6 Tips voor een betere luchtvochtigheid in huis

Het kan lastig zijn om de luchtvochtigheid in de woning op een optimaal niveau te houden. De meest voordelige vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 procent. Op deze pagina geven we 6 handige tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren.

Lees meer over: Luchtvochtigheid in huis: Hoe meten en vocht aanpakken?

1. Ventileren met tussenpozen

Het is beter om een aantal keren per dag het raam 10 minuten open te zetten dan één keer per dag een paar uur. Het effect van frisse buitenlucht zal namelijk snel weer verdwijnen.

2. Let op de temperatuur in huis

De meest optimale temperatuur in huis voor een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen 18 tot 20 graden Celsius. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen 40 en 60 procent. Je kunt dit zelf meten met een hygrometer.

3. Ventilatieroosters

Met name moderne huizen zijn dermate goed geïsoleerd dat ventilatie in de woning vaak niet optimaal is. Met enkele strategisch geplaatste ventilatieroosters zorg je voor een brug naar buiten zonder de isolatiewaarde van de woning nadelig te beïnvloeden.

4. Extra ventilatie bij warm water verbruik

Bij douchen en koken zal er meer waterdamp in de lucht komen, op deze momenten zal er ook extra geventileerd moeten worden. Dus het badkamerraam direct openen na een warme douche, en in de keuken de elektrische ventilatie hoger zetten.

5. Hang de was buiten

Wanneer het mogelijk is kun je de natte was beter buiten drogen aan de waslijn. Bij een wasdroger moet warme lucht goed afgevoerd worden naar buiten toe.

6. Houd rekening met alarmsituaties

Wanneer er een lokaal alarm voorkomt, bijvoorbeeld bij een brand in de buurt waarbij schadelijke stoffen in de lucht komen, moeten alle ventilatiekanalen worden gesloten. Zorg dus dat je alle ventilatiekanalen in huis kunt vinden, en dat je weet hoe je deze kunt afsluiten.

Een huis met optimale ventilatie is prettiger om in te wonen, ook kan schimmelvorming voorkomen worden voor een mooie, schone en veilige woning.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.