Waterinsijpeling in de kelder
De kelder is zonder twijfel een van de belangrijkste ruimtes van de woning - hoewel dat misschien niet meteen zo mag lijken. De reden hiervoor is dat de kelder als verbindingspunt fungeert tussen de ondergrond waarop de woning gebouwd staat en die woning zelf. En als een huis met vochtproblemen kampt, dan ligt dat in veel gevallen aan de isolatie van de kelder en de bescherming tegen vocht!
Waterinsijpeling in de kelder is een van de meest voorkomende problemen als het gaat om vochtproblemen. Wat zijn nu de mogelijke oorzaken daarvan en wat kan er aan gedaan worden?
Oorzaken
Water in de kelder is een duidelijk teken dat er iets niet in orde is. Het is logischerwijs een kwestie van eerst op zoek te gaan naar de oorzaak voor er een oplossing voor het probleem gevonden kan worden. Enkele mogelijke oorzaken:
Een kapotte waterleiding
Als er zich vocht op de muren of het plafond van de kelder bevindt, dan is een gebroken waterleiding hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. Verouderde of beschadigde waterleidingen lekken, waardoor het vocht zich tussen de begane grond en de kelder opstapelt. Het gevolg? Water sijpelt door in de kelder!
De ondergrond is vochtig
Een andere mogelijke oorzaak is dat de ondergrond waar de woning op gebouwd staat plots met vochtigheid kampt. Dit kan het geval zijn als er bijvoorbeeld hevige neerslag is geweest of als er een ondergrondse leiding kapot is. In beide gevallen zal de watersijpeling plaatsvinden via de bodem van de kelder!
Mogelijke oplossingen voor waterinsijpeling in de kelder
Bovenstaand overzicht geeft enkele van de meest voorkomende oorzaken weer van waterproblemen in de kelder. Natuurlijk is het belangrijkste nog altijd dat er iets aan gedaan wordt, en dat kan op verschillende manieren:
De kapotte waterleiding herstellen
Het spreekt voor zich dat je de waterleiding laat herstellen als vochtproblemen daardoor veroorzaakt worden. Dit zal misschien het reeds aanwezige vocht niet doen verdwijnen, maar het zal er alleszins voor zorgen dat dergelijke problemen in de toekomst vermeden kunnen worden.
Een waterkering laten plaatsen
Als de oorzaak van het probleem te zoeken is onder de kelder, dan is het een goed idee om een zogenaamde waterkering te laten installeren. Dit is eigenlijk een buffer tussen de bodem van de kelder en de ondergrond, die ervoor zorgt dat natuurlijk vocht uit de bovenstaande aardlaag niet in de kelder kan opstijgen. Op die manier blijven de kelder zelf en ook de rest van de woning vochtvrij!
Kelderdichting als eerste hulp
Welke oorzaak vochtproblemen ook mogen hebben, kelderdichting is een van de beste methodes om vochtproblemen op de korte termijn op te lossen. Bij deze methode wordt het vocht dat zich reeds heeft opgehoopt in de kelder verwijderd, door middel van een filtermembraan of een dompelpomp. Op die manier is het ook eenvoudiger en minder stresserend om de echte oorzaak van het probleem te zoeken en op professionele wijze op te lossen. Het resultaat is hoe dan ook een vochtvrije en dus gezondere woning!