De grootste valkuilen bij vochtbestrijding

De grootste valkuilen bij vochtbestrijding

Absoluut één van de vaakst voorkomende problemen aan een huis zijn vochtige muren. Niet alleen kunnen vochtige muren na verloop van tijd structurele schade aanrichten, maar bovendien zijn ze desastreus voor jouw gezondheid. Is het probleem al relatief ver gevorderd? Dan is er geen enkele andere oplossing dan een specialist in te schakelen. Ben je er snel bij? Dan is een dergelijke investering maken niet altijd nodig. Er zijn immers heel wat stappen die je zelf kunt ondernemen om vocht te bestrijden. Online zijn heel wat tips te vinden, maar let op dat je niet in volgende valkuilen traps. Lees hier veel gestelde vragen over vochtbestrijding door Vochtbestrijding Snel.

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Watervaste verf

Een vochtige muur? Dat los je simpel op door een laagje waterwerende verf over de aangetaste muur te schilderen. Deze hardnekkige fabel is natuurlijk pure onzin. De muur onder de verflaag blijft gewoon vochtig en wordt nu bovendien niet meer geventileerd. Het gevolg? Het probleem wordt net erger en een oplossing is nooit verder af geweest. De betere strategie is om eerst te onderzoeken waar de oorzaak ligt van het probleem.

Isoleren

Isoleren valt enkel aan te raden. Het zorgt voor een fikse daling van jouw energierekening en is beter voor het milieu. Het is echter geen oplossing om van jouw vochtproblemen af te komen. Sterker zelfs: wie niet voorzichtig is krijgt bij de installatie van isolatie net te maken met meer vochtproblemen. Wordt het isolatiemateriaal foutief aangebracht ontstaan zogenaamde koudebruggen. Dit zijn plekken waar het isolatiemateriaal niet aansluit en dus vocht kan beginnen ophopen. Bovendien moet je opletten voor zogenaamd condensatievocht.

Professionele hulp

De schrik zit er bij sommige mensen zo hard in dat ze gelijk een specialist inschakelen bij de eerste tekenen van vocht. Te snel in paniek schieten is echter nergens voor nodig. Er zijn immers tal van maatregelen die je zelf kan nemen om het probleem op te lossen zoals het plaatsen van ventilatieroosters, een nieuwe gevelbekleding en zelfs het injecteren van de muren. Merk je het probleem op in de winter? Dan wacht je eigenlijk ook het best op droge en warme temperaturen om professionele vochtbestrijding in te schakelen.

Zijn er lekkages?

Vochtproblemen ontstaan vaak door overdadige regen of het grondwater dat naar boven komt. Het probleem kan echter ook veel simpeler dan dat zijn: bijvoorbeeld een lekkende leiding. Controleer bij vochtproblemen dan ook zelf altijd even de leidingen in zoverre dat een optie is. Als alternatief schakel je een professional in die jou al heel snel kan vertellen waar het probleem zich exact situeert.

Onherstelbare schade

Vochtproblemen kunnen desastreuze gevolgen hebben voor jouw woning, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Ben je er snel bij? Dan is er op lange termijn eigenlijk niet echt een probleem. Vocht dient daadwerkelijk jaren aanwezig te zijn om echt significante en structurele schade aan te richten. Het kan dus geen kwaad om het een paar maanden te geven voor je verdere actie onderneemt. Er is altijd een kans dat het vcht na enkele maanden weer uit de muur trekt.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.