veel vocht geproduceerd. Dat komt door het douchen, door machines, door het koken, door planten, etc. Om dat overtollige vocht kwijt te raken moet er worden geventileerd. Dat kan met roosters, door de ramen open te zetten of door de woning twee keer per dat goed door te tochten. De meeste mensen doen dit onvoldoende. Als alternatief kan een mechanisch ventilatiesysteem worden aangeschaft.

Bouwvocht als oorzaak van problemen met vocht

In een nieuwbouwwoning of een grondig gerenoveerde woning zit veel vocht in de muren. Zo’n woning moet de tijd krijgen om goed te drogen. Dat kost behoorlijk veel tijd, maar als je dat niet doet is de kans groot dat je later problemen krijgt. Wie te snel begint om de wanden van een nieuwe of gerenoveerde woning af te werken met dampdichte materialen sluit het vocht in de muren op. Dat leidt op termijn onherroepelijk tot problemen.

vocht vochtige muur

problemen met vocht door lekkage

Het prettige van problemen met vocht door lekkage van leidingen is dat deze gemakkelijk herkenbaar zijn. Vochtoverlast door lekkage manifesteert zich namelijk op één plek in de woning. Als je in de hele woning last hebt van vocht kun je lekkage van leidingen en afvoeren uitsluiten als oorzaak.

Waterkering als oorzaak van problemen met vocht

Een belangrijke oorzaak van problemen met vocht is opstijgend vocht, doordat dat er fouten zijn gemaakt bij de constructie van de waterkering. Veel voorkomende fouten zijn dat het waterdichte materiaal van de waterkering is gescheurd of verschoven. Daardoor zijn de fundering en de opbouw teveel met elkaar in contact en kan er door capillaire werking vocht opstijgen. Dat kan tot wel anderhalve meter boven het grondwaterniveau.

Ontbreken van open voegen

Soms komt het voor dat er door de buitenzijde van een spouwmuur bij hevige regen water naar binnen lekt. Dat water komt in de spouw terecht en valt naar beneden op een waterkerende laag. Op zich kan dat geen kwaad, maar dan moeten er onderaan de buitenmuur wel zogeheten open voegen worden gemaakt. Daardoor kan dat water als waterdamp worden afgevoerd. Het ontbreken van die open voegen is een oorzaak van problemen met vocht.

Dakconstructie als oorzaak van problemen met vocht

Het komt niet zo vaak voor dat het dak regenwater doorlaat, maar de dakconstructie kan wel ernstige condensatieproblemen veroorzaken. Dat gebeurt meestal als een dak van binnenuit wordt geïsoleerd en een dampscherm verkeerd wordt geplaatst. Het komt regelmatig voor dat een dampscherm aan de warme kant wordt geplaatst, in plaats van aan de koude kant. Het gevolg is dat er water condenseert. Als dat lang genoeg duurt heeft dat vochtoverlast, houtrot en schimmelvorming tot gevolg.