Condensatie Seizoen

We naderen het einde van het gevreesde condensatieseizoen, dat kan leiden tot chaos voor huiseigenaren die er niet op voorbereid zijn. Van oktober tot maart daalt de temperatuur aanzienlijk, waardoor er een ophoping van vocht ontstaat die leidt tot meer condensatie.

Lees meer over: Condensatievocht: Oorzaken, oplossingen

Wat is condensatie?

Condensatie wordt veroorzaakt wanneer waterdamp in contact komt met andere oppervlakken - dit zorgt ervoor dat de waterdamp condenseert van een gas in een vloeistof. Condensatie is het omgekeerde van verdamping en hoewel er veel maatregelen zijn die u kunt nemen om condensatieproblemen in uw huis te voorkomen, kan het moeilijk zijn om het waterdampniveau in uw huis onder controle te houden, zodat er ondanks uw inspanningen problemen kunnen ontstaan.

condensatie ramen

U zult nooit volledig stoppen met condensatie, maar u kunt het wel onder controle houden en voorkomen dat het uw huis blijvende schade toebrengt. Om u te helpen bij het bestrijden van condensatie, hebben we een lijst samengesteld met nuttige adviezen die u zullen helpen bij het beheersen van de hoeveelheid waterdamp in uw huis.

  • Door uw bad gedeeltelijk met koud water te vullen voordat u warm water toevoegt, wordt de hoeveelheid stoom verminderd.
  • Vermijd het drogen van kleding binnenshuis wanneer u dat kunt. Als u ze binnenshuis moet drogen met behulp van een radiator of wasdroger, zorg er dan voor dat er buiten ventilatie is, zoals een open raam.
  • Ramen hebben vaak last van condensvorming - zorg ervoor dat uw ramen regelmatig worden schoongemaakt als u ziet dat er vocht op de ramen ontstaat.
  • Kamers zoals keukens en badkamers, waar regelmatig water wordt gebruikt, moeten gesloten worden gehouden om te voorkomen dat waterdamp zich verspreidt naar andere kamers in uw huis.
  • Houd kasten en kasten goed geventileerd zodat de lucht vrijer kan circuleren - dit is vooral belangrijk in keukenkasten.
  • Als uw ramen vaak last lijken te hebben van condensatie, kunt u condensatiesponsbanden kopen die vocht opnemen.
  • Probeer te allen tijde de temperatuur op peil te houden, vooral tijdens het condensatieseizoen.

Constante condensatie kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen zoals schimmel en vocht, wat leidt tot onaangename geuren en uw gezondheid kan schaden. Deze geuren kunnen hun weg vinden naar kleding, stoffen en boeken en vocht kan ernstige structurele schade veroorzaken die duur is om te repareren. De twee meest voorkomende vormen van condensatie worden hieronder beschreven, samen met tips voor de bestrijding ervan. (Of bekijk onze info over vochtbestendigheid).

Type 1 - Oppervlaktecondensatie

Oppervlaktecondensatie - ook wel zichtbare condensatie genoemd - is de meest voorkomende vorm van condensatie. Het komt voor op het oppervlak van een constructie en zoals een van de namen al aangeeft is het de meest zichtbare vorm van condensatie.

Oppervlaktecondensatie kan, indien niet beheerd, leiden tot problemen zoals schimmelvorming en het kan ervoor zorgen dat de oppervlakken van muren en plafonds snel achteruitgaan. Er zijn twee hoofdoorzaken van oppervlaktecondensatie - koudebruggen of slecht geïsoleerde / geventileerde woningen.

Een thermische overbrugging ontstaat wanneer de isolatie in een muur of plafond wordt onderbroken door een ander materiaal, waardoor een veel dunner stuk isolatie ontstaat. Dit probleem kan op verschillende manieren worden opgelost, maar het meest effectief is het aanbrengen van een droge bekleding in de muren van uw huis. Droge bekleding verhoogt de interne temperatuur van de muur rond de koudebrug en voorkomt oppervlaktecondensatie.

Type 2 - tussenliggende condensatie

Tussenliggende condensatie is vergelijkbaar met oppervlaktecondensatie, maar in plaats van het oppervlak van een constructie aan te tasten, beïnvloedt het de lagen waaruit de constructie bestaat. Meestal binnen de muren, vloeren of het plafond van de constructie, kan dit type condensatie na verloop van tijd schade aan de constructie veroorzaken.

Het andere probleem met dit type condensatie is dat, in tegenstelling tot oppervlaktecondensatie, u pas laat tekenen van de schade kunt zien. Om uw huis te beschermen tegen de schade die tussenliggende condensatie kan veroorzaken, moet u ervoor zorgen dat u dampschermen hebt geïnstalleerd.

Dampschermen zijn er in verschillende materialen en dienen als bescherming tegen tussenliggende condensatie. Door de barrières aan beide zijden van uw huis te installeren, kunt u alle doorlaatbare materialen beschermen tegen tussenliggende condensatie.

Omgaan met schimmel en vochtigheid

Schimmel en vocht zijn de twee meest voorkomende problemen die ontstaan door condensatie. Schimmel kan er erg lelijk uitzien, maar het kan makkelijker zijn om er vanaf te komen dan je denkt. Wanneer u dit voor het eerst opmerkt, reinigt u de ruimte met een reinigingsspray op basis van bleekmiddel en laat u de ruimte drogen en besproeit u de ruimte vervolgens met een schimmelwerende spray. U kunt ook schimmelwerende verf en schimmelreinigingssprays kopen om gebieden aan te pakken die er gevoelig voor zijn.

Als u last heeft van vocht, kunt u het beste een specialist raadplegen om het probleem aan te pakken. Vocht veroorzaakt door condensatie kan worden behandeld door de ventilatie van uw huis op vele manieren te verbeteren (zoals het volgen van de bovenstaande tips), plus het regelmatig controleren van uw afzuigventilatoren en schoorstenen om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn, is een goede manier om het risico op vocht te verminderen.