Waarom ventileren in huis zo belangrijk is

Bij vochtoverlast in huis wordt vaak als eerste gedacht aan neerslagwater, optrekkend grondwater of een lekkende buis in de muren. Toch is condensatievocht een grote boosdoener die veel schade kan aanrichten. Dat is in veel gevallen niet nodig zolang er voldoende geventileerd wordt. Naast dure mechanische ventilatie als vochtbestrijding kan de oplossing soms heel goedkoop en eenvoudig zijn. Lees meer over 3 Meest voorkomende vochtproblemen in huis

Hoe ontstaat condensatie?

Wanneer waterdamp afkoelt zal dit omgezet worden naar waterdruppels. Denk aan de condensatie op het badkamerraam na een warme douche. Op een venster in dit geen probleem, op de muren kan het tot vochtplekken leiden. Wanneer dit onbehandeld blijft kan er schimmelvorming ontstaan. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, dit kan ook schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. De badkamer en de keuken zijn de ruimtes waar condensatie het meest voorkomt.

waarom ventileren in huis zo belangrijk is

Ventileren is belangrijk

Zet na een douche direct een raampje of de badkamerdeur open en laat het water goed opdrogen. Bij ruimtes die grenzen aan de buitenmuren kunnen ventilatieroosters een oplossing bieden. Wanneer de ruimtes dieper in de woning liggen kan een ventilatiesysteem noodzakelijk blijken, dit is veruit de duurste oplossing maar meestal toch goedkoper dan vochtproblemen in huis.

Koudebrug in de wanden

Wanneer er condensatie plaatsvindt op de muren komt dit door een koudebrug. Dat is een onderbreking van de isolatielaag in de muur. Naast vocht kan dit ook leiden tot schimmelvorming. Deze vlekken poetsen brengt juist de sporen in de lucht met als gevolg een ongezonde en muffe lucht in de ruimte. Wanneer er sprake is van een koudebrug zullen er doorgaans isolatiewerken nodig zijn om dit probleem op te lossen. De vochtplekken op de muren geven aan waar het probleem zich bevindt.

Voorkomen is beter dan genezen, door de woning voldoende te ventileren voorkom je vochtplekken door condensatie. Soms is het zo eenvoudig als het badkamerraampje openen na een hete douche. Of zet in de koude winter de badkamerdeur open om het vocht te laten verdampen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.