Vernieuwing van waterleidingen: welke kosten moeten worden berekend?

vernieuwing waterleiding prijs

Drinkwaterleidingen in huis hebben een beperkte levensduur, die voor oudere leidingen zelfs aanzienlijk korter is dan voor moderne leidingen. Afgezien van mogelijke renovatieprocedures waarbij de waterleidingen in de muur kunnen blijven zitten, worden in de meeste gevallen oude waterleidingen volledig vernieuwd. In ons uitgebreide interview legt de kostencheck-expert uit welke kosten er voor zo'n vernieuwing gemaakt kunnen worden.

Vraag: Wat kost de vervanging van waterleidingen?

Kostencontrole expert: Bij het vervangen van waterleidingen in huis, zoals bij alle renovatiewerkzaamheden aan de drinkwaterinstallatie, zijn er tal van verschillende manieren om uw doel te bereiken.

Welke weg wordt gekozen hangt altijd af van de lokale omstandigheden in elk afzonderlijk geval.

Allereerst moet men onderscheid maken:

 • of de oude waterleidingen moeten worden vervangen door een nieuwe installatie
 • of de oude waterleidingen moeten worden losgekoppeld en nieuwe moeten worden aangelegd
 • of er nieuwe waterleidingen op het gips worden gelegd
 • of de nieuwe waterleidingen onder een voorwandinstallatie worden aangelegd
 • of de gehele installatie of alleen bepaalde onderdelen moeten worden vervangen
 • of er indien nodig slechts één enkele waterleiding moet worden vervangen

Nu al zie je dat er tal van mogelijkheden zijn, die ook heel andere kosten kunnen veroorzaken.

oude waterleiding vernieuwing
Het is meestal goedkoper om gewoon nieuwe waterleidingen te installeren in plaats van de oude te vervangen.

Het vervangen van de oude leidingen door nieuwe is vaak nog duurder dan een volledig nieuwe installatie vanwege de moeilijke toegankelijkheid van de leidingen. Deze methode wordt dus niet in alle gevallen gekozen - mogelijk alleen in delen waar de leidingen daadwerkelijk vrij toegankelijk zijn.

Vaak is het eenvoudiger om oude waterleidingen eenvoudigweg los te koppelen en opnieuw te installeren, waarbij een individueel geplande, nieuwe route wordt gekozen.

Afhankelijk van de lokale omstandigheden moeten kosten in de orde van grootte van 30 EUR per m² tot 35 EUR per m² woonruimte worden verwacht. In het geval van een huis van 140 m² zou dit betekenen dat er in totaal ongeveer 4.000 tot 5.000 euro aan kosten worden gemaakt. Daarnaast moet echter ook rekening worden gehouden met het sluiten van de muren en het herstel van de wandconditie na de renovatie.

Deze kosten zijn echter relatief onbeduidend als de muren later toch worden gerenoveerd - bijvoorbeeld omdat de waterleidingen in de loop van een volledige renovatie van het gebouw worden vervangen.

Om de kosten voor het leggen van de buizen in de muur te besparen, kunnen ze indien nodig ook op stucwerk worden gelegd. Bovendien kunnen de nieuwe waterleidingen achter een voorwandconstructie worden gelegd. In dit geval zou ook het inbedden in de muur overbodig zijn, omdat de leidingen later toch niet meer zichtbaar zouden zijn. Op gips leggen kost veel minder moeite.

Rehabilitatie met gecombineerde methoden

Indien nodig kunnen verschillende methoden worden gebruikt in verschillende gebieden. Een gedeeltelijke renovatie is ook mogelijk, vooral als alleen afzonderlijke delen van het huis worden gerenoveerd. Om de leidingen in de badkamer te renoveren, moeten de bestaande tegels worden beschadigd. Een niet-destructieve opening van de muur in een betegelde badkamer is in dit geval niet mogelijk.

Als de waterleidingen moeten worden vervangen, kan dit alleen op het moment dat de badkamer wordt gerenoveerd. Als de badkamerrenovatie wordt uitgesteld, heeft het in eerste instantie geen zin om de betegelde muren te vernielen.

Schadeherstel

Nadat een waterleiding is gebarsten, waarbij schade aan een enkele leiding is geconstateerd, is er natuurlijk geen andere keuze dan de betreffende waterleiding te vervangen, ook al moet de betreffende wand destructief worden geopend.

Dergelijke selectieve vervangingswerkzaamheden aan leidingen veroorzaken echter heel andere kosten dan een volledige vervanging van alle waterleidingen in het huis.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In een eengezinswoning uit de jaren twintig van de vorige eeuw worden de waterleidingen volledig vervangen. Het huis heeft een woonoppervlakte van 120 m².

De oude leidingen worden losgekoppeld en er worden volledig nieuwe waterleidingen in het huis gelegd volgens een plan van de loodgieter. De benodigde gleuven worden door de eigenaar van het huis zelf gemaakt.

WerkPrijs
Vernieuwing van de drinkwaterleidingen, compleet4.560 EUR
Totale kosten4.560 EUR

Dit kostenvoorbeeld toont alleen de kosten die in een specifiek individueel geval ontstaan. Ze verwijzen naar een specifieke vervangingsmethode en een zeer specifiek gebouw. Ook voor andere gebouwen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen, vooral als er andere renovatiemethoden worden gebruikt.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten afhankelijk?

