5 top tips om condensatie in uw huis tegen te gaan

Naarmate de winternachten intrekken en de temperatuur buiten daalt, kan er condensatievocht op uw ramen en op koude oppervlakken in uw huis ontstaan. Vocht wordt veroorzaakt door het dagelijks leven, van koken tot douchen, en blijft op natuurlijke wijze in de atmosfeer. Er is berekend dat een typische familie van vier personen tot 17,5 pinten water per dag kan produceren.

Naarmate de temperatuur van de lucht in uw huis daalt, neemt het vermogen van de lucht om vocht vast te houden af, wat betekent dat er door de verzadigde lucht waterdruppels op koude oppervlakken ontstaan. Hoewel vocht onschadelijk lijkt, kan het, als het wordt achtergelaten, leiden tot black spot schimmel en gezondheidsproblemen en mogelijk andere problemen zoals houtbederf en houtwormplagen.

Hier zijn 5 tips om uw huis te beschermen tegen overmatige condensatieproblemen:

Adequate ventilatie in uw keuken en badkamer

zwarte schimmel vlekken in de-badkamer

Of u nu aardappels kookt of een bad neemt, het is essentieel dat u voldoende ventilatie hebt zodat het vocht in de lucht buiten kan ontsnappen - en zich niet ophoopt in uw huis. Zorg ervoor dat u de ramen opent om extra luchtstroom mogelijk te maken, en dat u de afzuigventilatoren tijdens het koken of baden op een hoog vermogen houdt en ze daarna aan laat staan om het vocht dat u niet kunt zien, te helpen verwijderen. Ventilatie is de sleutel tot het verwijderen van overtollig vocht uit uw huis tijdens de koude maanden.

Droge kleding buiten - niet op radiatoren

kleren op de radiator

Droog je kleding indien mogelijk buiten - als dit niet mogelijk is, plaats ze dan in een afgesloten ruimte met het raam open. Het drogen van kleding op radiatoren kan liters extra vocht in uw huis toevoegen, dus als er geen ventilatie is, zal dit op koude oppervlakken verschijnen. Ook als je een wasdroger hebt, zorg er dan voor dat de ontluchtingspijp buitenshuis loopt, want dit is een veel voorkomende oorzaak van condensatieproblemen.

Blokkeer geen luchtwegen, ventilatieopeningen, luchtstenen, raamdruppelopeningen of schoorstenen.

ventilatiewegen blokkeren

Zorg ervoor dat de luchtwegen van uw woning vrij zijn om de luchtstroom door uw huis mogelijk te maken. Met moderne bewoningsstijlen zoals dubbele beglazing is het moeilijker voor de lucht om vrij te bewegen in en uit uw woning. Het vrijmaken van de luchtwegen voorkomt dat met vocht beladen lucht in de kamers wordt opgesloten en helpt voorkomen dat er vocht op uw muren condenseert.

Laat indien mogelijk ook een kleine ruimte van slechts 100 mm tussen uw muren en meubilair om de lucht te laten circuleren. Als de lucht blijft hangen en stagneert, kan dit leiden tot perfecte omstandigheden voor de vorming van zwarte puntvorm.

Het één keer per jaar reinigen van luchtstenen met een flessenborstel zal de ventilatie onder de vloer sterk verbeteren en de kans op houtrotend schimmelbederf zoals droogrot verminderen.

Stop lekken in uw dak en zorg ervoor dat de dakgoten goed werken.

geblokkeerde goten

het is mogelijk dat er vocht in uw huis binnendringt door beschadigde goten en regenpijpen waardoor de buitenmuur nat wordt - en koud! Controleer of de goot goed werkt en of deze niet beschadigd of verstopt is. Dit kan ook andere structurele problemen veroorzaken, zoals indringend vocht en nat en droogrot.

Constante temperatuur in de woning

constante temperatuur

Als de temperatuur daalt, zet u de verwarming aan - maar u moet proberen een constante temperatuur in uw huis te handhaven. Als de temperatuur het vermogen van de lucht om vocht in de atmosfeer vast te houden (relatieve luchtvochtigheid) ook vermindert. Het behoud van een gelijkmatige temperatuur in uw huis vermindert de kans op condensatie aanzienlijk.