Water door barstjes van de keldermuur?

Water door barstjes van de keldermuur?

Kelders in woningen zijn het meest gevoelig voor aantasting door vocht. Vooral als de keldermuren beschadigd of versleten zijn, dan kunnen er barsten in ontstaan. Het is dan wel heel gemakkelijk voor grondvocht om de kelder in te sijpelen. Opstijgend grondvocht is altijd een probleem met kelders en ook wanneer je kelderwanden er goed uitzien, kan optrekkend grondvocht nog altijd door de muren trekken. Barstje in de keldermuur betekend onherroepelijk problemen met grondwater, dus het is van belang dat dit zo snel mogelijk aangepakt wordt. Sommige keldermuren zijn aan de binnenkant bekleed met een laag kalk. Als hier barstjes inkomen zal dit nog niet rampzalig zijn, maar wel als ook de keldermuur zelf gebarsten is.

De kelder afdichten

De kelder afdichten

De meest grondige manier om te voorkomen dat grondvocht door de barstjes de kelder insijpelt is het volledig afdichten van de kelder. Je hebt dan de zekerheid dat grondvocht definitief wordt tegengehouden en niet kelder en vervolgens de woning inkomt. Vooral als je al een oudere woning hebt en de keldermuren reeds zijn aangetast met vocht en barsten is kelderafdichting zeker het overwegen waard. Omdat bij kelderafdichting zowel de muren als de vloer worden voorzien wordt deze methode ook wel kelderbekuiping genoemd. Je maakt als het ware een nieuw waterdichte kuip in je kelder. Zowel de muren als de vloer van de kelder worden dan voorzien van enkele fixeerlagen en cementlagen. Zo heb je volledig nieuwe muren en een vloer en dat scheelt je reparatiewerk aan de oude muur en het is betrouwbaarder. Ook zal je kelder er weer een stuk frisser uitzien. Dit is de meest grondige manier om een vochtige kelder te voorkomen, maar ook de meest dure methode. De startprijzen voor kelderafdichting beginnen bij € 3.000,- en kunnen oplopen, naar gelang de grootte van de kelder tot wel € 10.000,-. Kelderafdichting gebeurt in vrijwel alle gevallen aan de binnenkant van de kelder. Achteraf de buitenkant van de kelder afdichten is vrijwel onmogelijk en is erg kostbaar.

Drainage

Drainage

Een drainagesysteem aanleggen in de kelder zal grondvocht niet tegenhouden uit de kelder, maar wel op een propere manier afvoeren. Er kan gekozen worden voor muur of vloerdrainage, maar ook ook voor kimnaaddrainage, de rand waar keldermuur en keldervloer samenkomen. Meestal wordt een combinatie van de verschillende methodes toegepast. De muren of vloer wordt belegt met een noppenmembraan met daarin kleine kanaaltjes. Het grondvocht wat door de muren komt zal dan via het noppenmembraan afgevoerd worden naar leidingen in de grond of in de muur. Het vocht komt in een verzameltank en zal worden afgevoerd naar het riool. Heb je last van barsten in de keldermuur, dan is deze methode niet afdoende. Je zult toch de muur moeten repareren of afdichten. Wel gaat drainage goed samen met het afdichten van een kelder. Je bent dan extra goed beveiligd tegen een vochtige kelder.

Ventilatie

Ventilatie

Heb je de keldermuren gerepareerd of heb je kelderafdichting toegepast, dan moet je nog één stap volgen?. De kelder komt namelijk bijna niet in contact met verse buitenlucht dus de ventilatie moet goed geregeld zijn. Je hebt misschien dan geen last meer van vocht dat door de barstjes van je keldermuur komt, maar bij slecht ventilatie in de kelder kun je wel last krijgen van condensvorming. Een goed ventilatiesysteem is in de kelder dan ook onmisbaar.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.