Kelderdichting of drainage?

Kelderdichting of drainage?

Vocht bestrijden is belangrijk

Als u kampt met vochtproblemen in de kelder en/of uw woning, is het belangrijk om snel en effectief in te grijpen. Vocht is niet alleen vervelend en schadelijk voor uw huis, maar kan ook nadelig zijn voor uw gezondheid. Als u de vochtoverlast niet op een goede manier bestrijdt, loopt u ten eerste een gerede kans op schimmelvorming. Schimmelvorming verspreidt zich door een combinatie van vocht en warmte en doet dat razendsnel. In de tweede plaats is er kans op huiszwammen. Zwamvorming doet zich met name voor in natte kruipruimtes die onvoldoende geventileerd worden of niet of slecht geïsoleerd zijn. Ten derde trekt vocht in de kelder dieren aan die u liever niet in huis hebt, zoals kakkerlakken, torren, zilvervisjes en muizen. Deze dieren kunnen schade aanrichten aan uw meubels en soms ziektes verspreiden. Een vierde probleem van vocht is mogelijke aantasting van de woningconstructie.

Oorzaken van vocht in huis

Hoe komt vocht precies in uw woning terecht? Ten eerste door condensatie dat ontstaat door lichaamsvocht (zweet), koken, douchen en planten in de kamer. Verder kan er vocht optrekken vanuit de ondergrond of kelder. Lekkage van douche of kelder is ook een vochtoorzaak, terwijl ten slotte, als gevolg van regen en wind, vocht kan doorslaan op de gevels en muren van uw huis.

Mogelijke oplossingen: kiezen voor kelderdichting of drainage?

Veel vochtproblemen hangen direct samen met een kelder of kruipruimte die onvoldoende waterdicht is. Hierdoor trekt er vocht op, hetgeen alleen door een echte specialist aangepakt kan worden. Voor het aanpakken van vochtproblemen met de kelder zijn er meerdere methoden in gebruik. De twee belangrijkste zijn kelderdichting en drainage. Wat houden deze methoden in en welke voordelen hebben ze?

Kelderdichting: binnen en/of buiten

Kelderdichting: binnen en/of buiten

Bij kelderdichting wordt de kelder aan de binnen- en/of buitenkant vochtdicht afgewerkt. Een combinatie van kelderdichting binnen én buiten is het meest effectief. En een binnendekking werkt beter dan een buitendekking. De voordelen van kelderdichting zijn dat u optrekkend vocht permanent een halt toeroept. Hierdoor heeft u geen last meer van overtollig vocht in uw woning en kunt u ook uw kelder weer gebruiken waarvoor deze bedoeld is, zoals de opslag van goederen, denk aan een wijnkelder, en/of het creëren van extra een relax- en leefruimte. Meer informatie over kelderdichting vind je hier.

Drainage van de kelder

Drainage van de kelder

Een andere veelgebruikte methodiek om de kelder te ontdoen van vochtproblemen, is kelderdrainage. Drainage wordt vaak toegepast als de grond rond uw woning erg vochtig is, waardoor ook vocht in de kelder trekt. Dit vocht kan dan weer doortrekken naar de leefruimtes in uw woning. Via drainage voorkomt u dat uw kelder onder water komt te staan. Door uw kelder daarbij te isoleren, voorkomt u dat er koude en vocht uw woning intrekken en bespaart u ook stookkosten. Ook bent u van de schade af die ontstaat als het vocht in de winter bevriest en uitzet.

Meer informatie

Wilt u meer weten over kelderdichting of drainage van uw kelder? Kijk dan eens op de website vochtbestrijdingsnel.be. Wij helpen u snel, professioneel, blijvend en op een voordelige manier van de vochtproblemen in uw huis af! Doe gerust en gratis prijsaanvraag via onze website!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.