Winter condensatie tips voor huurders

Winter condensatie

We weten allemaal dat de winter een behoorlijk ellendige tijd is, het weer is tegen ons en na de opwinding van Kerstmis is er niet veel om naar uit te kijken, behalve de zomer. De winter heeft ook de neiging om bestaande problemen te verergeren, scheuren en lekken verergeren en we zetten onze ketels op scherp. De winter is ook de ergste tijd voor condensatie, wat ook betekent dat zaken als vocht en schimmel onze huizen teisteren.

Lees meer over Hoe kan men het risico van barstende leidingen verminderen?

Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht en treedt op omdat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met een lagere temperatuur. Condensatieproblemen zijn meestal het ergst in de wintermaanden, omdat we ons huis zo luchtdicht mogelijk willen maken, we laten geen vrijheid om overtollig vocht te laten ontsnappen, dus in plaats daarvan condenseert het.

Overtollig vocht in een woning leidt dan tot schimmelgroei en mogelijk zelfs zwarte schimmel, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de bewoners. Blootstelling aan vochtige en schimmelachtige omgevingen kan verschillende of helemaal geen gezondheidseffecten veroorzaken. Sommige mensen zijn gevoelig voor schimmels. Voor deze mensen kunnen schimmels leiden tot verstopte neus, keelirritatie, hoesten of piepen, oogirritatie of, in sommige gevallen, huidirritatie. Mensen met schimmelallergieën kunnen ernstigere reacties hebben. Mensen met schimmelproblemen en mensen met chronische longziekten, zoals obstructieve longziekten, kunnen ernstige infecties in hun longen krijgen wanneer ze worden blootgesteld aan schimmel.

Als huurder kan het moeilijk zijn om in te schatten waar je staat als het gaat om een probleem met eigenschappen bij extreem weer. Uiteraard is de verhuurder verantwoordelijk voor het oplossen van een lek, een kapotte ruit of een gebarsten pijp. Echter, als huurder verwacht u alles te doen wat in uw vermogen ligt om een woning in goede staat te houden. Met betrekking tot condensatie hebben zowel de huurders als de verhuurders een verantwoordelijkheid. Verhuurders moeten ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie is en dat huurders alles in huis hebben om een condensvrije omgeving te creëren. Daarnaast moeten huurders er ook voor zorgen dat hun levensstijl geen onnodig, vermijdbaar overtollig vocht veroorzaakt.

Als het gaat om condensatie en de problemen die dit veroorzaakt, is preventie de beste methode en daarom hebben we een aantal goede tips voor het voorkomen van condensatie in de winter in elkaar gezet;

1) Sluit keuken- en badkamerdeuren -

Houd tijdens het koken of douchen de deur gesloten om te voorkomen dat het vocht ontsnapt.

2) Zorg ervoor dat u de afzuigkap aanzet -

Ideaal is om voor het douchen of koken aan te zetten en daarna minstens twintig minuten te laten staan.

3) Gebruik pannen/potdeksels bij het koken -

dit zal helpen om het vocht te verminderen.

4) Verplaats meubilair uit de buurt van muren -

Zorg ervoor dat uw meubilair ten minste 50 mm verwijderd is van de omringende muren, zodat de lucht kan circuleren rond het pand. Probeer ervoor te zorgen dat uw kasten tegen de binnenmuren van uw slaapkamer worden geplaatst, die minder koud zijn dan de buitenmuren en minder kans hebben op vocht- en schimmelproblemen.

5) Open de ramen wanneer u kunt -

Als u regelmatig gebruik maakt van een kamer, zoals een woonkamer en het weer is niet koud buiten, open dan een venster om de ventilatie in de kamer te verbeteren. Ademhaling is een belangrijke oorzaak van condensatie, dus dit zal helpen om de ventilatie in uw woning te verbeteren.

6) Veeg de vensterbanken af -

om zitvocht te verwijderen.

7) Laat de binnendeuren open...

om de lucht te laten circuleren.

8) Gebruik badmatten om verzadigde badkamervloeren te vermijden bij het nemen van een bad of douche.

De badmat moet helpen een deel van het vocht op te nemen en zo de condensatie in de kamer te verminderen.

9) Vul uw kasten of keukenkastjes niet te vol.

Een gebrek aan ventilatie en luchtvochtigheid in warme overvolle kasten kan een voedingsbodem voor schimmel worden, omdat de lucht niet vrij kan circuleren in de kamer. U zou een muffe geur kunnen opmerken of kleren kunnen een vochtig gevoel hebben, wat een zeker teken is dat de kast overvol is.

10) Houd eventuele problemen in de gaten -

en als je iets ziet, rapporteer het dan meteen aan je huisbaas of verhuurder.

Vergeet niet dat als u problemen met uw ventilatiesysteem(s) opmerkt, u dit altijd eerst aan uw verhuurder, makelaar of beheerder moet melden. Als er geen officieel proces is, dient u te bellen met een e-mail zodat eventuele problemen schriftelijk worden aangemeld.