Kostencontrole expert: Bij het vervangen van waterleidingen moet rekening worden gehouden met verschillende factoren:

kosten waterleiding vernieuwing
De kosten voor de vernieuwing van waterleidingen zijn afhankelijk van vele factoren
 • de lengte van het leidingnetwerk
 • de grootte van het huis
 • het type buizen dat wordt gebruikt
 • het type renovatie (op pleisterwerk, vervanging van oude leidingen, plaatsing met voorwandinstallatie, enz.)
 • de individuele uitgaven voor de vervanging van de waterleidingen
 • de arbeidskosten voor het leggen van de vloer
 • in voorkomend geval, de kosten voor het sluiten van de muren en het herstel van de oorspronkelijke muurstructuur
 • in voorkomend geval, de omvang van eventuele eigen werkzaamheden (bv. eigen productie van gleuven in de muur)

Al deze factoren moeten in elk afzonderlijk geval in aanmerking worden genomen voor een betrouwbare kostenraming. De gekozen revalidatiemethode heeft de grootste invloed op de kosten. Afhankelijk van de wijze van sanering kunnen de kosten aanzienlijk variëren.

Vraag: Welke soorten waterleidingen zijn er?

Kostencontrole expert: Tegenwoordig worden plastic waterleidingen het meest gebruikt.

Vroeger werden de buizen voornamelijk gemaakt van metaal, met name gegalvaniseerd staal en inwendig vertind koper. Sommige daarvan zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in veel oudere huizen; buizen van roestvrij staal en koper kunnen vandaag de dag nog steeds worden geïnstalleerd.

Koperen buizen met een diameter van 10 mm en een lengte van 10 m kosten ongeveer 40 tot 50 EUR. Kunststof buizen daarentegen kosten meestal niet meer dan 80 EUR over een lengte van 100 m.

Metalen buizen zijn niet optimaal, omdat zelfs gecoat staal na verloop van tijd begint te roesten en koper metaalionen kan afgeven aan het drinkwater. Bij het vervangen van de buizen zijn de zinken buizen in het nadeel, omdat deze buizen iets moeilijker te verwijderen zijn dan alle andere buizen en de verwijdering dus duurder is dan bij andere soorten buizen. Als de leidingen eenvoudigweg worden losgekoppeld en er elders volledig nieuwe leidingen worden aangelegd, wordt dit nadeel natuurlijk geëlimineerd.

Zowel roest in water als koperionen in drinkwater zijn volgens wetenschappelijke studies onschadelijk voor de gezondheid. Noch de roest in het drinkwater, noch de uitgesproken koperachtige metaalsmaak van het water is echter erg smakelijk.

Indien nodig kunnen beide soorten leidingen ook van binnenuit worden gerenoveerd. Bij de aanleg hebben metalen leidingen in drinkwaterinstallaties het nadeel dat het kostbaar is om ze aan te sluiten. Hiervoor moeten draden worden geknipt en gesoldeerd. Met plastic buizen wordt een groot deel van deze inspanning geëlimineerd.

Waterleidingen van lood waren vooral gebruikelijk voor metalen buizen omdat het zachte, corrosiebestendige materiaal gemakkelijk te bewerken was. Loodhoudende leidingen brengen echter aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee en moeten zo snel mogelijk worden vervangen. Het is niet mogelijk om loden leidingen van binnenuit te renoveren - het enige wat overblijft is het vervangen van het gehele leidingsysteem.

Vraag: Welke kosten kunnen worden berekend bij het leggen van leidingen op gips?

Kostencontrole expert: Dit is ook altijd moeilijk te zeggen en is altijd afhankelijk van het individuele geval en de lokale omstandigheden. In principe kan men echter kosten in de orde van grootte van 25 EUR per lopende meter pijp op zich nemen.

Vraag: Kunnen leidingen ook worden gerepareerd zonder dat ze volledig moeten worden vernieuwd?

beschadigingen aan waterleiding
Soms kunnen beschadigingen aan waterleidingen ook veel gemakkelijker worden gerepareerd

Kostencontrole expert: Er zijn mogelijkheden voor interne leidingrenovatie waarbij de wanden niet geopend hoeven te worden.

Veel van deze verschillende methoden zijn zeer kosteneffectief. Desondanks raden deskundigen vaak een volledige vervanging aan om mogelijke toekomstige schade aan de waterleidingen betrouwbaar uit te sluiten. Pijpbreuken en schade aan de waterleidingen door de hoge ouderdom van de leidingen kunnen beter worden uitgesloten.

Vraag: Wanneer moeten waterleidingen überhaupt worden vervangen?

Kostencontrole-expert: De levensduur van waterleidingen is in principe beperkt. Dit geldt vooral voor oudere waterleidingen.

Vandaag de dag worden voornamelijk plastic buizen gebruikt. Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar.

Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.

Een eerdere vervanging van de leidingen is noodzakelijk als de geïnstalleerde leidingen al bewezen schade vertonen. Dit kan worden bepaald door de installateur. Vooral verzinkte stalen buizen hebben ook de neiging te roesten - dit is gemakkelijk te zien aan het feit dat er roestdeeltjes in het water zitten of roodachtige deeltjes die direct uit de waterleiding vallen.

Vraag: Zijn loden leidingen ook niet gevaarlijk?

Kostencontrole expert: Ja, de loden leidingen die nog eerder werden gebruikt, moeten in ieder geval onmiddellijk worden vervangen. Ze brengen zeker aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee, zeker als er kinderen in het huishouden wonen.

Buisrenovaties zonder vervanging van de leidingen (interne renovaties) kunnen niet worden uitgevoerd met loden leidingen - in dit geval is de enige resterende renovatiemaatregel een volledige vervanging van de leidingen met de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden