Zijgevel aangetast door vocht?

Zijgevel aangetast door vocht?

Er zijn vele oorzaken waarom je vochtproblemen in huis hebt. Het is altijd belangrijk om goed na te gaan wat de oorzaak van je vochtproblemen is, zodat je het gericht kunt aanpakken. Een van de vele oorzaken van problemen met vocht in je huis is vocht wat door de de gevel naar binnen trekt, het zogenaamde doorslaand vocht. Doorslaand vocht komt vooral voor bij oudere huis met beschadigde of versleten gevels. De gevel staat voortdurend onder belasting van de weersinvloeden, waarbij regen, sneeuw en andere weersinvloeden slaan tegen de gevel aan. Als gevels dan beschadigd of versleten zijn, is het gemakkelijk voor vocht om naar de binnenmuren te trekken. Loskomend behangpapier of afbrokkelend pleisterwerk is dan het gevolg. Een vochtbehandeling van de muur is dan meestal noodzakelijk. Je kan dit oplossen door injectie in je binnenmuren.

Welke vochtbehandeling van de muur?

Welke vochtbehandeling van de muur?

Een vochtbehandeling van de muur kan op verschillende manieren geschieden. Belangrijk is dat je voordat de vochtbestrijding start, de muur gerepareerd is, dus opnieuw gevoegd. Het zijn ook meestal de voegen die beschadigd of versleten zijn, die het vocht doorlaten. In het geval dat bakstenen erg beschadigd zijn, kun je er ook voor kiezen om de buitengevel helemaal opnieuw te bekleden.

Impregneren van de gevel

Impregneren van de gevel

Bij het impregneren van de gevel is je gevel voor jarenlang beschermd tegen doorslaand vocht en vervuiling. Tijdens het impregneren wordt er een waterafstotende vloeistof op de gevel gespoten. De vloeistof zal diep in de poriën van de stenen trekken en tegelijkertijd een waterafstotende laag op de stenen aanbrengen. Met deze laag zorg je er niet alleen voor dat doorslaand vocht geen kans meer krijgt, maar dat vuil niet meer op de stenen zal hechten. Ook vorstschade zal voorkomen worden omdat vocht in de stenen bij vriesweer uitzet en de stenen kan beschadigen. Mos, alg en ander vuil kunnen zich minder makkelijk op de gevel hechten en mocht je daar toch nog wat last van krijgen, dan is het gemakkelijk te verwijderen. Impregnatie van de gevel gaat ongeveer 10 jaar mee. Je moet er dus rekening mee houden, dat je deze behandeling dus om de 10 jaar uitvoert.

De buitengevel isoleren

buitengevel isoleren

Je kunt de buitengevel ook isoleren met een nieuw laag bakstenen of met houten gevelpanelen. In dit geval is het niet nodig om de muur te repareren. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat dit een goede laag is die bestand is tegen de weersinvloeden. Eventueel kun je tussen deze nieuwe gevel en de oude gevel een isolatielaag aanbrengen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap, je gevel is beschermd tegen doorslaand vocht en je hebt je woning extra geïsoleerd. Dit is ook een manier om het uiterlijk van je woning te veranderen.

Isolatie van binnenuit

Om vocht aan de binnenmuren te voorkomen, kun je de binnenmuren gaan isoleren met een nieuwe laag. Dit is overigens geen aan te raden methode, omdat dit het doorslaand vocht van buitenaf niet voorkomt Deze behandeling is dus ideaal om in combinatie met het impregneren van de gevel uit te voeren. Deze behandeling uitvoeren zonder behandeling van de buitenmuur is enkel om vochtproblemen in de woning te verbergen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.