Waarom is een goede kelderverluchting belangrijk?

Waarom is een goede kelderverluchting belangrijk?

Condensvorming komt in veel woningen voor. Dit is vooral van toepassing in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Veelal volstaat het in deze ruimtes om een raam te openen, zodat op een natuurlijke manier verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. De condens zal dan heel snel verdwijnen. Maar niet enkel de natte ruimtes in een woning hebben last van condensvorming. De kelder is ook een plek die gevoelig is voor condensvorming. Alleen is kelderverluchting op de natuurlijk manier meestal lastiger toe te passen omdat er vaak geen ramen in de kelder aanwezig zijn. In tegenstelling tot de natte ruimtes in een woning, die enkel tijdelijk vochtig worden, kan het in een kelder voortdurend vochtig blijven. Dit kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor de kelder, maar ook voor de rest van de woning. Een goede kelderverluchting is daarom heel belangrijk.

Waarom kelderverluchting?

Een kelder waarin constant condensvorming plaatsvindt heeft een erg ongezonde lucht. Het is ongezond om in te ademen en er is een grote kans op schimmelvorming. Deze schimmelvorming is zeer ongezond omdat je dan last kunt krijgen van de luchtwegen of allergieën. Ook is er een kans dat het vocht doorslaat naar de woning met daar ook schimmelvorming. Omdat er muren constant nat zijn worden materialen aangetast. Als er niets aan gebeurd dan kan dit grote schade aan de woning veroorzaken, waarbij zelfs de constructie van de woning aangetast kan worden. De kelder is ook dikwijls een plek waar voedselwaren opgeslagen worden. Het is logisch dat opslag van voedsel in een kelder met zeer hoge luchtvochtigheid zeer slecht is voor de conditie van het voedsel. Het is dus van belang om door middel van een goede ventilatie een zo optimaal mogelijke kelderverluchting te regelen.
Lees hier de keuze tussen kelderdichting of drainage systeem

Wat voor soort ventilatie?

Wat voor soort ventilatie?

Om de kelderverluchting zo goed mogelijk te regelen moet er in de kelder een ventilatiesysteem aangebracht worden. Ook al heb je een raampje in de kelder, het is niet voldoende voor een goede kelderverluchting en je blijft temperatuurschommelingen houden.

Ventilatie door natuurlijke ventilatie

Ventilatie door natuurlijke ventilatie

Een natuurlijke ventilatiesysteem werkt wel, maar het is niet de meest ideale oplossing. Er worden dan via een buizensysteem ventilatieroosters geplaatst. Hierdoor zal op een natuurlijke manier verse lucht naar binnen komen en vervuilde lucht vanuit de kelder naar buiten. Het nadeel hiervan is dat de natuurlijke lucht van buiten ongefilterd naar binnenkomt en meestal ook een hoge luchtvochtigheid heeft. Deze luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperaturen buiten, dus je blijft last houden van temperatuurschommelingen.

Ventilatie door mechanische ventilatie

Ventilatie door mechanische ventilatie

Kelderverluchting door middel van mechanische ventilatie is het meest ideale ventilatiesysteem. Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit mechanische ventilatierooster. Het voordeel hiervan is dat deze roosters voorzien zijn van een filter. Onzuivere buitenlucht wordt dus eerst gefilterd voordat het de kelder binnenkomt. De lucht heeft dan ook direct een veel lagere luchtvochtigheid, waardoor je geen condensvorming hebt. Je kunt het systeem nog uitbreiden met sensoren die de luchtvochtigheid in de kelder kunnen controleren. Hiermee kun je zeer nauwgezet op elk moment dat je wilt de luchtvochtigheid controleren en ook aanpassen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.